Microsoft Surface Laptop 4 review: tijd voor een nieuw design

Microsoft Surface Laptop 4

Nieuwe Intel- en AMD-chips dwingen fabrikanten om hun toestellen jaarlijks te updaten. Dit jaar krijgt de Microsoft Surface Laptop 4 een magere refresh voorgeschoteld. Op zich is dat geen probleem, zijn voorganger scoorde uitstekend in 2020, maar de concurrentie heeft niet stilgezeten.

Microsoft heeft met de Surface-lijn doorheen de jaren een duidelijk identiteit opgebouwd die zijn plaats opeist in het pc-landschap. De Surface Laptop-lijn is nog relatief nieuw, het eerste model rolde in 2017 van de band, maar met zijn strak design en toen unieke 4:3-schermverhouding veroverde het snel heel wat harten.

Vier jaar later is de Microsoft Surface Laptop 4 (vanaf 1.009 euro excl. btw) de nieuwste telg die gebruikers mag overtuigen van de Surface-identiteit zoals Dell dat doet met XPS, HP met Elitebook en Lenovo met ThinkPad. Twee jaar geleden stond Microsoft met de Surface Laptop 2 nog sterk in zijn schoenen met een knap en modern design. Vandaag merken we stilaan dat een redesign zich opdringt.

Dikke schermranden

Aan de buitenkant, wanneer de laptop dichtgeklapt is, kunnen we weinig opmerken aan de Microsoft Surface Laptop 4. Het strakke design is duidelijk zichtbaar en de afwerking is van hoog niveau. Wie veel budget investeert in een laptop, wil daar naast prestaties vaak ook looks voor terugkrijgen. Tot zover het goed nieuws.

Microsoft Surface Laptop 4

Van zodra je de laptop opent, merk je dat het chassis stilaan een upgrade nodig heeft. De schermranden zijn opvallend dik vergeleken met de Lenovo ThinkPad X1 Nano, HP EliteBook x360 1040 G7 of de Dell XPS 13, zijn voornaamste concurrenten. Het aangename toetsenbord en grote touchpad onderaan zalven de wonde, maar de moderne buitenkant vertaalt zich niet naar de binnenkant.

Wie zwart kiest, mag een volledige aluminiumbehuizing verwelkomen. De zilveren variant die wij testen, krijgt een alcantara-afwerking aan de binnenkant rond het toetsenbord en touchpad. Het geeft de laptop een unieke identiteit en het voelt altijd zacht en warm aan onder onze polsen, maar het hoeft voor ons niet. Ondergetekende heeft een jaar lang op een Microsoft Surface Ergonomic Keyboard getypt en de alcantara onderkant ziet er allesbehalve netjes uit op de twee plaatsen waar de polsen steunen. Toegegeven, niet iedereen zal er evenveel last van hebben, maar het is wel belangrijk om te benadrukken dat de afwerking niet bij iedereen vlekkeloos zal blijven.

4:3-schermverhouding

Binnen de dikke schermranden zit een hoge resolutie 13,5 inch aanraakscherm (2.256 x 1.504 pixels) met een 4:3-schermverhouding. Het scherm ziet er goed uit dankzij de glossy afwerking, maar het zorgt wel voor situaties waar reflecties vervelend kunnen zijn. Optioneel kan je met de Surface Pen (79,50 euro excl. btw) digitaal schrijven op het scherm.

Op het eerste zicht ziet de schermkwaliteit er heel goed uit door de hoge resolutie en glossy afwerking. Uit metingen zien we echter dat het scherm iets te koel staat afgesteld, 7.029 Kelvin, terwijl de sweetspot 6.500 Kelvin is. In onze resultaten zien we binnen de RGB-kleuren dat blauw veel te hoog staat afgesteld. De witbalans DeltaE haalt in de Calman-test 4,3, de kleurbalans een iets betere 3,8. Alles onder de twee wordt aanzien als een uitstekend afgesteld scherm waarbij je de kleurfouten amper met het blote oog kan waarnemen.

Microsoft Surface Laptop 4 Calman

Het sRGB-kleurbereik van de Microsoft Surface Laptop 4 blijft hangen op 90,4 procent, minder dan bijvoorbeeld de Lenovo ThinkPad X1 Nano die 99,6 procent haalt en de Asus ExpertBook B9400CE die 100,9 procent noteert. De maximale helderheid van het scherm scoort gemiddeld: 402 cd/m². De kampioen in onze testen is vandaag de HP EliteBook x360 1040 G7 die 665 cd/m² haalt, ruim helder genoeg om zelfs buiten bij zonlicht nog productief te werken. Het gemeten contrast van de Surface Laptop 4 is 1.252:1, ruim onder het gemiddelde van 1.700:1 binnen deze prijsklasse.

Tot slot nog een kort woordje over de 4:3-schermverhouding. Hierin verschillen smaken, sommigen verkiezen een traditioneel 16:9-scherm, maar wat ons betreft is 4:3 de ideale verhouding voor professionals. Wie twijfelt, kan een 16:10-scherm overwegen dat al iets hoger is de standaard. 16:9 is vandaag naast mediaconsumptie voornamelijk handig voor multitasken wanneer je vaak twee vensters naast elkaar plaatst.

11de generatie Intel-chip

Vorig jaar had de Surface Laptop 3 een belangrijk voordeel vergeleken met andere fabrikanten: de juiste 10de generatie Intel-chips op 10 nanometer. Van de laptopgrootmachten had enkel Dell toegang tot de juiste chips van Intel in een aantal toestellen binnen de XPS-lijn. Al de rest moest het doen met de inferieure 14 nanometer Comet Lake-chips. Resultaat: Microsoft scoorde vorig jaar goed dankzij Intel.

Dit jaar wordt elke 11de generatie Intel-chip gebakken op 10 nanometer, wat een belangrijke troef elimineert voor Dell en Microsoft. Iedereen strijdt met dezelfde wapens, met verrassende resultaten als gevolg. Zo waren we eerder dit jaar ontzettend sterk onder de indruk van de Dynabook Portégé X30W met een enorm lange batterijduur. Kort daarna veroverde de Asus ExpertBook B9400CE de kroon.

Spijtig genoeg heeft ons testexemplaar niet de nieuwe AMD Ryzen Microsoft Surface Edition-chip aan boord. In een eerdere test van een mobiele Ryzen-chip in de Lenovo ThinkBook 14 G2 zagen we ontzettend sterke prestaties. Enig nadeel was de matige batterijduur bij de Lenovo. Gek genoeg claimt Microsoft in de specificaties dat net de AMD-versie een betere autonomie haalt dan de Intel-variant. Aangezien we die eerste niet kunnen testen, kunnen we daar geen oordeel over vellen.

Prestaties (onder druk)

Onze configuratie van de Microsoft Surface Laptop 4 toont dat een 11de generatie Intel Core i5 bijna zo goed scoort dan de Intel Core i7. Wie een krap budget heeft, kan wat ons betreft probleemloos voor een Core i5 kiezen. De prestaties onderaan tonen allemaal Intel Core i7-chips. Ons testmodel heeft 8 GB RAM aan boord, hetzelfde als het merendeel van de beschikbare Surface Laptop-configuraties.

Onder stress zie je een sterke daling in prestaties bij de Surface Laptop 4. Naast een redesign met dunnere schermranden loont het voor Microsoft de moeite om ook het thermische profiel binnenin te herbekijken. De ventilator schiet namelijk sneller in actie dan bij een gemiddelde laptop binnen dit prijssegment met een soortgelijke configuratie.

Wat ons opvalt tijdens de prestatietest is dat Microsoft een heel agressieve aanpak neemt om de batterijduur te boosten. Tijdens onze PCMark 8-test halen we een totaalscore van 4.688 punten met de laptop in het stopcontact, tegenover 3.390 punten zonder externe voeding. Hetzelfde fenomeen zien we terug in de PC Mark 10 Modern Office-test: 5.263 punten tegenover 7.500 tot 8.000 punten bij de andere laptopfabrikanten.

USB-C zonder Thunderbolt

Wie Surface zegt, zegt Surface-connector. De magnetische data-aansluiting van Microsoft dubbelt als laadpoort en tekent sinds de allereerste Surface-pc present. Vandaag vinden we de aansluiting overbodig met dank aan USB-C, maar Microsoft blijft vasthouden aan de poort omwille van het Surface ecosysteem waaronder de Microsoft Surface Docking Station 2 aan 183,60 euro excl. btw. Die laatste breidt de Microsoft Surface Laptop 4 uit met ethernet, 2x USB-C (USB 3.1), 2x USB-A (USB 3.2) en 2x USB-C (USB 3.2). Op de laptop zelf vind je rechts de Surface-connector en links 1x USB-C (USB 4) en 1x USB-A (USB 3.2). Een HDMI-aansluiting had fijn geweest voor vergaderingen, maar zit er niet op.

Microsoft Surface Laptop 4

Waarom Microsoft niet Thunderbolt 4 wil omarmen, is ons een raadsel. De ondersteuning zit native in de 11de generatie Intel-chip die USB4 ondersteunt, maar de functie wordt niet ingeschakeld. Vorig jaar claimde Microsoft dat Thunderbolt-functionaliteit niet gewenst is omwille van veiligheid, maar dat argument mag wat ons betreft de vuilbak in. Elke andere laptopfabrikant, inclusief Apple, ondersteunt de standaard binnen dit prijssegment.

De Surface-connector is een dunne sleuf dat magnetisch wordt vastgehouden. In de meeste Surface-toestellen is dat een extra troef qua gebruiksgemak, maar bij de Surface Laptop niet omwille van zijn afgeschuinde kant naar onder. We moeten vaak meermaals proberen voordat de stekker magnetisch op zijn plaats klikt. Misschien went het op termijn, maar na twee weken sukkelen we nog regelmatig.

Webcamkwaliteit

De webcam is vandaag belangrijker dan ooit omwille van thuiswerk en deze laptop levert een kwalitatief resultaat. De 720p-resolutie zorgt voor een scherp beeld en de ingebouwde hardware levert een heldere weergave. De twee microfoons links en rechts van de camera pikken je stem helder op. Enig nadeel is dat ze ook het ruimtelijk geluid meepikken waardoor de tegenpartij al snel denkt dat je in een grote open ruimte zit. Het went na enkele minuten bij iedereen en elke laptop wordt er vandaag mee geconfronteerd. Wie veel moet videobellen, haalt beter een headset in huis met een microfoonarm om voor je mond te plaatsen.

Naast de webcam is er een IR-sensor voor Windows Hello gezichtsherkenning. Een vingerafdruksensor vinden we nergens terug op de Microsoft Surface Laptop 4.

Tot slot vinden we nergens testresultaten van Microsoft terug rond bijvoorbeeld MIL-STD of andere instanties. Volgens Microsoft worden de toestellen intern gekeurd en getest. Het chassis voelt stevig aan, maar zo’n externe test geeft je doorgaans wel het idee wat de theoretische grenzen zijn van de laptop. De concurrentie waaronder Dell, Lenovo, Fujitsu, Toshiba en HP plakken MIL-STD-resultaten op haast elk professioneel toestel om een indicatie van de stevigheid van het chassis te geven.

Batterijduur en snelladen

Zoals we eerder al aanhaalden in deze review, had Microsoft vorig jaar als een van de weinigen toegang tot de energiezuinige 10 nm-variant van de 10de generatie Intel-chips. Het resultaat was een uitstekende batterijduur waar enkel de Dell XPS 13 beter scoorde. Dit jaar heeft iedereen toegang tot 10 nm-chips dankzij de uniforme 11de generatie Intel-processors. Dat maakt van de Microsoft Surface Laptop 4 dit jaar een middenmoter die prima presteert, maar de concurrentie doet beter. Belangrijke kanttekening: hieronder scoort de Dell XPS 13 slecht, maar dat is de enige laptop in de test met een 4K-scherm.

Testsuite 1 focust op een mix van licht en intensief gebruik en neemt het gemiddelde van drie batterijbenchmarks. Testsuite 2 focust op licht tot zeer licht gebruik en neemt het gemiddelde van vijf batterijbenchmarks.

Tijdens een traditionele werkdag met heel wat webapplicaties, Office-toepassingen en een paar videocalls in Microsoft Teams, halen we net niet een volledige werkdag met het scherm op gemiddeld 80 procent helderheid. Vanaf zeven uur moeten we een stopcontact zoeken om verder te werken. Gelukkig ondersteunt het toestel snelladen met de meegeleverde Surface-lader.

Gelukkig kan je de Microsoft Surface Laptop 4 ook via de USB-C-aansluiting opladen wanneer je niet graag meerdere laders meepakt. Via een krachtige 100 watt USB-C lader die Power Delivery ondersteunt, halen we net niet dezelfde cijfers als bij de meegeleverde 65 watt Surface-lader: 40 minuten tot 50 procent en 77 minuten tot 80 procent. Vermoedelijk ontvangt de Surface-lader meer informatie via de unieke connector en kan het daarmee fijner het laadproces controleren.

Conclusie

Microsoft heeft met de Surface Laptop-reeks in het midden van de roos geschoten sinds 2017, maar mag niet op zijn lauweren rusten. Vorig jaar kon het nog teren op een krachtige en zuinige Intel-chip die de concurrentie amper tot zijn beschikking had. Nu is elke fabrikant wel mee en heeft haast iedereen een nieuw design met dunne schermranden. De ooit zo strakke en moderne Surface Laptop begint stilaan gedateerd te voelen.

De aanwezigheid van de Surface-connector willen we door de vingers zien omdat Microsoft zijn eigen ecosysteem wil bedienen, maar een USB-C-aansluiting nog steeds niet Thunderbolt-compatibel is, gaat er bij ons niet in.  

lees ook

Microsoft Surface Laptop Go review: te kort door de bocht

In essentie is er niets mis met de Microsoft Surface Laptop 4 (vanaf 1.009 euro excl. btw): hij presteert prima, het scherm heeft een prettige verhouding en de batterijduur is ok, maar het oude design toont aan dat we stilaan op het einde van een cyclus zitten. De concurrentie werkt vandaag met flinterdunne schermranden en een veel kleinere voetafdruk als gevolg. Hoog tijd dat Microsoft de Surface Laptop mee evolueert. Wie al in het Surface-ecosysteem zit en snel een nieuw pc nodig heeft, haalt met de Microsoft Surface Laptop 4 een prima laptop in huis. Ben je niet getrouwd met Surface, dan zijn er andere en betere toestellen beschikbaar vandaag.


Specificaties (testmodel: 5BV-00041, 1.257 euro excl. btw): Intel Core i5-1145G7, Intel Iris Xe Graphics, 8 GB RAM, 512 GB SSD, TPM 2.0-chip, glossy 13,5 inch aanraakscherm (2.256 x 1.504 pixels), 1.284 gram, Windows 10 Pro. Beschikbare kleuren: zwart en zilver. Lees hier hoe we laptops testen bij ITdaily.

Garantie: 2 jaar ‘Advanced Exchange Service’. Microsoft stuurt een vervangend apparaat op naar de aangewezen locatie wanneer een gedekte garantiedienst wordt aangevraagd. Het oorspronkelijk toestel moet binnen de 10 dagen na aanvraag worden opgestuurd voor herstelling.

.pro’s

  • Stevig chassis
  • Prettige 4:3-schermverhouding
  • Degelijke prestaties
  • Goede webcamkwaliteit

.contra’s

  • Geen Thunderbolt-ondersteuning
  • Dikke schermranden
  • Vervelende plaatsing Surface-poort
  • Geen vingerafdruksensor
  • Kleurafstelling van het scherm

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.