Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 review: vertrouwde formule

Degelijke oer-laptop

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8

Wie een Lenovo ThinkPad X1 Carbon in huis haalt, weet wat hij of zij mag verwachten. Het toptoestel binnen Lenovo wat betreft draagbaarheid gooit opnieuw hoge ogen met de 8stegeneratie, maar stiekem hadden we meer verwacht.

Een Lenovo-laptop herken je direct zonder dat je naar het logo moet zoeken. De bijzonder afwerking vind je op geen ander toestel, inclusief bijhorende voor- en nadelen. Vettige vingers verpesten het toestel na enkele weken, maar de zachte afwerking voelt dikwijls beter aan dan traditionele aluminium of de lichtgewicht magnesium behuizingen.

De Lenovo ThinkPad X1 Carbon maakt gebruik van een magnesium/carbon-hybride voor de behuizing, die de laptop heel licht maakt. Hij kan bovendien ook tegen een stootje. Het toestel doorliep een heleboel MIL-STD-testen die we eerder al analyseerden. Dat betekent niet dat je met deze laptop kan rondgooien. Daarvoor moet je naar een echt rugged exemplaar kijken

Foute Intelchip

De Lenovo ThinkPad X1 Carbon is stevig en licht met een unieke afwerking. Aan de buitenkant kan de laptop charmeren, aan de binnenkant hebben we gemengde gevoelens. De grootste vernieuwing vergeleken met het vorige model is de upgrade naar een intussen bijna gedateerde 10de generatie Intel-chip. Daarin kan je twee keuzes maken als fabrikant: de juiste of de foute keuze. Intel probeert je namelijk opzettelijk te misleiden met hun chips.

Helaas heeft Lenovo de foute keuze gemaakt en voor de 14 nm-chip gekozen in plaats van de 10 nm-variant. Resultaat: prestaties die amper verschillen van de vorige Carbon-generatie en een sterk gelijkaardige batterijduur.

De Intelchip die nu in de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 (versie 2020) zit is zeker niet slecht, maar de fabrikant had een betere keuze kunnen maken om zijn vlaggenschip meer uit de massa te laten uitspringen. Concurrent Dell heeft wel de juiste keuze gemaakt met de Dell XPS 13, met bijhorend betere prestaties en langere batterijduur.

Dat neemt niet weg dat de Intel-chip naar behoren presteert. De benchmarks zijn prima en Lenovo heeft in de Carbon een uitstekende koeling gestopt. Onze Intel Core i7-10510U krijgt een basissnelheid van 2,3 GHz mee van Lenovo. Tijdens pure prestatietesten krijgen we de frequentie niet onder de 2,6 GHz. Tijdens de PassMark BurnInTest halen we zelfs regelmatig 3,3 GHz ondanks extreme belasting van de cpu. De laptop wordt heel warm tijdens de stresstest, maar na 10 minuten blijft de cpu stabiel topprestaties afleveren boven zijn basiskloksnelheid.

Luxe en prestaties

Met de foute keuze van Intelchip hebben we ineens ook het grootste negatieve punt achter de rug van de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8. Al de rest aan dit toestel ademt luxe en prestaties. Het 14 inchscherm heeft een Full HD-resolutie en ziet er heel goed uit met volle kleuren. Het scherm is bovendien mat, wat altijd een pluspunt is. Nadeel aan die keuze is dat het scherm niet aanraakgevoelig is. Voor ondergetekende is dat niet zo erg; een scherm vol vettige vingers is not done.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8

De maximale helderheid ligt op 333 cd/m², wat aan de lage kant is. Bij zonlicht buiten werken is niet prettig. Andere opties zoals een privacyscherm of een hoge refreshrate vinden we op ons testtoestel niet terug. Wie dat wil, kan optioneel een 4K-scherm kiezen (HDR 400- en Dolby Vision-gecertificeerd) of een Full HD-variant met geïntegreerde privacy-optie.

lees ook

Welke laptops mogen op de grond vallen: MIL-STD-tests uitgelegd

Die 4K-optie oogt misschien aantrekkelijk, maar raden we zelden aan in laptops. Het zijn haast altijd energievreters omdat de laptop meer prestaties moet leveren om vier keer meer pixels te tonen. Wie echter het allerbeste beeld wil en de gevolgen aanvaardt, kan altijd voor 4K kiezen.

Heerlijk typen

Ons testmodel heeft Windows Hello aan boord met IR-sensor voor gezichtsherkenning. Wat vooral opvalt is hoe snel de laptop uit stand-by klaar staat. Tegen dat je de laptopklep goed en wel open hebt, is het scherm ingeschakeld en zoekt de camera naar je gezicht. Dankzij die snelheid is de kans klein dat je voor de vingerafdruksensor kiest die naast het touchpad staat.

De iconische TrackPad TrackPoint, dat rode bolletje op het toetsenbord, maakt opnieuw zijn opwachting. Wij kennen persoonlijk niemand die het nog gebruikt, maar Lenovo claimt dat er nog heel wat fans zijn die liever dat rode bolletje gebruikt om de muiscursor te bewegen.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8

Lenovo stopt al jaar en dag het allerbeste toetsenbord in een laptop en bevestigt dat opnieuw bij deze Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8. Niets tikt zo lekker dan deze toetsen. Om er extra van te genieten, typen we deze review op de Carbon zelf. Niet iedereen zal er evenveel waarde aan hechten, dat weten we, maar toetsenbord-fetisjisten komen aan hun trekken.

Op vlak van aansluitingen heeft Carbon alles in huis: 2x USB-C (Thunderbolt 3), 2x USB-A (USB 3.1), HDMI en een hoofdtelefoonaansluiting. Wie dat wil, kan optioneel nog een simmodule kiezen. In de doos zit een netwerkadapter die je native kan aansluiten. Dat is belangrijk voor IT-admins om de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 via hun MAC-adres aan te sturen.

Batterijprestaties

Tijdens onze testperiode kwam de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 oorspronkelijk heel belabberd door de batterijtest. We noteerden cijfers die de helft lager waren dan de vorige generatie. Blijkbaar kwam dat door een Intelfirmware die niet naar behoren presteerde. Zoiets maakt het extra vervelend voor iedereen die de laptop al in gebruik heeft en opeens een veel mindere batterijduur ervaart.

Gelukkig rolde er half oktober een patch uit om de batterijproblemen op te lossen. Resultaat is een autonomie die nagenoeg gelijk ligt aan de vorige generatie. Dell steekt er bovenuit dankzij de juiste 10de generatie Intel chipkeuze, wat opnieuw op een gemiste kans duidt voor Lenovo om zijn vlaggenschip niet van de juiste chip te voorzien.

De oplaadsnelheid van de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 is uitstekend. Het moet enkel Fujitsu voorlaten. We zien in de smartphonewereld een duidelijke trend dat laadsnelheden stevig klimmen en toestellen op tien minuten al 50% laadcapaciteit hebben. Bij laptops zien we die push nu stilaan ook met Lenovo, Fujitsu en HP op kop.

Conclusie

Lenovo imponeert opnieuw met de nieuwste X1 Carbon. Dit toestel is op zijn plaats bij elke gebruiker die naast degelijke prestaties ook een knap design wenst. De degelijke fundering van de vorige generatie wordt hier opnieuw gebruikt, maar we hadden liever een andere Intelchip gezien om echt een grote sprong voorwaarts te maken.

In onze massatest van zes ultrabooks begin 2020 kwam de Lenovo ThinkPad X1 Carbon nipt op de tweede plaats binnen achter de Dell XPS 13 2-in-1. Onze conclusie van toen is eigenlijk nu opnieuw geldig gezien de geringe aanpassingen:

lees ook

6 ultrabooks getest: welke moet je hebben?

Zoek je momenteel een 2-in-1-ultrabook om mobiel te werken en waarmee je gezien kan worden? Dan raden we de Dell XPS 13 2-in-1 aan ondanks enkele tekortkomingen. Wil je liever een stijlvolle maar klassieke laptop zonder hybride functionaliteit? Dan is de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 (versie 2020) de beste oer-laptop die je momenteel kan kopen.

Geteste configuratie: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 (20U9-0044MB): Intel Core i7-10510U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 14 inch 1.920 x 1.080 mat scherm, Windows 10 Pro, 3 jaar on-site support – 1.666 euro exclusief btw

.pro’s

  • Kwaliteit en afwerking chassis
  • Fantastisch toetsenbord
  • Batterijduur
  • Mat scherm
  • Aansluitingen

.contra’s

  • Wordt snel vuil
  • Trackpad kan beter
  • Foute keuze Intelchip

Benieuwd hoe we op de redactie laptops testen? Ontdek hier welke testprocedure er schuil gaat achter de resultaten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home