Dell XPS 13 2-in-1 review: aantrekkelijke prestatiekampioen

De Dell XPS 13 2-in-1 is al sinds zijn lancering één van de mooiste laptops van het ultrabooksegment. De nieuwste iteratie ziet er opnieuw fantastisch uit langs buiten en heeft bovendien een boeiende binnenkant. Herhaalt Dell zijn succesnummer?

Ja. Dat is de korte versie. De lange is iets gecompliceerder, want hoewel de XPS 13 2-in-1 (1.928 euro, inclusief btw) een adembenemend toestel is, en we het zonder schroom aan iedereen kunnen aanraden, is het niet onze absolute ultrabook-favoriet van het moment. Maar laten we een stapje terugnemen, want we lopen voor op de feiten.

10 nm

De Dell XPS 13 die we testen is de 2-in-1-variant met omklapbaar aanraakscherm, en verschilt dus van de ‘klassieke’ XPS 13, al is de designtaal erg gelijkaardig. Het toestel moet zich meten tegen kleppers zoals de Carbon X1 en Yoga X1 van Lenovo, en de Elite Dragonfly van HP.

Meteen heeft Dell één groot voordeel: de laptopgigant is erin geslaagd 10 nm Ice Lake-cpu’s van Intel te bemachtigen. Intel lanceerde zijn tiende generatie cpu’s vorig jaar, maar speelde vals door onder die noemer zowel 14 nm Comet Lake-cpu’s als 10 nm Ice Lake-chips te plaatsen. Bovendien rolt voor geen van beide voldoende volume van de band, waardoor fabrikanten als HP, Lenovo en Fujitsu zich genoodzaakt zien om de (nog steeds uitstekende) chips van de achtste generatie in hun ultrabooks te stoppen.

Knalprestaties

Niet zo bij Dell, en dat laat zich over de ganse lijn voelen. Cpu van dienst is de Intel Core i7-1065G7. Dat is een quadcore-processor met multithreading, geklokt op een minimum van 1,3 GHz, met een maximale boostfrequentie van 3,9 Ghz. Het is één van Intels meest geavanceerde mobiele processors van het moment. De chip wordt in ons testmodel geflankeerd door 16 GB aan RAM en een SSD van 512 GB.

In Cinebench zien we meteen dat deze chip beter presteert dan alle ‘U’ Core i7’s van de vorige generaties die al over onze testbank passeerden. Bovendien zorgt het 7 nm-proces voor een relatief beperkte hittegeneratie onder last, waardoor de processor nooit onder de 2,3 GHz zakt. Daar staat tegenover dat Intel de chip ietwat heeft begrensd om overweg te kunnen met het compacte chassis, de echte boostsnelheid lijkt bevroren op 2,9 GHz.

In onze PCMark 10-productiviteitstest, waarbij we allerhande variaties van licht multimedia- en kantoorwerk simuleren, springt de XPS 13 er opnieuw bovenuit. De processor, gecombineerd met voldoende RAM en een snelle NVMe-SSD, biedt het beste van wat er vandaag mogelijk is in de ultrabookmarkt. Wil je meer prestaties, dan moet je richting dikkere workstation-laptops kijken.

Knappe autonomie

Prestaties zijn doorgaans omgekeerd evenredig met autonomie, maar niet met een 10 nm-cpu onder de motorkap. Ook wat batterijleven betreft presteert de XPS 13 fenomenaal. Sterker nog, het is de laptop met het langste uithoudingsvermogen van al onze recente reviews. Reken op meer dan acht uur realistische werktijd bij een evenwichtige werklast. De werkdag doorkomen mag met andere woorden geen probleem zijn. Heb je toch nog een shotje energie nodig, dan moet je iets langer wachten dan bij andere systemen om de batterij opnieuw vol te pompen. Om tot 50 procent te laden mag je een kleine 50 minuten rekenen. Bij andere ultrabooks, zoals de Lenovo Yoga X1, is een halfuurtje voldoende.

Binnenin zit alles in ieder geval snor. Knappe prestaties, goed hittemanagement (met een niet al te luide ventilator) en een goede autonomie: meer kunnen we niet vragen. Tijd om de buitenkant te bekijken.

Episch scherm

De Dell XPS 13 2-in-1 is net als alle voorgangers in de Dell XPS 13-reeks een pareltje. Het adembenemende 13 inchscherm heeft nauwelijks schermranden, maar toch kon Dell een webcam in de bovenste bezel proppen. Dat is vooruitgang: in vroegere iteraties zat die beneden om plaats te sparen zodat je videoconferencing-partners een mooie close-up van je neushaar kregen.

Het HDR-compatibele paneel telt op ons model 1.920 x 1.200 pixels (16:10 aspect ratio) maar is ook in 4K beschikbaar voor wie een hogere resolutie kiest boven autonomie. Het scherm meet 13,4 inch, wat gezien de beperkte voetafdruk van de laptop simpelweg verbluffend blijft. Het oogt bovendien mooi en helder en is een plezier om op te werken.

Toetsenbord om van te wenen

Het grote probleem is voor ons het toetsenbord. Dell heeft de vorige generaties van Apples MacBook Pro eens goed bekeken en koos ervoor om de erbarmelijke ervaring van dat butterfly-toetsenbord na te bootsen. Wat je krijgt is een, weliswaar kwalitatief, klavier met nauwelijks travel, dat desalniettemin ontiegelijk luid is.

De toetsen geven niet voldoende feedback om comfortabel te zijn. Gebruik deze Dell na een Lenovo ThinkPad en het lijkt alsof je op een aanraakscherm typt. Dat is erg jammer, want het doet afbreuk aan wat verder een fantastische gebruikservaring is. Er zijn liefhebbers van het MacBook-toetsenbord dus misschien zal dit Dell-toetsenbord bij sommigen wel in de smaak vallen, maar voor ons is het min of meer een dealbreaker. Het touchpad is gelukkig wel aangenaam om mee te werken.

Geen USB-A

Wat aansluitingen betreft is Dell erg karig. Je krijgt een microSD-kaartslot en twee USB-C-poorten met Thunderbolt. USB-A ontbreekt, wat gezien de alomtegenwoordigheid van de klassieke USB-stick toch een klein minpunt is. Gelukkig zit er een adapter in de doos. Wil je een ethernetkabel aansluiten, dan moet je echter achter je eigen dongle aangaan. Let daarbij op wat je koopt: enkel specifieke Dell-adapters ondersteunen MAC-adress-pass-through.

We merken nog op dat de 1,23 kg die ons model weegt relatief zwaar voelt, zeker gezien de compactheid van de laptop. Een probleem vinden we dat niet: je krijgt er heel wat batterij voor in de plek. Tot slot stopt Dell 1 jaar ‘next business day on site’-ondersteuning bij de aankoop van het toestel.

Gemengde gevoelens

Zo komen we aan de conclusie. Als je ooit al een MacBook Pro met butterfly-toetsenbord vastnam en dacht “wauw, deze bijna onbestaande feedback die toch een oorverdovend geluid genereert is waar ik naar op zoek ben”, dan is de Dell XPS 13 2-in-1 misschien wel de perfecte laptop voor jou. Vraag je enkel nog af of je de 2-in-1-variant nodig hebt: een clamshell weegt iets minder en is nog iets compacter.

Ook wanneer het toetsenbord je niet aanstaat, is dit één van de allerbeste ultrabooks op de markt vandaag. De XPS 13 is door en door een premium-toestel met hoogwaardige materialen, zowel vanbinnen als vanbuiten. Voor ons is de typ-ervaring belangrijk, waardoor we alsnog een ander toestel zouden kiezen, maar we bekennen dat dat een beslissing is die we met pijn in het hart zouden nemen. Het prijskaartje van 1.928 inclusief btw is gezien de algemene kwaliteit van het toestel zeker te verantwoorden.

Geteste configuratie: Dell XPS 13 2-in-1 P103G001: Intel Core i7-1065G7, 16 GB DDR4 RAM, 512 GB SSD, 13,3 inch IPS-aanraakscherm (1.920 x 1.200), Windows 10 Pro – 1928 euro inclusief btw.

Lees ook: Hoe testen we laptops en desktops op de redactie van Techzine, en ontdek welke testprocedure er schuil gaat achter de resultaten.

.pro’s

  • Uitstekende prestaties
  • Knap batterijleven
  • Ultradunne schermrand
  • Schermkwaliteit

.contra’s

  • Slecht toetsenbord
  • Weinig aansluitingen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home