HP ZBook x2 G4 review: heel specifieke niche

Soms wordt een apparaat heel specifiek op een niche gericht om succesvol te zijn. In sommige gevallen is dat een schot in de roos, in andere gevallen valt het toestel net overal ertussenuit. De HP ZBook x2 zit bomvol potentieel voor creative professionals, maar niet elke keuze is een voltreffer.

Tien jaar geleden moest je als creative professional een Mac hebben, of je kon je werk niet doen. Microsoft heeft met Windows 10 flinke stappen voorwaarts gezet en heel wat software compatibel gemaakt met het OS. Vandaag kan je perfect een pc in plaats van een Mac gebruiken, maar toch blijkt de sector behoorlijk vastgeroest in de macOS-wereld. Kan de HP ZBook x2 daar verandering in brengen?

Tablet-hybride

De HP ZBook x2 is een tablet, maar tegelijk ook een laptop-hybride dankzij het meegeleverde toetsenbord. Omdat alle hardware in de tablet zelf zit, is de ZBook x2 niet bepaald dun: 18,6 mm zonder de hoes en 20,3 mm met toetsenbord erbij. Tel daarbij nog het pittige gewicht (2,17 kg incl. toetsenbord), en je weet dat dit geen handig toestel is om met een hand vast te houden. Het toestel oogt log en hoekig, maar tegelijk voelt het hierdoor ook wel stevig aan. De hardwareknoppen rondom het scherm zijn handige sneltoetsen voor creative professionals.

HP heeft qua hardware het maximale in de ZBook x2 gepropt met een Nvidia Quadro M620 (2 GB DDR5), gekoppeld aan een 8ste generatie Intel Core i5 of i7 met telkens vier kernen. Ons testapparaat kreeg het maximale geheugen mee, 32 GB, samen met 2 TB NVMe-opslag. Het totale prijskaartje (3.199 euro excl. BTW voor 1 TB opslag) is pittig, maar ook het instapmodel (2.399 euro excl. BTW) is niet bepaald goedkoop.

 

Rondom de tablet is er plaats voor: 1x hoofdtelefoon/microfoon-aansluiting, 1x HDMI 1.4, 2x USB-C (Thunderbolt 3) en 1x USB 3.0. Het oerdegelijke chassis geeft de indruk dat je de tablet zonder problemen mag laten vallen, maar dat hebben we niet expliciet getest.

Extra hulp

Omdat wij geen creative professionals zijn, hebben we ons voor deze review laten bijstaan door Olmo Potums. Hij is dagelijks bezig met creatief werk en de perfecte kandidaat om real-life ervaringen te delen van deze tablet. Hem stoort het gewicht en de grootte niet zo erg als ons, al gebruikt hij het toestel niet mobiel. De HDMI-aansluiting zorgt ervoor dat je handig een tweede monitor kan aansluiten om te multitasken.

De belangrijkste feature is zonder twijfel het grote 14 inch aanraakscherm met meegeleverde actieve Wacom-stylus. Potums moest zelf even wennen aan het dunne profiel van de pen. “Zeker wanneer je een dikkere Wacom gewoon bent, is het wel even wennen.” Het 4K-scherm krijgt de HP Dreamcolor-behandeling met een 10-bitpaneel, 100% Adobe RGB en een matte bovenlaag. De matte coating werkt heel aangenaam en blokkeert reflecties, maar het zorgt er tegelijk voor dat de kleuren nogal dof overkomen. Toch vinden we net als Potums dat een mat scherm de beste keuze is voor dit type toestel.

 

Het matte scherm is een prima keuze voor dit type toestel, ook al heeft het invloed op de kleuren.

 

Wat Potums wel tegen de borst stoot, is de latency van de pen. “Het voelt niet goed aan. De latency is te groot om aangenaam te tekenen. Het voelt minder responsief aan dan een Wacom Intuos Pro en komt niet in de buurt van de iPad Pro met de Apple Pencil. In mijn ogen is dat de gouden standaard qua low-latency.”

Schaalproblemen

Iets wat HP minder in de hand heeft, is de software voor de ZBook x2. Ondanks de samenwerking met Adobe om alle sneltoetsen in hardwareknoppen rondom het scherm te plaatsen, schaalt de software zelf niet handig over het 14 inch 4K-scherm in Windows 10. Potums benadrukt dat het niet enkel bij Adobe-software is.

 

 

“Veel van de creatieve softwarepaketten die ik heb getest, hebben problemen met UI-grootte op het scherm van de ZBook. Bij Autodesk Maya is de interface heel klein, terwijl de interface bij Substance Painter veel te groot is. Alsof de software niet goed kan inschatten hoe groot het scherm is.” Potums gebruikte voor de test telkens de nieuwste versie van elk softwarepakket. Windows 10 heeft al langer problemen met het schalen van kleine schermen met hoge resoluties, iets wat nog steeds het geval is.

Daarin heeft macOS wel een streepje voor: door het beperkt aantal toestellen ziet de UI er overal goed uit, ongeacht de schermresolutie van de MacBook Pro, iMac Pro of een ander Mac-apparaat. Microsoft moet hier dringend een degelijke stap voorwaarts nemen, maar ook de software-ontwikkelaars moeten hun software aanpassen om op elke Windows-configuratie optimaal te werken. Zeker in tabletmodus, het cruciale punt voor de ZBook x2.

Volgens Potums zou tekensoftware voor Windows 10 ook specifiek moeten worden ontwikkeld met tablets in het achterhoofd. Op dat vlak is ProCreate op de iPad Pro een veel aangenamere werkomgeving omdat het optimaal is aangepast voor de resolutie en schermgrootte van de tablet.

Prestaties

Op vlak van prestaties is de meegeleverde Nvidia Quadro M620 een zegen voor creative professionals. Potums merkt een flinke boost in prestaties bij Substance Painter, 3D-texturingsoftware die tamelijk zwaar is voor de GPU. Andere GPU-georiënteerde workloads halen heel wat voordeel uit de professionele Nvidia Quadro-kaart.

 

 

De CPU is eerder basic als we de HP ZBook x2 als workstation aanzien. Ondanks dat er een 8ste generatie Intel Core i5 of i7 in zit, gaat het telkens maar om de U-reeks met heel lage kloksnelheden (1,6 GHz – 1,9 Ghz) en enkel een korte tijdelijke turbo richting 4,2 GHz voor de snelste processor.

Potums merkt dat software die de CPU zwaar belast, amper sneller aanvoelt dan zijn vier jaar oude mobiele workstation. “Renderen in Maya (Arnold renderer) duurt langer dan ik zou willen. Ook in Photoshop merk ik niet de beste performance. Het presteert amper beter dan mijn oudere workstation.”

De kracht van de ZBook x2 schuilt hem vooral in mobiele gebruikers die veel onderweg zijn, maar toch creatief willen werken. De batterij is geen hoogvlieger: 2,5 uur bij gemiddeld gebruik of 4 uur bij licht gebruik (browsen, mailen). Gelukkig laadt de tablet wel snel op: 36 minuten tot 50% en 1 uur 13 minuten tot 80%.

Ergens tussenin

Wij waren initieel onder de indruk van de HP ZBook x2, maar Potums heeft na zijn praktijktest onze ogen geopend. Hij is net iets te lomp om als tablet te gebruiken, maar moet echte mobiele workstations voorlaten qua ruwe prestaties. Bovendien is de latency tussen pen en aanraakscherm te groot om een goede tekentablet te zijn.

 

De ZBook x2 valt in een grijze zone tussen een workstation en een tekentablet.

 

Wie een tablet nodig heeft om professioneel op te tekenen, kiest beter een iPad Pro met Apple Pencil vanwege de lage latency en volledig geoptimaliseerde tabletapps. Wie meer kracht nodig heeft, kan beter een mobiele workstation kopen in combinatie met een tekentablet. De ZBook x2 valt in een grijze zone daartussen. Enkel de heel specifieke niche die onderweg wil tekenen en de GPU- en CPU-kracht nodig heeft om te renderen, kan beroep doen op de ZBook x2. Zolang je niet te lang onderweg bent zonder een stopcontact in de buurt.

 

Update 22/10 12u: De latency tussen pen en aanraakscherm is ondertussen flink verminderd met een firmware update. Het probleem was al langer bekend bij HP maar de update had ons testtoestel nog niet bereikt tijdens de reviewperiode.

.pro’s

  • Mat 4K-scherm
  • Krachtige hardware voor een tablet
  • Stevig design
  • Aparte hardwareknoppen

.contra’s

  • Schaalproblemen in Windows 10
  • Batterijduur
  • Latency van de stylus

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home