Review: HP ZBook Studio G3

Van HP Inc ontvingen we ditmaal een ZBook Studio G3. Een zogenaamd mobiel werkstation. Groot, zwart en in vergelijking tot de moderne ultra portable laptops een vrij gewichtige machine. Toch valt deze ZBook in de categorie ultra portables en ook de formfactor beantwoordt aan de design-filosofie van de laatste generaties HP-laptops. Dit vertaalt zich, ondanks de afmetingen, in een prachtige slanke vormgeving. Maar hoe zijn de prestaties?

De tijd dat werkstations uitsluitend als desktopcomputer worden geleverd is anno 2017 voorbij. Ook het tijdperk waarbij een grafische poweruser automatisch naar de trendy laptops van een fabrikant uit Californië grijpt lijken geteld. Er zijn namelijk steeds meer concurrenten met een Windows-besturingssysteem die uitstekend voor een dergelijk doel lijken gekwalificeerd. De HP ZBook Studio G3 is zo’n voorbeeld. De benaming ‘Studio G3’ verraad de doelgroep al. De doelgroep die HP met de ZBook voor ogen heeft zijn grafisch ontwerpers, eigenaren van design studio’s, architecten, fotografen en de makers van audiovisuele producties.

Zoals gezegd vinden we de HP ZBook Studio G3 een optisch mooie laptop. De onder 45 graden geslepen facetten aan de behuizing geven de grote matzwarte laptop bovendien net even dat kleine beetje extra. De fabrikant vindt dat een werkstation dus ook mooi – of liever representatief – mag zijn, zonder dat dit ten koste van het doel waarvoor de machine in de eerste plaats is bedoeld; werken als een paard.

Op het gebied van rekenkracht is de Studio G3 namelijk een bijzonder competente machine en ook het uitrustingsniveau is zodanig dat deze zijn hand niet omdraait voor zwaardere grafische applicaties; taken waar de meeste consumenten laptops toch wel tweemaal moeten slikken alvorens deze schoorvoetend aan een dergelijk zware taak beginnen, om vervolgens het geduld van de gebruiker op de proef te stellen. Ondanks de processorkracht en grafisch subsysteem met hardwareversnelling is de configuratie meer voor zakelijk gebruik geoptimaliseerd, en dan met name op het gebruik door grafische professionals. De ZBook Studio G3 lijkt meer weggelegd voor professionals die een zeer krachtige mobiele oplossing nodig hebben waarop ze in de meest veeleisende omstandigheden op kunnen vertrouwen.

De mobiele Intel CM236 chipset dient als basis voor de HP ZBook Studio G3 en de laptop is leverbaar in verschillende hardware configuraties. Er kan worden gekozen uit ofwel een Intel Xeon of een Intel Core i7 processor, een intern geheugen tot 32GB en interne opslag tot 1TB (NVMe PCIe SSD). Schermkeuze begint bij een 15,6 inch FHD UWVA IPS ontspiegeld LED-backlit scherm met een resolutie van 1920×1080 beeldpunten tot een superieur UHD Dreamcolor UWVA IPS ontspiegeld LED-backlit scherm met een resolutie van 3840×2160 beeldpunten. Grafisch subsysteem is naar keuze leverbaar vanaf een embedded Intel HD Graphics of Intel Iris Pro Graphics tot een discrete NVIDIA Quadro M1000M processor met 2GB aan grafische geheugen. Het gewicht is afhankelijk van de gekozen configuratie. De lichtste variant weegt 2 kilogram. De afmeting van de behuizing bedraagt 375 bij 255 millimeter en de maximale dikte is 18mm. Al met al geen slechte waarden voor een dergelijke machine.

Wij ontvingen van HP de ZBook Studio G3 met een Intel Xeon E5-1505 processor met een kloksnelheid van 2,8 GHz, 32 GB werkgeheugen, 512 GB PCIe Solid State Drive (HP Z Turbo Drive G2) en een NVIDIA M1000M grafisch subsysteem met een grafisch geheugen van 2GB. Het prijskaartje van dit systeem is met 3500 euro niet mals, maar je krijgt er ook wel wat voor terug.

Hard- & software

HP levert de ZBook behalve met Windows 10 Home of Pro-editie, ook naar wens met Windows 7 professional of met Windows 7 professional downgrade rechten. Een slimme zet van de fabrikant, want zeker in de industriële en zakelijke omgeving is nog niet elk bedrijf overgestapt op Windows 10. Compatibiliteit en stabiliteit zijn zaken die een bedrijf niet zomaar naast zich neerlegt. Dergelijke misstappen vertalen zich immers dikwijls in hoge (verborgen) kosten. Pas wanneer er voldoende vertrouwen en ervaring is, komt het moment om na te denken over een opwaardering.

De Studio G3 is ook leverbaar met FreeDOS 2.0. Dit is een gratis besturingssysteem dat nagenoeg 100% compatible is met het verouderde MS-DOS van Microsoft. HP heeft hier bewust voor gekozen omdat er blijkbaar nog steeds (industriële) bedrijfsomgevingen zijn die afhankelijk zijn van het sinds 1994 uitgefaseerde MS-DOS besturingssysteem. Of voor bedrijven die geen Windows-licentie wensen omdat ze daarvoor zelf afspraken hebben gemaakt met Microsoft. Dan is de aanschaf van de hardware weer iets goedkoper.

De ZBook is in ons geval voorgeïnstalleerd met Windows 10 Pro. De ZBook wordt verder uitgeleverd met diverse fabrikanteigen softwarepakketten waaronder: HP Performance Advisor, HP Remote Graphics software, HP Client Security, HP Drive Encryption (FIPS 140-2), HP ePrint Driver en HP PageLift. Daarnaast levert HP Microsoft Security Essentials, Microsoft Defender en een trailversie van Microsoft Office 360 mee.

Op het gebied van connectiviteit heeft de ZBook een flink arsenaal aan aansluitingen voorhanden. Links een Kensington slot, een RJ45 netwerkaansluiting, twee type-A USB 3.1 (1e generatie) poorten, waarvan er een is voorzien van Thunderbolt3 en een SD kaartslot.

Aan de rechterzijde heeft de Studio G3 een aansluiting voor een headset, een type-A USB 3.1 (1e generatie) poort, een HDMI aansluiting, twee USB-C poorten voorzien van Thunderbolt3 en een aansluiting voor de netspanningsadapter met een indicatie LED wanneer deze oplaadt. De USB-C poorten zijn helaas niet geschikt voor het opladen van de laptop. Dit zal te maken hebben met de flinke powerconsumptie van de Studio G3. De fabrikant levert namelijk een 150 watt poweradapter mee. Niet gering!

Aan de voorzijde links zijn een viertal LED’s opgenomen. De linker geeft de status van de WiFi connectie weer, de tweede licht op als de G3 is ingeschakeld, de derde geeft de status van de laadstatus aan en de rechter LED licht op wanneer de SSD wordt aangesproken.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De HP ZBook Studio G3 is een van de meest dunne met Microsoft Windows uitgeruste werkstations die op dit moment verkrijgbaar is. De bouwkwaliteit is, zoals we van HP mogen verwachten, goed. Wanneer we het scherm liften geeft de scharnier van het scherm voldoende frictie om in elke gewenste stand te blijven staan. Doordat de behuizing relatief groot is, gaat dit uiteraard ten koste van de torsiestijfheid ervan. Tijdens de torsietesten geeft de behuizing enigszins mee, maar niet in zodanige mate dat we ons zorgen maken over de interne componenten. Ook bij puntbelasting veert de deksel flink in en hierbij tekenen zich slechts minimale donkere plekjes af op het scherm. Bij torsie van enkel het scherm ontstaat er wel een flinke donkere plek in het midden van het scherm, maar deze ontstaat enkel onder condities die niet in de praktijk zullen optreden.

De binnenzijde van de behuizing doet enigszins denken aan de bekende pro-versies van een bekende computerbouwer uit Cupertino. Met name de links en rechts geplaatste roostertjes voor de speakers versterken deze indruk. De ZBook Studio G3 is voorzien van een vingerafdrukscanner zodat de gebruiker de keuze heeft om zich met een wachtwoord, een pincode, fotowachtwoord of met een simpele veeg over de vingerafdrukscanner in te loggen. Boven het toetsenbord zit links een relatief ruime powerbutton en rechts een tweetal handige knoppen om de speakers en WiFi uit te schakelen.

Het beeldscherm en het frame rond het beeldscherm ogen wat basic, maar let op. Schijn bedriegt. De schermresolutie van dit 15,4 inch beeldscherm bedraagt maar liefst 3840×2160 beeldpunten en dit komt overeen met 282 ppi (pixels per inch) en hiermee biedt de HP een hogere resolutie dan het hierom bejubelde retina display van Apple die bij een vergelijkbaar schermformaat blijft steken op “slechts” 220 ppi. De ‘basic’ uitstraling wordt voornamelijk veroorzaakt doordat dit scherm geen mooie glanzende glasplaat geeft, maar een ‘old-school’ mat oppervlak en een matzwart frame. HP heeft dit niet uit kostenbesparing gedaan. Een mat scherm heeft namelijk een paar belangrijke voordelen ten opzichte van een glanzend scherm. Denk hierbij in de eerste plaats aan hinderlijke reflecties en schitteringen van zonlicht en verlichtingsarmaturen. Er zijn dan ook veel gebruikers die mat prefereren boven glans.

Gebruiksgemak en accuduur

De HP-laptop is ondanks zijn grootte een fijne machine om dagelijks mee te werken. Op kantoor werkt de ZBook lekker vlot en voor onderweg sjouw je jezelf met een machine van twee kilogram ook geen breuk. Wanneer je met de ZBook op schoot werkt worden de bovenbenen niet snel oververhit door een hete behuizing. Er zitten namelijk een drietal ventilatoren in de behuizing om de hardware te koelen en deze warme lucht wordt door een rooster afgevoerd die maar liefst de helft van het oppervlak van de bodem in beslag neemt. Tja, deze drie ventilatoren maken de ZBook niet tot de meest stille laptop, maar desondanks ervaren we het niet als hinderlijk.

Het van een backlit voorziene water (en koffie!) afstotende toetsenbord is mooi centraal in de behuizing geplaatst zodat de polsen tijdens het typen mooi op de palmrests vallen. De hoogte en drukpunt van de toetsen is perfect en geven een goede feedback. Het touchpad is ruim en laat zich licht bedienen. De plaatsing is mooi centraal onder de spatiebalk en de grootte is zodanig dat de duimen deze nooit per ongeluk zullen raken. Ook de muis van de rechterduim valt precies naast de touchpad. De combinatie van het toetsenbord en het touchpad maken het werken met deze ZBook Studio 3 tot een waar genot.

De 720p HD-webcam geeft scherpe, levendige en vloeiende videobeelden. Ook in situaties waarbij er onvoldoende licht is geeft deze camera uitzonderlijk goede resultaten. Zelfs in het aardedonker heeft de camera voldoende aan slechts het backlit van het beeldscherm! Helaas wordt Windows Hello niet ondersteund. De kwaliteit van de ingebouwde microfoon is matigjes. Geluidsopnames klinken zowel door de interne, van Bang & Olufsen techniek voorziene, speakertjes en via een aangesloten headset vrij dof.

Het beeldscherm is scherp, helder en heeft voldoende lichtintensiteit om in helder verlichte omstandigheden mee te werken. Onder buitencondities is de ZBook werkbaar, maar de lichtopbrengst van het panel is hier onvoldoende om er echt lekker voor te gaan zitten en in het zonnetje een rapport uit te werken. Hiervoor is deze ZBook ook niet bedoeld.

De accuduur van deze machine is ruim voldoende voor incidenteel werk zonder netspanningsadapter, maar heeft niet voldoende capaciteit om het een gehele werkdag onder flinke belasting uit te houden. Een klantbezoek of een presentatie van anderhalf uur is voor de Studio G3 echter geen enkel probleem. De Batterymark score van slechts honderddrieenveertig minuten onderstreept dit.

Benchmarks (systeem)

De ZBook Studio G3 is een laptop bedoeld voor de creatieveling die behoefte heeft aan voldoende rekenkracht om naast de Office toepassingen ook de Adobe Creative Suites of Autodesk CAD programma’s te kunnen draaien. Wanneer we naar de benchmarkscores kijken dan is dit precies waar de ZBook uitblinkt. Om te beginnen geeft de Cinebench score een heel goed beeld over de beschikbare krachtreserves van de ZBook. Ook de PCMark benchmarks onderstrepen de uitstekende performance en voorliefde voor grafische toepassingen.

Benchmarks (grafisch)

Op grafisch gebied is de ZBook Studio G3 een prima presterende laptop. Maar, dit maakt het niet automatisch de perfecte kandidaat voor gaming. We hadden al verklapt dat deze Studio G3 geen consumentenproduct is omdat deze meer is gefinetuned voor zakelijke grafische toepassingen. Ondanks de 3D hardware versnelling is het dus geen notebook voor gamers. De 3DMark score van 225 onderstreept dit. Dit zijn geen waardes waar een gamer warm voor zal lopen.

Conclusie

We hebben de ZBook Studio G3 ervaren als een trouw en loyaal werkpaard. We vinden het een knappe prestatie dat de fabrikant een dergelijk zwaar systeem in een relatief compacte en dun vormgegeven behuizing heeft weten te proppen. Met de ZBook kun je echt in elke omgeving en bij elk gezelschap voor de dag komen. De batterijduur valt wat tegen. Zeker wanneer er veel rekenkracht wordt gevraagd of de helderheid van het scherm wordt opgevoerd.

De ZBook is niet zozeer gepositioneerd als consumentennotebook. Hiervoor heeft de fabrikant meer passende oplossingen voorhanden. De Studio G3 is primair gericht op creatieve beroepen en dan ook nog eens bij een heel specifiek gebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan CAD tekenaars die de laptop kunnen meenemen naar de klant om ontwerpen te presenteren, terwijl ze ook nog de samen met de klant – in de werkplaats naast de CNC-freesbank – de laatste puntjes op de i kunnen zetten.

De G3 mee naar de bouwplaats? Geen enkel probleem. Even een doekje er overheen om de bouwstof eraf te poetsen en daarna direct door voor het geven van die belangrijke presentatie aan de raad van bestuur van die belangrijke woningcorporatie. De Studio G3 voldoet bovendien aan de MIL-STD 810G standaard en dit betekent dat de G3 geslaagd is voor diverse loodzware militaire testen; iets dat voorheen enkel was voorbehouden aan een paar selecte spelers in de markt.

Prijs is wel een dingetje. Afhankelijk van de aanbieder begint deze configuratie bij een slordige drie en een half duizend Euro. Jawel 3.500 euro en daarmee is de ZBook duurder dan de meest complete MacBook Pro van Apple. En dat is toch wel opmerkelijk. Apple was immers jarenlang de ‘defacto’ standaard voor de grafisch ontwerpers. HP laat met dit systeem zien dat er een hele duidelijke vraag is in dit segment naar een alternatief voor het eens zo geliefde merk uit Cupertino. De prijs speelt hierbij blijkbaar een ondergeschikte rol. Dit zet ons toch wel aan het denken.

.pro’s

  • Grafische performance
  • Vormgeving
  • Flexibiliteit in OS
  • MIL-Spec machine

.contra’s

  • Kwaliteit microfoon
  • Accuduur
  • Prijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home