HP ZBook 15 G6 review: echte schoonheid zit vanbinnen

Een traditionele maar gebalanceerde hardwarecombinatie en een fenomenale batterij in een chassis waar we even van slikken: dat is de HP ZBook 15 G6 in een notendop. Is deze mobiele workstation je aandacht waard?

HP wil met de ZBook 15 G6 (2.782 euro excl. btw) een allegaartje aan specialisten bekoren, die nood hebben aan een compromisloos systeem dat bovenal prestaties levert. Ontwerpers, AI-specialisten, wetenschappers, architecten en andere professionals zijn de doelgroep. Voor hen stopte de computerbouwer zijn nieuwste workstation vol met componenten die doen likkebaarden.

Processor

Centraal vinden we de Intel Core i7-9850H. Dat is één van de krachtigsten in zijn soort, enkel voorbijgestoken door Intels Core i9-chips van de negende generatie. Zes rekenkernen en twaalf threads, een basiskloksnelheid van 2,6 GHz en een turboklokfrequentie van 4,6 GHz zijn de theoretische specificaties. HP doet z’n eigen ding met de processor.

Aan het stopcontact zien we een maximale frequentie van 4,07 GHz, met beperkte throttling tot 3,8 GHz. Onder piekbelasting slaagt de laptop er nog steeds in om sporadisch omhoog te springen. De basisklok van 2,6 GHz blijft buiten zicht. Dat is anders wanneer we de laptop op zijn batterij testen, waar de prestaties begrensd worden. We zijn tevreden van de consistentie van de prestaties en de manier waarop HP omgaat met het configureerbare TDP.

Grafische kaart

De processor wordt langs de grafische kant bijgestaan door Nvidia’s Quadro T2000. Dat is een op Turing gebaseerde kaart, die je ergens in de middenmoot van Nvidia’s line-up mag plaatsen. Voor de doeleinden van deze workstation is de kaart goed gekozen. De prestaties zitten in de lijn van de Quadro P2000.

De relatieve bescheidenheid van de gpu helpt HP om het chassis gekoeld te houden en throttling te vermijden. Zelfs tijdens erg zware belasting zien we dat de koeling in staat is de gpu ver beneden de temperatuurbovengrens te houden. Tijdens onze gecombineerde stresstests van cpu en gpu schoot het component nauwelijks boven de 60 graden Celsius uit.

Verdere specificaties

Rond de twee belangrijkste stukken hardware stopt HP een NVMe-SSD met een capaciteit van 512 GB en 16 GB aan DDR4-RAM. Dat laatste mocht misschien wel wat meer zijn. 32 GB geeft een workstation van dit kaliber net wat meer mogelijkheden inzake bijvoorbeeld video- en audiobewerking, of complexe database-workloads. Dat gezegd zijnde is 16 GB wel degelijk genoeg voor de meeste grafische applicaties of simulaties.

HP voorziet de laptop van een mat 15,6 inch full-HD-scherm geflankeerd door eerder lijvige randen. De maximale schermhelderheid van 380 candela is niet bepaald fenomenaal, maar in een kantooromgeving is het display helder genoeg. Het IPS-paneel heeft een nagenoeg perfecte kijkhoek en is voorzien van een ontspiegelende coating, maar mist de kleurkalibratie die we bijvoorbeeld wel terugvinden in de ThinkPad X1 Extreme van Lenovo. Het scherm is degelijk, doet wat moet, maar zal niemand omverblazen.

Prestaties

HP’s workstation maakt duidelijk het meeste van de hardware binnenin. Dat blijkt uit onze tests waarin het toestel andere workstations met gelijkaardige specificaties op papier achter zich laat. Zo perst HP het uiterste uit de Quadro T2000, die beter presteert dan de P2000 in de Lenovo Thinkpad P1 die we eerder testten.

Dat de ietwat oudere Quadro P2000 desalniettemin een evenwaardige kaart blijft in een ruim en goed gekoeld chassis, bewijst de vergelijking met de ZBook Studio van HP. Die heeft een gelijkaardige processor aan boord, maar kreeg wel 32 GB aan RAM mee.

De uitstekende koeling werkt zich opnieuw in de schijnwerpers wanneer we specifiek naar de processor kijken. De Intel Core i7-9850H doet het uitstekend tijdens de Cinebench-rendertest. De toestellen waar we mee vergelijken hebben echter een gelijkwaardige processor van een oudere generatie aan boord: een Intel Core i7-8850H voor de Lenovo en een Intel Core i9-8950HK voor HP’s eigen ZBook Studio. Dat de Core i7 van de negende generatie, die fundamenteel nauwelijks verschilt van de achtste, het toch beter doet dan een Core i9-product van Intel, spreekt boekdelen.

Dat weerspiegelt zich in de prestaties tijdens tests die zwaar berusten op de capaciteiten van de cpu, zoals software voor financiële diensten. In de Monte Carlo, Black Scholes en Binomial-tests van de SPECwpc-workstationbenchmark doet de ZBook 15 G6 het steevast beter, zoals het aggregaat van die scores hieronder illustreert.

Voor de volledigheid geven we nog even een vergelijking tussen de drie toestellen mee op basis van een Solidworks-workload. Hier zien we dat de ZBook 15 zich sterk houdt. De ThinkPad P1, die prestaties opoffert voor een uitmuntend design, kan het toestel niet bijhouden. De ZBook Studio kan dat ondanks de oudere processor wel. De Quadro P2000 staat iets zwaarder gepositioneerd en de dubbele hoeveelheid RAM in het testmodel speelt ook een rol.

De ZBook 15 G6 is in ieder geval een beest dat zich uitstekend kwijt van zijn taken, zeker als je weet dat wij met een relatief lichte configuratie aan de slag gaan. Het toestel is ook beschikbaar met Nvidia Quadro RTX3000 voor wie geen compromissen wil op grafisch vlak, en kan uiteraard met meer RAM worden uitgerust.

Bouwkwaliteit

De HP ZBook 15 G6 is een stevig gebouwde laptop, zoals we van HP’s zakelijke toestellen gewend zijn. Het ding kan tegen een stootje en is op zich goed afgewerkt, al zijn er enkele details waar we ons aan storen. Zo kan je een klepje voor de webcam schuiven uit privacy-overweging, maar voelt dat klepje heel goedkoop aan en is er geen handige manier om het effectief heen en weer te schuiven. Verder kraakt ons toestel licht wanneer we het scherm open of toe doen.

Het gros van de laptop voelt echter oerdegelijk aan. Het toetsenbord typt lekker weg, al verkiezen we Lenovo’s zachtere toetsen met meer feedback. De kwaliteit van de toetsen en de robuustheid van het chassis eronder is echter zodanig dat we dat toeschrijven aan persoonlijke voorkeur. HP maakt een goede keuze door een numeriek klavier toe te voegen aan het toestel.

Het touchpad is accuraat, maar we houden er niet van. Je kan het ding niet indrukken zodat je om te klikken moet tikken met je vinger zonder feedback, of beroep moet doen op de oubollig ogende knoppen die het touchpad zowel langs boven als langs onder omringen. Die werken goed en we gaan ervan uit dat HP voor deze manier van invoer koos omdat er vraag voor is, maar wij wanen ons opnieuw in de jaren ’90. In dat opzicht mag uiteraard het trackpadje in het toetsenbord niet ontbreken.

Design

Dat brengt ons naadloos bij het design van deze laptop en dat is op z’n zachtst gezegd uniek. HP heeft duidelijk z’n eigen ding met de laptop gedaan, maar we zijn niet zo zeker dat we wel grote fan zijn van de richting die het merk uitgaat met z’n ZBook-reeks. Waar fabrikanten van gaminglaptops hun toestellen in een soberder ontwerp gieten om ook professionals aan te spreken, lijkt HP subtiel de omgekeerde richting te willen inslaan.

We doelen specifiek op de afgeknipte hoeken van de laptop. We vermoeden dat de prop-designer van Battlestar Galactica nieuw werk heeft gevonden in het ontwerpteam van HP. De keuze geeft de laptop een semi-futuristische look, die in onze ogen noch professioneel, noch erg stijlvol is. HP wil vermoedelijk dat de ZBook iets van kracht uitstraalt met het hoekige en bijna brutalistische design, maar voor ons is het een afknapper. Dat valt des te meer op omdat HP de laatste jaren zo wist te bekoren met zijn stijlvolle laptops, zowel in de ZBook- als in de Elite-, Spectre- en zelfs Pavilion-reeksen.

Het design is voor ons een afknapper.

Wat aansluitingen betreft, is dit toestel wel goed voorzien, met USB 3, USB C, HDMI en een volwaardige ethernetpoort ingebakken. Ook een smartcardreader tekent present. Rest ons nog te zeggen dat deze laptop eerder volslank is, met een buikje van 2,6 cm. Het gewicht is er ook naar: de instapconfiguratie weegt 2,6 kg. Gezien het binnenwerk en de prestaties is de logge vormfactor geen verrassing. Bovendien benut HP de ruimte uitstekend.

Batterij

Het uithoudingsvermogen van de batterij in dit toestel is immers fenomenaal. Bij heel licht werk halen we meer dan 18 uur op één lading, een record in onze tests. Licht kantoorwerk kan je meer dan 12 uur lang uitoefenen tijdens een black-out en zelfs iets zwaarder werk waar bijvoorbeeld foto- of videobewerking bij komt kijken, lukt voor meer dan 6 uur en half. Dat is dubbel zo lang dan bijvoorbeeld de Lenovo Thinkad P1. In de grafiek hieronder hebben we ter illustratie de Surface Laptop 2 van Microsoft toegevoegd, aangezien die ultrabook draagbaarheid én uithoudingsvermogen hoog in het vaandel draagt.

Minstens even straf is de oplaadtijd. Op een dik uur laad je de laptop naar 80 procent. Dat is dan weer evenlang als de minder goed presterende Lenovo-laptop. Dit is de beste batterij die we al over de vloer van ons testlab kregen. Dat ze iets weegt, nemen we erbij.

Onderhoud en veiligheid

HP maakte het onderhoud en de reparatie van het toestel buitengewoon eenvoudig door vrijwel de hele achterzijde afneembaar te maken. Zo kan je zonder al te veel moeite aan het binnenwerk van de laptop om componenten te vervangen of toe te voegen.

Langs de softwarekant worden we getrakteerd op HP’s suite van beheers- en beveiligingssoftware. Die vinden we functioneel maar al te vaak ruw uitgewerkt. Tijdens deze test kwamen we geen problemen tegen en konden we functies als encryptie eenvoudig in- en uitschakelen. Echt snel en responsief zouden we de meeste tools echter ook niet noemen. Een enkel modern dashboard met daarin alle relevante functies die HP aan de laptop toevoegt zou een meer welkome aanpak zijn, vergeleken met het allegaartje aan applicaties waar we ons nu een weg door moeten zoeken.

Conclusie

Voor 2.782 euro exclusief btw is de ZBook 15 G6 een eerlijk geprijsde laptop die een bom prestaties met zich meebrengt. Zowel grafisch als rekenkundig staat deze mobiele workstation zijn mannetje. Dat het toestel logger is dan bijvoorbeeld de Thinkpad P1 van Lenovo is logisch. Design is een cruciaal onderdeel van dat Lenovo-toestel. Door de prioriteiten daar te leggen, levert de Chinese fabrikant een aanzienlijk dunnere en lichtere workstation af, maar bij HP gaat het om de prestaties.

Zowel grafisch als rekenkundig staat deze mobiele workstation zijn mannetje.

Wie echt veel onderweg is, zal misschien vloeken op het gewicht van de laptop. Terecht, wie uitsluitend in de buurt van een stopcontact vertoeft, vindt betere toestellen. Betekent mobiel zijn dat permanent opladen geen optie is, dan vind je geen beter toestel. Besef wel dat mobiel werken een impact heeft op de prestaties.

HP koos voor batterij en prestaties boven gewicht en slankheid, en daar is een doelgroep voor. Voor hen is deze laptop absoluut een goede keuze. De slordigheden bij de afwerking zijn niets meer dan details die wat ons betreft geen echte impact hebben op het eindverdict. Het visuele design blijft voor ons echter moeilijk te slikken. Vijf jaar geleden had dat geen rol gespeeld, vandaag kunnen we er niet omheen. Kijk je er doorheen en beslis je deze retrofuturistische bak in huis te nemen, dan koop je in ieder geval een kwalitatief en capabel toestel.   

Getest model: HP ZBook 15 G6 6TR61EA, Intel Core i7-9850H, Nvidia Quadro T2000, 16 GB RAM, 15,6 inch 1.080 x 1.920 IPS-scherm, Windows 10 Pro.

.pro’s

  • Gebalanceerde hardware
  • Uitstekende koeling
  • Ongeziene batterijduur
  • Voldoende aansluitingen

.contra’s

  • Dik en zwaar
  • Uniek design
  • Soms slordige afwerking

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home