Review: HP Spectre x360 – prachtige dunne laptop

HP levert al decennia compacte en kwalitatief hoogwaardige laptops die zeker binnen het zakelijke segment bijzonder geliefd zijn. Wij ontvingen van HP de “Spectre x360”. Een premium convertible van HP voorzien van B&O audiotechniek. Hoeveel fijner mag werken worden?

De HP Spectre x360 is een esthetisch prachtig vormgegeven en ultraportable laptop met een hoge cool-factor waar menig gebruiker zich graag mee zal willen associëren. De x360 staat, logischerwijze, voor een 360 graden draaicirkel. Van het scherm wel te verstaan. Het scherm kan volledig worden omgeklapt om de x360, ofwel als een laptop, ofwel als een volwaardige tablet te gebruiken. Deze Spectre kun je dus letterlijk in een spagaat leggen. Hiermee is de HP Spectre breed inzetbaar bij zowel zakelijk als thuisgebruik.

De behuizing van de Spectre past naadloos in de trendy, minimalistisch vormgegeven line-up van de fabrikant. De kleine subtiele details tillen het premium karakter van de Spectre nog eens een niveau hoger dan de mainstream modellen van de fabrikant. De 13,9 millimeter platte aluminium behuizing, voorzien van het nieuwe HP logo, ziet er in gesloten vorm al bijzonder aantrekkelijk uit. De zijkanten van de aluminium behuizing zijn hoogglans gepolijst waardoor de behuizing net even dat beetje extra cachet krijgt dat een premium laptop in deze prijsklasse verdient.

De HP Spectre x360 convertibles zijn, afhankelijk van de configuratie, leverbaar in twee kleurcombinaties; matzwart met gepolijste koperen accenten en matzilver met zilver gepolijste accenten. Het schermformaat van de premium Spectre-lijn begint bij 11,6 inch en loopt op tot 15,6 inch. Processors variëren van een Intel Core i5 6200U processor (2,3 – 2,8 GHz, 2 cores, 3MB cache) tot een Intel Core i7 7500U (2,7 – 3,5 GHz, 2 cores, 4MB cache en Intel Turbo Boost-technologie). Prijzen lopen uiteen van 1.145 tot 2.268 euro. Daarmee zijn de laptops beschikbaar voor een brede gebruikersgroep, voor zowel het dagelijkse werk, maar ook voor de professional die wat meer rekenkracht en geheugen zoekt.

Look & Feel

Het scherm opent relatief licht en heeft voldoende frictie om in elke gewenste hoek te blijven staan. Het toetsenbord is van normaal formaat, de toetsen hebben voldoende hoogte en we voelen tijdens het typen een duidelijk drukpunt, waardoor de feedback aan de gebruiker optimaal is. Uiteraard is het toetsenbord van de Spectre voorzien van een heldere backlit die niet alleen de karakters verlicht, maar tevens de contouren van de toetsen. Deze backlit wordt echter niet automatisch beneden een bepaald niveau aangeschakeld; de gebruiker moet hiervoor zelf op de corresponderende functietoets drukken.

Het glazen gematteerde touchpad is ruim en wordt, net als de scharnieren, omgeven door een subtiel gepolijst facetje. Prachtig. De linker en rechter muisknop hebben een relatief ondiep drukpunt en dit werkt in de praktijk lekker; je hoeft niet onnodig ver door te drukken om te selecteren of te slepen. Wanneer we de laptop inspecteren oogt de HP redelijk incognito. De letters H en P zijn gerestyled tot een viertal cursief geplaatste streepjes en zelfs de ‘Spectre’ modelnaam moeten we bijna zoeken. In dunne onopvallende kapitalen op een van de scharnieren en op de linker palmrest verklapt de laptop haar ware identiteit. De blauwe Intel i7-sticker en het Bang & Olufsen logo zijn zelfs prominenter aanwezig.

HP Spectre x360

Een clean design en messcherpe vormgeving zijn vandaag de dag belangrijke aankoopargumenten. Dit heeft HP goed begrepen. Ondanks deze scherpe lijnen van de behuizing voelt de HP tijdens het gebruik nergens scherp of hard aan. Bij de palmrests heeft de fabrikant de behuizing licht afgerond waardoor de scherpe rand niet in de polsgewrichten drukt. Deze afronding doet niets af aan het ontwerp, maar de ergonomie neemt hierdoor in de praktijk wel flink toe.

Ondanks de mooie vormgeving heeft de fabrikant niet bezuinigd op de kwaliteit van de behuizing. Deze blijkt tijdens onze torsietest enorm stijf en zelfs het scherm is ondanks zijn geringe dikte stevig genoeg voor intensief dagelijks gebruik. De deksel en onderzijde van de behuizing hebben een dunne wand om het gewicht van het geheel laag te houden. Onder puntbelasting veren deze vlakken behoorlijk in. Een beschermende sleeve lijkt ons geen overbodige luxe om de Spectre te behoeden voor krasjes, lelijke deukjes en interne mankementen door sleutelbossen, of andersoortige harde objecten in de tas of rugzak.

Hard- en software

Wij ontvingen de HP Spectre x360 13-w030nd, dit is een variant met een 13,3 inch scherm met een schermresolutie van 1920×1080 beeldpunten en een touchscreen. Rekenkracht wordt verzorgd door een zevende generatie Intel Core i7-7500U processor. De kloksnelheid varieert van 2,7 tot 3,5 GHz en de processor heeft 4MB cachegeheugen. Het werkgeheugen bedraagt 16GB SDRAM (LPDDR3-1866) en de opslag wordt verzorgd door een vlotte SSD met een opslagcapaciteit van maar liefst 1TB. Grafische kracht wordt verzorgd door een embedded Intel HD Graphics 620 interface. Deze uitvoering reduceert de spaartegoeden met 1.799 euro, maar hiervoor krijg je wel een laptop met een dikke configuratie.

Voor de geluidsweergave heeft HP ook bij de Spectre modellijn de hulp ingeroepen van specialist Bang & Olufsen. De geluidstechnici van B&O hebben de met een viertal HP speakers en HP Audio Boost uitgeruste Spectre x360 zodanig op klank geperfectioneerd dat dit – volgens de fabrikant – entertainment hoor- en voelbaar tot leven brengt.

Connectiviteit en communicatie

De x360 is erg minimalistisch vormgegeven, maar gelukkig is de fabrikant hiermee niet doorgeschoten in het extreme. Aan de linkerzijde van de behuizing treffen een powerbutton, een 3,5-mm hoofdtelefoonaansluiting en een type-A USB 3.1-poort aan.

HP Spectre x360

Aan de rechterzijde vinden we een extern uitgevoerde volumeknop en tweetal USB-C 3.1-poorten met razendsnelle Thunderbolt 3-technologie. Hierop kan de gebruiker zowel randapparatuur, externe opslag als een beeldscherm aansluiten. Deze aansluiting dient tevens als connector voor de netspanningsadapter. Af-fabriek wordt de Spectre geleverd met de superhandige USB-C naar RJ45 adapter, zodat je de laptop via een vrije USB-C poort eenvoudig in een bekabeld netwerk kunt integreren.

HP Spectre x360

Intern heeft HP de Spectre uitgerust met een drietal sensoren. Een accelerometer, een gyroscope en een e-compass. De draadloze communicatie wordt verzorgd door Intel 802.11ac Wi-Fi en Bluetooth 4.2 met Miracast ondersteuning. Hiermee kan de gebruiker draadloos (via Wi-Fi) films of presentaties verzenden naar televisie of beamer die eveneens met Miracast techniek zijn uitgerust. Al met al een uitrusting die aansluit bij het premium karakter van deze HP Spectre x360.

De HP Spectre x360 wordt af-fabriek uitgeleverd met Microsoft Windows 10 Home-editie. Helaas ontbreekt de optie om de laptop met Windows 10 Pro-editie te laten voor-installeren. Jammer, want dit is dan ook het enige dat we op de configuratie hebben aan te merken. De Spectre wordt verder voorgeïnstalleerd met McAfee LifeSafe (12 maanden gratis), Netflix, Microsoft Office 365 (testversie van een maand), HP AudioSwitch, HP JumpStart en HP Lounge.

Hallo? Hallo?! Windows? Hallo!

Aan de bovenzijde van het scherm zijn een zogenaamde HP TrueVision FHD IR-camera met twee digitale microfoons opgenomen. Deze webcam heeft een hoge resolutie en ondersteunt Windows Hello. Hiermee kan de gebruiker eenvoudig middels een gezichts- of irisscan inloggen. Blijkbaar vertrouwt de fabrikant volledig op de gezichtsherkenningstechniek, want een vingerafdruk scanner behoort niet tot de uitrusting. HP levert bovendien Trusted Platform Module (TPM) ondersteuning. Dit betreft een microchip op het moederbord, waarmee hashes kunnen worden gegenereerd op basis van de hardware van het systeem. Deze hashes kunnen vervolgens weer worden gecombineerd met software op het systeem om te controleren of er geen aanpassingen zijn gedaan aan de software. De TPM-module levert daarmee een extra beveiligingslaag. Hierdoor is het systeem minder kwetsbaar voor fysieke en virtuele aanvallen.

Over beveiliging gesproken; we hebben Windows Hello in de praktijk getest. Hiervoor gaan we naar de instellingen van Windows, kiezen accounts en selecteren de aanmeldopties. Eerst dienen we een wachtwoord aan te maken. wanneer we dit wachtwoord hebben gemaakt, dienen we vervolgens een pincode op te geven. Nu kunnen we een foto van het gezicht maken maken. Wanneer we deze na het ingeven van onze pincode activeren lichten er naast de camera een tweetal infrarode LEDS op. Nu is Windows Hello klaar voor gebruik. Wanneer we de Spectre opstarten geeft deze de melding dat hij op zoek is naar de gebruiker. Nadat de gebruiker plaatsneemt meldt Windows dat deze controleert of hij de persoon vindt die hij verwacht plaats te nemen. Het oog-icoontje op het scherm speurt links, rechts en knippert zo af en toe. Ook de LED’s naast de camera knipperen hierbij alarmerend. Het plaatsnemen achter de x360 is al voldoende om de Spectre te ontgrendelen. Binnen een paar seconden is de Spectre operationeel.

Wanneer we Windows Hello proberen te foppen met sjaal, bril, baseball cap of de zuurstokroze muts van een van de dochters dan wordt het interessant. De sjaal vormt geen enkel obstakel in de herkenning. De baseball cap blijkt echter een spelbreker. De muts blijkt ook al teveel van het goede. Misschien vragen we te veel van Microsoft. Een bril zou volgens Microsoft geen bezwaar mogen zijn. We zetten nu een bril op en herstarten het systeem. Dan gebeurt er iets onverwachts; we worden ook met een bril op niet herkend. Na diverse tests wordt Windows Hello uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd. We komen enkel nog in het systeem met de eerder opgegeven pincode. Hiervoor dienen we de aanmeldopties aan te klikken en te kiezen voor de middelste pincode optie. Tja, leuke spielerei. De praktijk wijst uit dat Microsoft Hello nog niet lekker werkt met bril of muts, maar bij twijfel kiest Microsoft voor veiligheid en weigert het systeem de toegang. Dit bleek ook al tijdens de tweelingen test vorig jaar.

Gebruiksgemak en accuduur

Werken met de HP Spectre ervaren we als prettig. Het scherm is helder, scherp en toont levendige kleuren. De lichtopbrengst is voldoende om er mee in de buitenlucht te kunnen werken. De touch-functionaliteit van het scherm werkt licht en precies. Ook wanneer je de Spectre nooit als tablet zult gebruiken voegt deze functionaliteit zoveel gemak toe tijdens het dagelijkse gebruik.

De Hewlett-Packard heeft, zoals al eerder aangegeven, een bijzonder prettig werkend toetsenbord. Deze geeft door de combinatie van toetshoogte en drukpunt voldoende feedback om langdurig ontspannen mee te kunnen werken. Een klein nadeel is wel dat de leesbaarheid van de karakters bij bepaalde lichtval en kijkhoek dezelfde grijstint krijgen en hierdoor onleesbaar worden.

De touchpad is ruim en werkt lekker. De overlap onder de rechterpalm werkt in de praktijk niet vervelend, omdat het toetsenbord zodanig is ingedeeld dat de rechterduim zich altijd boven of op de spatiebalk bevindt.

Exclusieve convertible

Alles oogt, voelt en werkt zoals een laptop moet werken. Niets doet vermoeden dat we te maken hebben met een chique convertible.

Bij gebruik als tablet klap je het scherm helemaal door totdat de deksel van het scherm de bodem van de behuizing raakt. Het toetsenbord wordt nu uitgeschakeld en het geheel werkt nu als een volwaardige tablet. Automatisch pak je de Spectre op aan de afgeronde zijde waar zich de scharnieren bevinden. Hierdoor valt de camera niet per ongeluk in de handpalm. Doordat het scherm licht scheef van de behuizing wegklapt valt de muis van de duim fijn over de rand en drukt deze rand niet ‘in’ de muis. Ook de knoppen en powerswitch zijn zodanig geplaatst dat de HP niet per ongeluk in slaapstand wordt geschakeld terwijl je ermee aan het werk bent.

Op cruciale plekken heeft de fabrikant beschermende rubbertjes geplaatst waardoor het oppervlak en/of toetsenbord niet wordt beschadigd. Omdat de tablet ook met de bovenzijde van het scherm op een ondergrond kan worden geplaatst stemt het ons gelukkig dat het glazen oppervlak van het scherm niet tot op de rand doorloopt. HP heeft een millimeter beschermend aluminium over gelaten en hierna nog een dunne plastic rand waarmee eventuele oneffenheden (butsen) in de rand worden opgevangen zonder dat er direct een barst in de beschermende glasplaat van het scherm ontstaat. Behalve de beschermende werking voegt deze dunne aluminium rand een subtiel design element toe aan het design.

De HP valt in de categorie ultra portables, maar desondanks is het gewicht met 1,44 kg wel wat aan de zware kant. Dit betekent dat langdurig werken in tabletmode een lamme arm kan opleveren.

AV eigenschappen

De ingebouwde webcam is superieur. De beeldkwaliteit is excellent en ook de resolutie is hoog. De camera is erg lichtgevoelig en in donkere situaties produceert de backlit van het panel zelfs voldoende licht om een duidelijke foto te genereren. Ook het opnemen van videobeelden is perfect. De software past de belichting, ongeacht de binnen- of buitensituatie netjes aan zodat het resultaat representatief, levendig en realistisch oogt.

Microfoons geven een wat holle klank, alsof de beide microfoons elkaar in fase tegenwerken. Dit is via de hoofdtelefoon duidelijk hoorbaar bij zelf opgenomen videofragmenten, maar dit doet niets af aan de verstaanbaarheid. Tijdens het afspelen van video-opnames horen we geen ongewenste bijgeluiden. De kwaliteit van de ingebouwde speakers geeft een heldere weergave met voldoende laagweergave om ontspannen naar te luisteren.

De weergavekwaliteit van muziekbestanden via de minuscule ingebouwde speakertjes is helder, levendig en aangenaam. De laagweergave en dynamiek van de muziek is beperkt, maar gezien de compacte behuizing vinden we dat de techneuten van B&O een knappe prestatie hebben verricht. Muziekweergave via hoofdtelefoon is warm en dynamisch. De ingebouwde versterker beschikt over voldoende reserves om jezelf heerlijk af te sluiten en onder te dompelen in jouw favoriete muziek.

Accuduur

De Spectre x360 wordt geleverd met een 3-cel lithium-ion accu met een capaciteit van 57,8 WHr. De fabrikant beloofd hiermee een accuduur van tot 16 uur. In onze benchmarktest presteert de Spectre prima, maar niet uitzonderlijk. De x360 blijft met 280 minuten in de middenmoot hangen.

Performance (systeem)

De performance van deze ultra portable laptop is uitstekend. Dankzij de Core i7 processor van Intel, het ruime werkgeheugen en de razendsnelle solid state disk werkt het systeem heerlijk vlot. De Spectre heeft voldoende krachtreserves en zal qua performance niet teleurstellen, zelfs niet wanneer er meerdere office applicaties openstaan met grotere documenten, databases of spreadsheets. De benchmarks ondersteunen dit beeld. Binnen het ultra portable segment presteert de HP Spectre x360 qua processorkracht keurig. Intel legt met deze zevende generatie Core-processor ook weer de lat wat hoger.

Performance (grafisch)

Ondanks de prima systeembenchmarks, presteert de Spectre x360 op grafisch gebied middelmatig en dit is inherent aan de performance van de embedded grafische subsysteem van Intel. Voor het kijken van een film of het maken van een presentatie met grafische content is de HP een prima laptop, maar zware beeldbewerkingsprogramma’s en games gaat de HP niet fijn vinden.

De benchmark scores onderstrepen dit. Ondanks de middelmatige 3DMark score, hoeft deze ultra portable Spectre x360 zich hier niet voor te schamen. Binnen deze klasse, zonder hardware-acceleratie, is dit gewoon een prima score. Zeker voor een laptop zonder discrete videokaart.

Conclusie

Met de Spectre x360 onderstreept Hewlett-Packard haar uitstekende reputatie als laptop fabrikant. De Spectre x360 ademt luxe, design, vrijheid en lifestyle. De complete en hoogwaardige uitrusting onderstreept het premium karakter van de Spectre modellijn. Op het gebied van processorkracht en accuduur presteert de x360 buitengewoon goed, maar is helaas minder geschikt voor zware grafische toepassingen. Wij zien de HP Spectre x360 als de perfecte ultra portable convertible voor veeleisende ondernemers en kleine zelfstandigen. Hierom bekronen we de HP Spectre x360 met een hele knappe ‘zilver award’.

.pro’s

  • Mooi design
  • Ergonomie
  • Connectiviteit
  • Beeldscherm
  • Accuduur

.contra’s

  • Geen Windows 10 Pro versie
  • Lichte fluittoon in koeling

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home