HP ProBook x360 440 review: werkpaard met lange adem

hp probook x360 440

Hoe hoger de functie, hoe mooier de laptop. Echt eerlijk is dat niet voor de gewone werknemer. Vooral de basislaptop die massaal wordt uitgerold op het werk is dikwijls een lelijk eendje. HP heeft daar nu een oplossing voor met de nieuwe ProBook x360 440.

De ProBook-reeks van HP heeft lang een functioneel bestaan gehad. Alles zat erop, maar een sexy verschijning was het zelden. Daar komt dit jaar verandering in met een modern design en voor wie dat wil ook een model met 360°-scharnier voor extra flexibiliteit. Wij hebben op de redactie die laatste variant mogen testen van HP, met een Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM en 256 GB SSD-opslag aan boord (1.039 euro excl. BTW).

Flinke upgrade

Het eerste wat onmiddellijk opvalt is de flinke upgrade die de nieuwe Probook 440 heeft gekregen vergeleken met zijn voorganger. De buitenkant voelt een stuk steviger aan en de aluminium afwerking rondom het toetsenbord zorgt voor een luxueus gevoel. Het 360°-scharnier oogt stevig en zorgt voor een consistente druk wanneer je het scherm rond zijn as roteert.

Het Full HD-aanraakscherm geeft mooie kleuren weer en kan optioneel met een actieve HP Stylus worden bediend. De helderheid had gerust wat hoger gemogen. 200 cd/m² is te weinig om comfortabel met zonlicht op het scherm te werken. Ook heel heldere ruimtes kunnen ervoor zorgen dat het scherm er wat flets uitziet.

 

 

Het toetsenbord oogt goedkoop en zo voelt het ook aan. Het tikt goed genoeg, maar je voelt dat HP hier op heeft bespaard om het prijskaartje laag te houden. Gelukkig heeft het touchpad meer liefde gekregen. Dat reageert responsief en registreert goed veegbewegingen.


Lees dit: HP Thunderbolt dock 120W G2 review: alles via USB-C


Aan connectiviteit geen gebrek met 2x USB 3.0, 1x USB-C (USB 3.1), Ethernet (RJ45), HDMI, microSD en een hoofdtelefoonaansluiting. Veel meer dan een gemiddelde laptop vandaag, maar de HP ProBook x360 440 kunnen we ook niet flinterdun noemen.

Goede koeling

Wanneer we de ProBook x360 440 grondiger aan de tand voelen met een aantal benchmarks, valt op dat de koeling uitstekend is. De quadcore Intel Core i5-8250U heeft een basiskloksnelheid van 1,6 GHz met een tijdelijke turbo van 3,4 GHz. De meeste laptops kunnen die turbo een tiental seconden houden, maar dan schiet al snel de bassikloksnelheid in actie omdat de chip te warm wordt.

 

HP heeft de ProBook x360 440 een uitstekend chassis met grondige koeling gegeven.

 

HP heeft de ProBook x360 440 een uitstekend chassis met grondige koeling gegeven. Tijdens onze testen hield hij de turbosnelheid een halve minuut vol om daarna naar 2,4 tot 2,6 GHz terug te vallen. Heel soms was er een dip naar 2 GHz, maar de laptop bleef consequent hoger presteren dan de basiskloksnelheid die Intel voorziet.

Goed nieuws dat HP enkel de Intel Core i5-chip voorstelt en geen enkele Core i7-configuratie heeft voor de ProBook x360 440. Door de hogere kloksnelheid van de Core i5 is de kans groot dat de Core i7 niet eens sneller is. Uitstekende consistente prestaties.

 

 

De laptop wordt geleverd met een vingerafdruksensor, maar het is nog een ‘oude’ variant waar je je vinger over moet vegen. Eentje waar je gewoon je vinger op moet leggen werkt veel beter en sneller, wat het spijtig maakt dat HP hiervoor niet heeft gekozen.

Batterijduur

De grootste troef is met voorsprong de indrukwekkende batterijduur van de HP ProBook x360 440. In onze testen scoort hij tot 30 procent beter dan de HP EliteBook x360 G3. Van alle laptops die we dit jaar hebben getest scoort enkel de Microsoft Surface Book 2 10 procent beter. De ProBook x360 440 is een absoluut werkpaard waarmee je prima een werkdag zonder stopcontact doorkomt.

 

Deze laptop is een werkpaard waarmee je prima een werkdag zonder stopcontact doorkomt.

 

Op vlak van veiligheid voorziet HP het apparaat van een zelfhelende BIOS met een aparte securitychip en andere functies om veiliger te kunnen werken.

Conclusie

De HP ProBook x360 440 geniet van een langverwachte opfrissing van het ProBook-gamma. Zonde dat het scherm zo donker is, want verder zijn er weinig minpunten die zwaar doorwegen. De uitstekende koeling zorgt voor topprestaties van de Intel Core i5-chip en de batterijduur is indrukwekkend. Een oerdegelijk werkpaard om onderweg of op kantoor te werken.

.pro’s

  • Degelijk chassis
  • Straffe koeling
  • Batterijduur
  • Connectiviteit

.contra’s

  • Beperkte schermhelderheid
  • Goedkoop toetsenbord

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home