HP OfficeJet Pro 7720 review: flexibele A3-printer

hp officejet pro 7720 1

Op vlak van instap A3-printers heeft Brother de markt ingepalmd enkele jaren geleden, maar andere fabrikanten willen een deel van de koek. HP heeft met de OfficeJet Pro 7720 een stijlvolle A3-concurrent klaar die op prijs kan wedijveren met de Brother MFC-J5330DW.

Een printer is zelden een designmodel waar je mee wil uitpakken. De HP OfficeJet Pro 7720 ziet er niet uit als een klassieke printer, wat een goed teken is. De combinatie van zwart en wit met een gestroomlijnd design en kantelbaar aanraakscherm zorgt ervoor dat HP opvalt tussen de massa. Niet dat het design een belangrijke factor is in een printeraankoop, maar liever een mooi toestel centraal op kantoor installeren dan een lelijk eendje dat je in een hoek moet wegstoppen.

Design

Het design krijgt pluspunten, maar de printer zelf moet natuurlijk presteren. Tijdens de installatie heb je de keuze uit heel wat connectiviteit binnen deze prijsklasse: USB, ethernet of wifi. Wie Windows 10 gebruikt om de printer te configureren, kan na een halve minuut aan de slag nadat het besturingssysteem alle drivers en software installeert.

De HP Smart software krijgt bonuspunten omdat het de eerste printersoftware is die geen honderden megabytes weegt. Het vat alle belangrijkste functies samen onder overzichtelijke knoppen en toont waar nodig extra info. Wie wil kan de oude software ook nog downloaden en installeren van de HP Support-pagina, maar we adviseren die niet echt.

A3-printer

De HP OfficeJet Pro 7720 is een instap A3-printer voor KMO’s die af en toe het grotere A3-formaat willen afdrukken. De prijs is behoorlijk laag gehouden door HP voor een A3-printer. Gelukkig merk je dat niet bij het belangrijkste onderdeel: afdrukkwaliteit. Vooral de tekstkwaliteit voor een inkjet in deze prijscategorie is uitstekend. Pas vanaf lettergrootte 8 merk je dat de scherpte mindert. Wie dikwijls een klein tekstformaat moet afdrukken, investeert beter in een duurdere machine.

hp officejet pro 7720 2

De fotokwaliteit is eerder middelmatig. We zouden deze printer prima durven gebruiken voor interne documenten of PowerPoint-handouts, maar bezoekers ga je niet onder de indruk krijgen. Foto’s afdrukken hoef je op deze printer niet te doen, zelfs niet met specifiek fotopapier. Het resultaat is haast altijd flets, ondanks dat de scherpte best ok is. Om foto’s te printen zijn er andere en betere modellen op de markt of doe je beroep op een externe dienst of supermarkt.

In de HP OfficeJet Pro 7720 is er plaats voor 250 vellen, vergelijkbaar met de Brother MFC-J5330DW. De uitvoerlade kan gemiddeld tot 75 pagina’s vasthouden voordat het papier eraf begint te rollen.

Hoge snelheid

Voor een inkjetprinter is de HP OfficeJet Pro 7720 een snelheidsmonster. Hij duwt er één pagina door op 7 seconden en een PDF-document van 17 pagina’s op 59 seconden. Enig nadeel: de benodigde tijd om vanuit stand-by te starten is nogal lang: 27 seconden. Alle testen gebeurden op een Windows 10-pc, met een usb-verbinding tussen printer en pc. Een pagina scannen en kopiëren via de automatische feeder duurt ongeveer 15 seconden. De printer heeft een automatische duplexer aan boord.

Het aanraakscherm is niet bijster groot maar reageert vlot en is helder genoeg in een kantooromgeving. De interface draait vlot en er is ruimte voor apps zoals Google Drive, Dropbox en Scan naar mail. Mobiel printen kan op iOS of Android via de compatibele HP-app, Airprint of Google Cloud Print. Het enige wat we missen qua connectiviteit is een usb-aansluiting vooraan om handig materiaal vanaf een usb-stick te printen. De HP OfficeJet Pro 7720 kan je op kantoren gebruiken waar maandelijks gemiddeld 1.500 vellen worden geprint. Wie meer nodig heeft, kijkt beter uit naar een duurder, beter model.

Pittige printkost

Een goedkoop model betekent meestal een duurdere printkost op termijn. Dat is bij deze printer ook wel het geval. Wie kiest voor de kleinste inktcartridges, print 1000 pagina’s in zwart-wit aan 2,15 eurocent per pagina. Kleurafdrukken, 700 pagina’s voor de kleine cartridges, kosten 6,64 eurocent per pagina. Wanneer je de XL-versies kiest, kost een zwart-witpagina (2.000 afdrukken per cartridge) maar 1,62 eurocent en een kleurpagina (1.600 afdrukken per cartridge) gemiddeld 4,21 eurocent.

hp officejet pro 7720 3

Binnen deze prijscategorie zijn dat competitieve paginaprijzen, maar vergeleken met de A3-concurrent van Brother, de MFC-J5330DW, zijn dat dure afdrukken. Daar kost een zwart-witafdruk met XL-cartridges maar 0,95 eurocent Wie veel in kleur afdrukt, ziet een kleiner verschil tussen beide met XL-cartridge kleurafdrukken die bij Brother 3,80 eurocent per pagina kosten.

Conclusie

De HP OfficeJet Pro 7720 is een grote A3-printer die gezien mag worden en bijzonder gebruiksvriendelijk is. Qua connectiviteit vind je geen betere A3-printer in dit prijssegment met een afdruksnelheid en degelijke zwart-wit printkwaliteit. Op vlak van kleurafdrukken scoort hij minder, maar is de kwaliteit is genoeg voor interne PowerPoint-handouts.

De printkost per pagina ligt hoger dan we zouden willen. Zeker voor zwart-witafdrukken is het verschil te groot. Daar laat HP een steek vallen tegen de Brother MFC-J5330DW. Beide dragen hetzelfde prijskaartje en goochelen met dezelfde specificaties. Wie over de grens van 1.500 vellen per maand print, raden we de Brother MFC-J5330DW aan. Wie daaronder blijft en af en toe op A3-formaat wil printen, kan prima terecht bij de gebruiksvriendelijke HP OfficeJet Pro 7720.

.pro’s

  • Snel
  • Connectiviteit
  • Aankoopprijs
  • Automatische duplex

.contra’s

  • Fotokwaliteit
  • Zwart-wit printkost
  • Geen usb-poort vooraan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home