HP EliteBook x360 1030 G3 review: kleiner en completer

Vorig jaar maakte HP een duidelijk statement in de zakelijke wereld met de eerste EliteBook x360. Het flexibele scharnier, stevige bouw, sexy design en goede batterijduur werd de benchmark voor nieuwe zakelijke apparaten. Zijn opvolger, de EliteBook x360 1030 G3, is nu binnen. Compacter én krachtiger, klinkt te mooi om waar te zijn?

De allereerste EliteBook x360 vorig jaar zorgde voor de nodige extra aandacht op de werkvloer. Het strakke design, 360 gradenscharnier en een complete selectie van poorten, inclusief USB-C, maken het een polyvalent toestel dat bijna overal op de werkvloer past. Het pittige prijskaartje zorgt er helaas voor dat niet elke werknemer zo’n toestel krijgt van zijn bedrijf. Een jaar later is de opvolger klaar.

Vermageringskuur

In tegenstelling tot de grondige vernieuwing vorig jaar, houdt HP dit jaar hetzelfde design aan. Wanneer je de foto’s van beide toestellen vergelijkt, lijkt er amper iets te zijn veranderd. Het is pas wanneer je de nieuwe EliteBook x360 1030 G3 ziet, dat het compactere chassis opvalt. Door rondom het scherm de rand weg te trimmen, realiseert HP een veel compacter toestel. De rand is nog niet zo compact als bij de Dell XPS 13, die nog iets kleiner is, maar Windows Hello en de webcam zitten hier wel comfortabel bovenaan het scherm.

 

Een kleiner chassis betekent compromissen maken. De smartcard-reader moest verdwijnen.

 

Een kleiner chassis betekent compromissen maken. We moeten daarom afscheid nemen van de smartcard-reader die nog in de G2-versie zat. Ook het microSD-kaartslot moet eraan geloven. Het enige wat nog overschiet: 1x USB-A, 2x USB-C, HDMI en een hoofdtelefoon/microfoonaansluiting. Dat een volwaardige HDMI-poort nog net past, is een belangrijke troef wanneer je in een vergaderzaal verbinding moet maken met een projector.

 

De luidsprekers van de HP EliteBook x360 1030 G3 zitten voortaan ook bovenaan. Zijn voorganger had die onderaan, met een belabberde geluidskwaliteit als gevolg. De nieuwe versie klinkt bovendien ook veel luider en beter. Verder is het toetsenbord veel stiller dan zijn voorganger en typt het ook veel aangenamer.

USB-C-mogelijkheden

Goed nieuws: USB-C-laden wordt niet meer beperkt tot HP-accessoires en een handvol andere randapparatuur. Met de nieuwe EliteBook x360 1030 G3 kan je elke USB-C-lader gebruiken zolang die Power Delivery ondersteunt. Laden via een USB-C-lader (Lenovo ThinkPad Yoga), USB-C-monitor (LG 27UK850) en USB-C PD Powerbank (Anker PowerCore+ 26800 PD) lukt allemaal, ook al krijgen we direct de melding dat een officiële HP-lader wordt geadviseerd. Met de lader van je smartphone (Huawei Mate 10 Pro, Samsung Galaxy S9 Plus) laden, lukt niet.

 

USB-C-laden wordt niet meer beperkt tot HP-accessoires en een handvol andere randapparatuur.

 

Het compacte design heeft het microSD-kaartslot de das om gedaan, maar voor een SIM-kaart (nanosim) is er nog wel plaats mocht je die optie (+120 euro, excl. BTW) kiezen. Ons testmodel heeft het niet aan boord, maar links aan het toestel is er ruimte voorzien voor een compatibele configuratie. Links bovenaan het touchpad zit een NFC-contactpunt verstopt. Uiterst rechts is er plaats voor de vingerafdruksensor die met een korte tik, zoals op je smartphone, direct werkt.

 

Privacyscherm & andere opties

Vorig jaar kreeg de EliteBook x360 als een van de eerste het HP Sure View-privacyscherm als optie. De geïntegreerde privacyfilter kan met één druk op de knop worden ingeschakeld om elke kijkhoek groter dan 25 graden te elimineren. Vorig jaar vonden we de innovatie goed, maar was het scherm niet helder genoeg en zagen we wat ‘trillingen’ in het beeld om comfortabel te werken.

Deze keer voorziet HP een 120 Hz-scherm met een helderheid van 700 cd/m². Dat is telkens dubbel zoveel dan zijn voorganger. De hoge refresh rate werkt bijzonder aangenaam zonder Sure View ingeschakeld. Wanneer je de privacy inschakelt, merk je dat het trillende scherm van zijn voorganger zo goed als helemaal weg is.

Enkel wanneer je de helderheid maximaal opkrikt, zie je het licht. Het is nu in elk geval veel meer bruikbaar vergeleken met de vorige versie en best wel een interessante optie. De hogere helderheid zorgt er ook voor dat je het comfortabel kan gebruiken in nagenoeg elke situatie. Enkel bij zonnige dagen buiten moet je overschakelen naar het gewone scherm omdat Sure View iets te donker is.

Matte afwerking

Het aanraakscherm heeft een gecoate, matte afwerking. Sommige fabrikanten werken met een soort van folie die erop wordt gehecht, maar hier is dat niet het geval. De coating zit er naadloos op en voelt prettig aan om het aanraakscherm te gebruiken. Enig nadeel aan de coating is dat bepaalde kleuren (en vooral wit) ‘dansen’ wanneer je de laptop licht beweegt. De kleuren tonen egaler op een glossy scherm zoals bij de oude EliteBook x360. Opvallend: je kan geen enkel scherm configureren zonder de coating.

 

De coating zit er naadloos op en voelt prettig aan om het aanraakscherm te gebruiken.

 

In de doos wordt verder nog een actieve stylus geleverd om te gebruiken met Windows Ink. HP levert verschillende puntjes mee voor wie de pen heel regelmatig gebruikt.

Wie wil, kan de EliteBook x360 1030 G3 ook configureren met een klassiek Full HD-scherm of een 4K-variant. Beide hebben ook dezelfde matte schermafwerking als het Sure View-privacyscherm.

 

Benchmarks & security

Ons model werd geconfigureerd met een Intel Core i5-8350U en 16 GB RAM. De hoeveelheid RAM moet je direct tijdens het bestellen beslissen, want die wordt vast gesoldeerd tijdens de productie. Later meer geheugen toevoegen is geen optie. De achtste generatie Intel-chips voegt twee kernen extra toe vergeleken met de vorige generatie. Dubbele prestaties? Niet echt, want de vier kernen zijn lager geklokt.

 

 

Het resultaat is ietwat dubbel. In toepassingen zoals de Cinebench-benchmark, die alle kernen optimaal gebruikt, merk je een opvallende prestatiewinst. Kijken we naar PC Mark 8 én 10, dan noteren we een licht verlies. De basiskloksnelheid van 1,9 GHz houdt die even vast, maar daalt in stresstesten naar 1,45 GHz. Dat is gelijkaardig met de vorige generatie EliteBook x360 die van 2,7 GHz naar 2,35 GHz daalt bij intensief gebruik. Sommige toepassingen zullen sneller werken, sommige trager, afhankelijk hoe goed de software getuned is voor meerdere processorkernen.

De temperatuur wanneer je de laptop op je benen gebruikt schiet wel hoger de lucht in vergeleken met het oude model. Gelukkig blijft de polssteun even koel, maar hou ermee rekening bij intensieve taken dat het beter is om hem op een tafel te gebruiken.

 

De temperatuur wanneer je de laptop op je benen gebruikt schiet wel hoger de lucht in vergeleken met het voorgaande model.

 

De grafische prestaties zijn ietwat verbeterd, gemiddeld 10 procent, maar de kans is klein dat je daarvoor dit systeem koopt.

Security

Het verdwijnen van de smartcard-lezer kan ervoor zorgen dat bepaalde bedrijven of overheidsinstanties een andere keuze moeten maken. HP heeft echter wel genoeg veiligheidsfuncties toegevoegd aan de EliteBook x360 1030 G3. Zo kan je met een vingerafdruksensor inloggen of met je gezicht, allebei compatibel met Windows Hello. Het toestel is ook compatibel met Intel Authenticate als extra verificatie. Uiteraard zijn er andere inlogmogelijkheden zoals een wachtwoord of pincode nodig via Windows 10 voor multi-factorauthenticatie.


Lees dit: Aparte securitychip in een laptop wordt noodzakelijk kwaad volgens HP


Het zakelijke vlaggenschip van HP is voorzien van verschillende Sure-beveiligingen, de marketingterm van HP voor extra laptopveiligheid. Zo kan het systeem zijn eigen BIOS herstellen wanneer er malafide code wordt gedetecteerd en kan je dankzij Sure Recover heel snel de meest recente image op een pc configureren via een netwerkverbinding. Verder zijn er ook toepassingen die malwarebescherming bieden en de browser beveiligen. Lees alle details hier.

 

Batterijduur & conclusie

De batterijduur is haast identiek aan zijn voorganger, ondanks dat het chassis een stuk kleiner is. De EliteBook x360 1030 G3 klokt op de passieve test af op net geen 13 uur. Dat is 45 minuten langer dan zijn voorganger. Wanneer het systeem intensiever wordt gebruikt, klokken we af op 4 uur 21 minuten, 13 minuten minder lang dan het vorige model.

Omdat de nieuwe Elitebook x360 enkel laadt via USB-C, aan een iets lager voltage, laadt hij iets trager dan het oude model: 33 minuten tot 50% (6 minuten langer) en 1 uur en 6 minuten tot 80% (5 minuten langer. Opvallend: volledig tot 100% is de nieuwe versie 20 minuten sneller klaar, maar dat is het minst relevante cijfer van de herlaadtest.

 

De HP EliteBook x360 1030 G3 is een straf staaltje techniek en design.

 

De HP EliteBook x360 1030 G3 is een straf staaltje techniek en design. Het is bewonderenswaardig dat HP een kleinere behuizing kan introduceren zonder in te boeten op prestaties of batterijduur. We zijn heel sterk onder de indruk van het heldere 120 Hz-scherm, de autonomie en de juiste poortselectie. Enkel het licht trillende privacyscherm, kleurfluctuaties bij mat scherm en de extra warmte bij zware prestaties zijn belangrijke minpunten. Toch raden we aan om de optie met het privacyscherm te nemen omdat je enkel dan het 120 Hz-scherm krijgt.

Het resultaat is een knappe laptop waarmee je gezien wil en mag worden. Hij houdt het prima een volledige werkdag uit zonder stopcontact en het universeel laden via USB-C geeft je extra flexibiliteit. Terecht het paradepaardje van HP voor de zakelijke gebruiker die prestaties wil koppelen met design en een prima batterij. De HP EliteBook x360 1030 G3 vinkt al die vakjes aan.

 

Geteste configuratie (3ZH06EA, 2.336 euro excl. BTW): Intel Core i5-8350U, 16 GB RAM, Intel UHD Graphics 620, 256 GB NVMe SSD, 13,3 inch Sure View (1.920 x 1.080) mat aanraakscherm, Intel Wireless-AC 8265, Windows 10 Pro

 

.pro’s

  • 120 Hz-scherm
  • Batterijduur
  • Afwerking
  • Compact formaat
  • Connectiviteit

.contra’s

  • Trillingen bij helder privacyscherm
  • Kleuren matte coating
  • Chassis wordt warm

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home