Review: HP Elitebook x360 1030 G2

Vreemd genoeg zijn er niet veel laptops die we op de redactie ontvangen waarvan we maar moeilijk afscheid kunnen nemen. De nieuwe x360 laptop-lijn van HP heeft deze eigenschap wel. Voor deze review ontvangen we deze maal de HP Elitebook x360 1030 G2. Een ultra portable convertible met een chique-zakelijk en welhaast elitair voorkomen. En o, wat gaan wij deze Elitebook x360 straks missen.

Het moet gezegd worden; HP heeft tegenwoordig een flinke collectie laptops in haar assortiment waaruit je als klant mag kiezen. Zelfs bij de premium x360-lijn van de fabrikant is de keuze niet gering en we snappen dat het overaanbod de keuze er niet makkelijker op maakt. Zelfs wij hebben ondertussen moeite om alle opties, mogelijkheden, voordelen en nadelen van elkaar te scheiden. Ook voor ons voelt het alsof we weer een klein kind zijn in een ijssalon die plotseling de keuze heeft uit wel 100 smaken. Een ware marteling. Kiezen we de mooiste kleur, of gaan we toch maar voor ‘veilig’ en kiezen we voor vanille.

Design Elitebook x360

De HP Elitebook x360 toont zo op het eerste gezicht veel overeenkomsten met de HP Spectre x360. Nu is de Spectre lijn meer gericht op consumentengebruik, de Elitebook x360 meer op het zakelijke segment. Qua look en feel kunnen we niet zeggen dat we een voorkeur hebben voor de een of de ander. Beide machines hebben een prachtige dunne, met CNC-techniek vervaardigde behuizing en zijn hoogwaardig afgewerkt.

Wanneer we de HP Elitebook x360 nader inspecteren valt het pas op dat deze een fractie hoekiger is en minder rondingen heeft in zijn design dan bij de Spectre het geval is. Het toetsenbord heeft zwarte toetsen in plaats van trendy-zilvergrijs. De ‘looks’ zijn zakelijker. De ‘feel’ is gelijk. Verder is de HP Elitebook x360 een fractie dikker dan de Spectre. Dit is niet verwonderlijk, want de Elitebook x360 heeft meer features en connectiemogelijkheden dan de Spectre x360.

Toch is er meer onderling verschil dan dat op het eerste oog zichtbaar is. De HP Elitebook x360 is primair gericht op zakelijk gebruik en dat uit zich niet alleen in de standaard voorinstallatie van Windows 10 Pro editie, maar bijvoorbeeld ook in de garantietermijn van drie jaar, keuze uit diverse optionele ‘care packs’ en een HP Long Life Battery garantie.

Hardware configuratie

De HP Elitebook x360 1030 G2 is leverbaar in twee configuraties. Een met en een zonder een ingebouwde LTE/HSPA+ 4G interface. Verder zijn beide versies op het gebied van processorkracht, opslag en meegeleverde software identiek. Wij ontvangen de versie met ingebouwde LTE/HSPA+ 4G interface. Af fabriek levert HP de Elitebook x360 uit met Windows 10 Pro. Verder levert de fabrikant een breed pakket aan software voor security management en applicaties mee, waaronder een paar proefpakketten zoals Microsoft Office. De HP Elitebook x360 is voorzien van een Intel Core i5-7200U processor met HD Graphics 620. De kloksnelheid is 2,5 GHz tot 3,1 GHz (in Turbo-Boost). Het werkgeheugen bedraagt 8 GB en de opslagcapaciteit van de SSD is 256 GB.

Connectiviteit

Op gebied van connectiviteit heeft de Elitebook 1030 G2 meer dan genoeg in huis. Wanneer we de linkerzijde van de Elitebook inspecteren vinden we naast de powerswitch een USB 3.1 poort die tevens geschikt is als oplaadpoort, vervolgens een hoofdtelefoonaansluiting, twee druktoetsen voor het volume, een slot voor een SIM-kaart en een slot voor een smart card.

HP Elitebook X360

Over het gebruik van de SIM-kaart dienen we wel een opmerking te maken. De Elitebook is uitsluitend geschikt voor het gebruik van micro-SIM kaartjes. De Elitebook is niet geschikt voor de grote, oude SIM kaarten. Ook de nieuwe Nano-SIM kaarten die we kennen van o.a. de iPhone 6, passen niet in de Elitebook. Hiervoor heb je een adapter nodig, of je moet bij je provider een ander formaat simkaart bestellen.

Rechts vinden we een aansluiting voor de voedingsadapter, een USB-3.1 poort, een HDMI-aansluiting, een bevestigingspunt voor een Kensington Lock, een USB-C poort voorzien van Thunderbolt 3 en een slot voor een micro-SD geheugenkaart. Helaas niet voor de veel in digitale camera’s gebruikte SD-geheugenkaart.

Helaas wordt de HP Elitebook x360 niet af fabriek geleverd met een USB-C naar RJ45 adapter. Deze is ook niet tijdens de bestelling mee te nemen. Wel kan er een USB-C naar VGA adapter en een actieve pen voor het touchscreen worden besteld.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van deze ultra portable HP Elitebook x360 is erg goed. Alles voelt zoals een laptop in deze prijsklasse ook hoort te voelen. Nergens hebben we het gevoel dat de fabrikant ergens op heeft bezuinigd. De afwerking is werkelijk grandioos en sluit op dit punt helemaal aan bij de hoogwaardige look en feel van de huidige laptoplijn van de fabrikant.

De solide uitgevoerde scharnieren van het scherm hebben voldoende frictie om het scherm in elke gewenste stand vast te houden. Ondanks de dunne behuizing is deze bijzonder stijf. Dit geldt zowel voor het scherm als voor het basisstation waarin alle interne componenten zijn gehuisd. Ook bij puntbelasting veert de deksel en de onderzijde van de behuizing slechts minimaal in. Tijdens de torsietest of puntbelasting ontstaan er nergens donkere plekken of grote rimpelingen in het panel. Keurig.

Het met een backlit uitgevoerde toetsenbord is een fractie kleiner dan gebruikelijk. In de praktijk merk je hier echter niets van. Volgens de fabrikant is het keyboard bovendien bestand tegen het morsen van vloeistoffen. Het toetsenbord heeft zelfs een heuse vochtafvoer! De toetsen hebben voldoende hoogte en een duidelijk drukpunt zodat deze een goede feedback geeft tijdens het typen.

Het touchpad is ruim, is voorzien van multitouch en laat zich licht bedienen. Net als de touchpads van vele notebooks is deze gecentreerd in het midden van de behuizing, waardoor de muis van de rechterduim de touchpad deels bedekt. Op dat moment wordt het touchpad echter uitgeschakeld, zodat de pointer geen eigen leven gaat leiden tijdens het typen.

Het touchscreen werkt licht en heel precies; een genot om mee te werken. Het 13,3 inch FHD UWVA LED-backlit panel heeft een resolutie 1920×1080 beeldpunten (Full HD) en is voorzien van Corning Gorilla Glass. Dit type glas wordt ook veel toegepast bij de fabricage van – bijvoorbeeld – smartphones. De kwaliteit van het Full-HD panel is erg goed. Bij ons testmodel konden we nergens plekjes vinden waar het backlit ‘doorbloedde’.

Gebruiksgemak en accuduur

In het dagelijks gebruik bevalt de HP Elitebook x360 erg goed. Met een afmeting van nog geen 32 bij 22 centimeter en een gewicht van 1,28 kilogram is de HP een prima reisgenoot. Ook de dikte van 1,49 centimeter werkt in de praktijk heerlijk ontspannen. Waar we ons ook bevinden, overal hebben we coverage, mits de telecom provider voorziet in de dekking. Dit betekent dat we zelfs midden in het bos op een bankje via 4G toegang hebben tot onze bestanden in de cloud.

Bij sommige toepassingen of werkzaamheden prefereren we een tablet. Voor dit doel is de x360 eveneens geschikt. Het scherm is in tegenstelling tot een pure tablet wat ruimer en zo ook het gewicht. Het gewicht is naar onze mening aan de hoge kant om langdurig met deze Elitebook x360 in tablet modus in de hand te werken. Natuurlijk kan je het touchscreen ook prima bedienen bij normaal laptop gebruik. Hierdoor ontstaat er zo’n comfortabele combinatie dat terugschakelen naar een laptop zonder touchscreen al snel als een achterhaalde en beperkte manier van werken wordt ervaren.

Security
HP zet bij de Elitebook x360 flink in op veiligheid. Het merendeel van de programmatuur is dan ook gericht op beveiliging of op veiligheid. En deze veiligheid gaat tot op chipniveau op het moederbord van het systeem. Al deze beveiligingsmiddelen gaan overigens niet ten koste van de toegang tot het systeem. Wil je inloggen op de oude vertrouwde manier, dus met een wachtwoord, dan kan dit. Inloggen kan zelfs met uw favoriete foto. Liever met een vingerafdruk? Hiervoor heeft HP een scanner in de rechter polssteun geplaatst. En dan ondersteunt deze HP Elitebook x360 ook het inmiddels bekende Windows Hello.

Nu hebben we al eens met mutsen en brillen geprobeerd Windows Hello te gebruiken. Helaas was Windows Hello vrij streng en kregen we niet zomaar toegang. Dit is niet voor niets, want het systeem kan zelfs identieke tweelingen uit elkaar houden. Knap hoor. Ook wij proberen wel eens eeneiige tweelingen – van vrouwelijke aard – van elkaar te onderscheiden. Hier werken wij toch echt minder accuraat. Blijkt vaak. Wellicht letten wij op andere details dan Windows Hello.

Maar hoe gaat het met een foto? Hiervoor maken we uit dezelfde hoek en in dezelfde omstandigheden een foto die we printen met onze laserprinter. Maar hoe we het ook proberen, Windows heeft ons direct door. Dus, Windows Hello is ook tijdens kantoorgebruik volkomen veilig. Je collega’s krijgen zelfs met een foto in HD kwaliteit geen toegang tot jouw documenten.

Beeld met geluid
Geluidskwaliteit van de speakers van Bang & Olufsen zijn van zeer goede kwaliteit. Ook de (mono) microfoon geeft een prima resultaat, maar het geluid klinkt wat dof en minder detailrijk. Desondanks prima voor video conference toepassingen. De webcam is lichtgevoelig, maar heeft niet de lichtgevoeligheid van de Spectre range. Bij slechte lichtomstandigheden wordt het beeld al snel korrelig, al doet de ruisonderdrukking zijn werk prima.

Video eigenschappen zijn van uitstekende kwaliteit, al zijn de opnames niet overdreven levendig. Alle kleuren zijn wel realistisch; grijs is grijs en niet groenig of blauwig. Prima. De video opnames zijn minder vloeiend bij snelle bewegingen dan sommige andere kandidaten die we hier op de redactie hebben ontvangen, maar desondanks is het resultaat gewoon heel prima. Geen argument om de HP Elitebook x360 op af te rekenen.

Accuduur
De HP Elitebook x360 is voorzien van een krachtige ingebouwde accu. Deze houdt het bij normaal gebruik zeker een gehele werkdag uit. Mocht deze in capaciteit terug lopen (door ouderdom) dan is deze echter niet door de gebruiker zelf te vervangen. Dit betekent dat het systeem hiervoor retour moet naar een HP servicepunt waarna de accu onder garantie wordt vervangen.

Nu heeft HP een ruim garantiepakket en deze omvat een duur van drie jaar. Veelal is de afschrijvingsperiode van een dergelijk product echter een jaar extra; vier jaar. Soms zelfs vijf. Dus het kan voorkomen dat de accu het net buiten de garantieperiode begeeft. Hierom biedt HP Een 5-jarig onsite hardware support op de volgende werkdag. Met reisdekking. De kosten vallen ook wel mee; slechts 363 Euro inclusief de BTW.

Benchmarks (systeem)

De algehele systeemperformance is een fractie minder dan de eerder geteste Spectre. Ook hebben de PC Mark scores een iets lagere score. Desondanks zeggen deze waardes genoeg over de capaciteiten van deze HP Elitebook x360. Kantoorapplicaties zullen vlot draaien en meerdere applicaties tegelijkertijd zal deze HP niet snel in haar rekenkracht afremmen. Zelfs CAD-toepassingen zullen relatief vlot draaien, maar verwacht geen sprint resultaten bij complexe designs in bijvoorbeeld AutoCAD.

Benchmarks (grafisch)

De HP Elitebook x360 is, net als de Spectre x360, geen grafisch kanon. Dit heeft alles te maken met de embedded grafische chipset zonder hardware versnelling. Hierom bevindt de HP Elitebook x360 zich in de middenmoot en presteert zelfs marginaal minder dan de eerder geteste Spectre x360.

Conclusie

Veel bedrijven of gebruikers kiezen vandaag de dag nog steeds voor een solide business laptop en een losse iOS- of Android-tablet. Al dan niet voorzien van 4G. Niet alleen zorgt dit voor een goed gevulde tas, maar het is ook nog eens prijzig qua investering. Als we weer even terugdenken aan de ijssalon kunnen we dergelijke keuzes dan ook categoriseren als ‘vanille’ keuzes. In dit geval een ijsje met ‘twee’ bolletjes vanille. Misschien in sommige gevallen een hele chique vanillekeuze en hier is ook niets op aan te merken. Veilig. Een prima ervaring, doet wat het moet doen, maar niet echt spannend.

De HP Elitebook x360 is een volwaardige oplossing voor diegenen die wel eens wat anders willen dan de doorgaans uitgerolde ‘vanille’ business laptops en voor sommige toepassingen ook gebruik maken van een losse ‘vanille’ tablet. Het scheelt een hoop kilo’s aan apparatuur, opladers, investerings- en beheerskosten. De HP Elitebook x360 is een andere ‘smaak’ zeg maar; walnoot/honing met echte stukjes walnoot. Voor de elitaire fijnproevers onder ons.

Wij hebben de HP Elitebook x360 1030 G2 in elk geval ervaren als een heerlijke machine. Hij is compact en handzaam. Bovendien is hij niet alleen prachtig om te zien, maar doet alles met het grootste gemak. Deze Elitebook biedt ons meer functionaliteit dan we ooit zullen gebruiken, maar willen we het wel, dan hoeven we niet na een paar jaar een andere laptop aan te schaffen omdat we graag gebruik maken van – bijvoorbeeld – het 4G-netwerk.

Qua prijs/kwaliteit verhouding vinden we deze net geen 1800 euro kostende HP Elitebook x360 een verantwoorde keuze. Wij zouden zakelijk gezien wel kiezen voor de 5-jarige support optie. Nee, een kleine 2200 euro is zeker niet gratis, maar wanneer we kijken naar de totale gebruikskosten (TCO) dan valt het investeringsbedrag over een levensduur van vijf jaar best wel mee. Zeker als we de BTW ook nog eens mogen terugvragen.

Wij zouden de HP Elitebook x360 1030 G2 dan ook willen betitelen als de zakelijke ‘must-have’ voor 2017 en daarom krijgt deze laptop een gouden award.

.pro’s

  • Design;
  • Connectiviteit;
  • Performance;
  • 5-jaar support optie;

.contra’s

  • Geen RJ45 adapter meegeleverd;
  • Niet geschikt voor SD-geheugenkaarten;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home