HP Elitebook 1050 G1 review: goed, maar voor wie?

Slank maar krachtig: ook HP wil die niche van zakelijke pc’s bedienen. De nieuwste laptop die aan beide voorwaarden voldoet, is de Elitebook 1050 G1, een robuust maar draagbaar werkpaard. Vindt HP de juiste balans?

Onder het motto ‘geen compromissen’ ontpopte 2019 zich tot het jaar van de draagbare, maar erg krachtige mobiele workstation. We bespraken eerder al uitvoerig de ThinkPad P1 van Lenovo, waarmee de Chinese fabrikant zich volop op de niche van de mobiele poweruser gooide. De Elitebook 1050 G1 kunnen we zien als HP’s antwoord op dat toestel.

Specificaties

Ons testmodel van de 15,6 inchlaptop (3.199 euro excl. btw) is opgebouwd rond een Intel Core i7-8850H-processor, identiek aan het exemplaar in de P1. Die chip telt zes rekenkernen, goed voor twaalf threads, en is voorzien van een basiskloksnelheid van 2,6 GHz met een maximale turbofrequentie van 4,3 GHz. Dat laatste cijfer is puur academisch: het thermisch profiel van de laptop laat, zoals we verder in de review zullen zien, geen langdurig werk aan deze hoge kloksnelheid toe.

Het thermisch profiel van de laptop laat geen langdurig werk aan turbokloksnelheid toe.

De processor wordt geflankeerd door 32 GB aan RAM, een SSD van 1 TB en een GTX 1050 met Max-Q-design van Nvidia. Die kaart is, hoewel capabel, vreemd. Voor een professioneel toestel zouden we op z’n minst de optie verwachten om een Quadro-chip van Nvidia in te bouwen, maar dat is niet het geval.

Privacyscherm

Het beeldscherm telt 1.920 x 1.080 pixels en is scherp en helder. Onze variant van de 1050 G1 heeft HP’s privacyscherm aan boord, wat wil zeggen dat je er met een druk op de knop voor kan zorgen dat pottenkijkers niet kunnen zien wat er op je scherm gebeurt. Dat is handig voor wie vaak reist met het vliegtuig of de trein, maar zorgt voor een iets lagere schermkwaliteit. Het aandachtige oog zal zonder moeite een zekere korrel in het display waarnemen.

HP’s Elitebook-laptops doorstaan traditioneel een hele reeks proeven uit de gestandaardiseerde MIL-testen en kunnen tegen een stootje. Het ietwat hoekige design van de laptop complementeert die robuustheid, al oogt de laptop naar onze mening net iets te stoer om echt mooi te zijn. Smaken en kleuren natuurlijk…

Design en bouwkwaliteit

Objectievere criteria voor het design vinden we in het formaat. Op z’n dikste punt meet het toestel 1,89 cm en de lichtste editie van de laptop weegt 2,06 kg. Exemplaren met grafische kaart, zoals ons model, zijn iets zwaarder. Een lichtgewicht is deze laptop zeker en vast niet, maar wie een rugzak vol rekenkracht wil meezeulen, kan slechter treffen.

HP had het 15,6 inchtoestel in theorie van een numeriek klavier kunnen voorzien, maar kiest ervoor om dat niet te doen. Het klassieke toetsenbord typt lekker weg dankzij een goed gekozen weerstand. Toch blijft Lenovo voor ons de toetsenbordkampioen. Zoals je van een laptop uit deze prijscategorie kan verwachten, tekent toetsenbordverlichting present. Ook over het touchpad kunnen we niets verkeerds zeggen.

Prestaties

Over naar de prestaties dan. Langs de rekenkant is de boostsnelheid van de cpu zoals gezegd niet relevant. Onder een zware werklast valt de frequentie heel snel terug naar 2,6 GHz, waar de laptop vervolgens stabiel blijft. HP koelt zijn toestel met andere woorden voldoende, maar niet meer dan dat. HP doet het zo iets beter dan Lenovo: ons testmodel van de P1 durfde onder stevige thermische belasting wel onder de basiskloksnelheid te dippen, al is de impact daarvan op de prestaties in de praktijk verwaarloosbaar. We vergelijken in de grafieken verder met de HP ZBook Studio x360: een echte workstation met Intel Core i9-8950HK, Nvidia Quadro P2000 en 32 GB aan RAM.

De prestaties van HP’s dunne laptop zijn verder op verschillende punten vergelijkbaar met die van Lenovo’s exemplaar. De Elitebook 1050 G1 doet het bij zwaarder productiviteitswerk weliswaar beter, maar dat is voornamelijk te wijten aan de configuratie van onze testmodellen. De Elitebook krijgt immers dubbel zoveel RAM mee. Grafisch zien we dat de Nvidia GTX 1050 in deze Elitebook best gewaagd is aan de Nvidia Quadro P2000 voor wat met gamen te maken heeft. Voor professionele taken is het resultaat wisselvallig.

Gebrek aan Quadro

Quadro-kaarten zijn geoptimaliseerd voor bepaalde workloads en dat zie je. In Maya presteert de GTX 1050 beter dan de Quadro P2000 in de P1, maar voor Catia (Dassault) is de kaart nagenoeg onbruikbaar. Hetzelfde geldt voor Ptc Creo, een andere CAD-toepassing. De 1050 komt nog niet aan de helft van de prestaties van de Quadro-kaart. HP maakt een heel vreemde keuze door een high-end processor en een grote emmer RAM-geheugen in een professioneel toestel te combineren met een lichte consumenten-gpu.

De laptop is gelukkig ook beschikbaar zonder grafische kaart en in die configuratie komt het toestel misschien wel het beste tot zijn recht. Voor cpu- en RAM-gebaseerde workloads zoals financiële software is een grafische chip niet van belang. Hier presteert de Elitebook 1050 erg goed.

Uitstekende batterij

De Elitebook schittert wanneer we naar de autonomie kijken. De laptop houdt het best lang vol zonder stopcontact. Bij heel licht gebruik halen we bijna vijftien uur op één lading (versus 8,5 uur voor de P1). Dat betere uithoudingsvermogen zien we ook in andere tests zoals de meer realistische batterijtest van PCMark 8, waar de HP bijna 7 uur overeind blijft tegenover 3 uur voor de Lenovo. Herladen gaat snel. Op een half uurtje is de batterij al voor 50 procent bijgeladen, na een uur zit je aan 80 procent. Toegegeven, de ThinkPad P1 van Lenovo is net iets dunner en weegt minder, maar het verschil in batterijduur is enorm.

Om aansluitingen zit deze laptop niet verlegen. 2 USB-A-poorten, 2 USB-C-poorten, een HDMI-aansluiting en een sleuf voor een SD-kaart laten je toe randapparatuur aan te sluiten. Vooraan is het toestel verder voorzien van een webcam en IR-sensoren voor Windows Hello-functionaliteit. Een plastic klepje laat je toe om de webcam af te dekken. Dat zal de NSA ervan weerhouden mee te kijken en is een fijne privacytoevoeging, al kon de afwerking beter. Het klepje voelt goedkoop aan en is zo een smet op het verder erg hoogwaardige design van dit toestel.

Veder moeten we de 150 watt-lader nog vermelden. Die is erg dun en licht, en doet zo niet af aan de draagbaarheid van het toestel. Niet zo lang geleden waren dergelijke laders nog bescheiden blokken beton.

Doelgroep gezocht

Voor wie is dit toestel? HP biedt zeker en vast een knappe prestatiebundel in een relatief slank en strak jasje. In een ruimer chassis, waar de cpu zijn benen kan strekken, zouden de prestaties ongetwijfeld beter zijn, maar dergelijke workstations zijn bezwaarlijk draagbaar te noemen. Wie een krachtig toestel nodig heeft, maar toch geregeld op verplaatsing werkt, zit bij deze categorie van laptop aan het juiste adres.

Technisch vinden we de HP Elitebook 1050 G1 iets beter dan de P1, vooral dan wat thermisch management betreft. Deze laptop moet de middenweg tussen krachtig zakelijk toestel en workstation bewandelen. HP noemt het ding een Elitebook en geen ZBook. Wie geen HP-marketingtaal spreekt: de fabrikant positioneert de laptop zelf als een extensie van zijn zakelijke line-up en niet van zijn workstationportfolio. Daarmee zijn we akkoord: Lenovo maakt van de P1 veel meer een workstation met onder andere de Quadro-gpu en het kleurgekalibreerde scherm. De doelgroep van dat toestel is duidelijk, die van deze Elitebook iets minder.

Verdict

Voor onze configuratie tel je 3.199 euro exclusief btw neer. Dat is een bom geld voor een laptop die net geen workstation wil zijn. Configuraties zonder grafische kaart met ingebouwde HD 630-graphics van Intel en Core i5 beginnen aan 1.885 euro. Die lichtere configuraties lijken ons een stuk interessanter. Deze laptop doet ons vooral verlangen naar een volwaardige ZBook.

Deze laptop doet ons vooral verlangen naar een volwaardige ZBook.

We vinden de GTX 1050-gpu vreemd en onvoldoende voor het prijskaartje. We zouden dit toestel vooral aanraden in een configuratie zonder grafische kaart voor wie bijvoorbeeld zwaar financieel rekenwerk moet verzetten of epische spreadsheets te lijf wil gaan. Zijn grafische capaciteiten belangrijk, bijvoorbeeld voor simulaties of CAD-workloads? Kies dan een ‘echte’ workstation.

Geteste configuratie: HP Elitebook 1050 G1 3ZH24EA, Intel Core i7-8850H, Nvidia GeForce 1050, 32 GB RAM, 1 TB SSD, 15,6 inch mat IPS scherm (1.920 x 1.080) met privacyfilter, Windows 10 Pro. Adviesprijs: 3.199 euro.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit
  • Respons toetsenbord en touchpad
  • Batterij

.contra’s

  • Slecht gekozen grafische kaart
  • Verwaarloosbare turbo-capaciteiten cpu

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home