Dynabook Portégé X40L-K review: absoluut toptoestel bezoedeld door bloatware

De Dynabook Portégé X40L-K is een steengoede laptop. De opmerkingen die we hebben, betreffen vooral details. Helaas haalt Dynabook zelf de gebruikservaring onderuit door het toestel als reclamepaneel te misbruiken.

De Dynabook Portégé X40L-K (Dynabook is de nieuwe naam van Toshiba) heeft vrijwel alle kenmerken van een ultrapremium Windowslaptop. De 16 inch-laptop met 16:10-beeldverhouding is vervaardigd uit donkerblauw magnesium, dat stilaan de themakleur van dit segment lijkt te worden. Het design is sober en strak, met best dunne schermranden rond het display en plaats voor Dolby Atmos-gemarkeerde luidsprekers naast het toetsenbord.

Het toestel meet 15,9 mm op zijn dikste punt en is beschikbaar in configuraties die onder de 1 kg wegen. Wij gaan aan de slag met een beter uitgerust model dat we nog steeds vederlicht durven noemen: 1.039 gram op onze weegschaal.

Alder Lake

In ruil voor die extra grammen krijgen we een Intel Core i7-1260P onder de motorkap. Dat is een splinternieuwe Alder Lake-processor met vier klassieke P-kernen die multithreading ondersteunen, bijgestaan door acht single threaded E-kernen. De P-kernen zijn klassieke Core-kernen gericht op prestatie, de (E)fficiëntiekernen nemen lichtere achtergrondtaken voor hun rekening en zijn gebaseerd op de architectuur achter Intel Atom.

De processor krijgt gezelschap van 32 GB aan RAM en een 1 TB NVMe-SSD van de hand van Samsung. Dat is heel wat theoretische paardenkracht voor een lichte en compacte ultrabook. Daar betaal je natuurlijk ook een centje voor. De Dynabook Portégé X40L-K bestaat vanaf 1.374 euro maar onze configuratie kost je 1.742 euro, telkens exclusief btw.

Topprestaties

Over het binnenwerk hebben we niets dan lof. Intel schiet midden in de roos met Alder Lake. Onze benchmarktests wijzen uit dat deze chip van de twaalfde generatie beter presteert dan de Tiger Lake-chips van de elfde generatie in eerdere ultrabooks. De combinatie van P- en E-kernen zorgt voor betere prestaties, schijnbaar zonder minpunten.

Het RAM-geheugen is meer dan voldoende voor zelfs het ambitieuzere kantoorgebruik. Of je dat overkill of toekomstbestendig noemt, hangt van je workload af. De Dynabook Portégé X40L-K schrikt in ieder geval niet terug van de zwaardere spreadsheets of zelfs een stukje foto- of videobewerking. Natuurlijk ben je nog steeds beter af met een workstation met daarin een performante H- of HQ-chip, maar deze ultrabookprocessor komt stilaan toch in de buurt.

Voor algemene taken hebben we een onverzadigbare snelheidsduivel vast. Wanneer we werken met een extern scherm, tal van Office-programma’s open, spreadsheets, meerdere browservensters met schaamtelijke hoeveelheden tabs… geeft de laptop geen krimp. Zelfs de koeling blijft stil. De benchmarkscores voor algemene prestaties staven dat.

Knappe batterij

Wanneer we een ultrabook met Intel Core i7 en topprestaties in handen hebben, zoeken we doorgaans preventief naar het dichtstbijzijnde stopcontact. Niet zo met de Portégé X40L-K. Intel heeft zijn huiswerk gemaakt met Alder Lake en de relatief krachtige chip eist geen te grote tol van de batterij. Deze Dynabook heeft zowat de beste conditie van alle vergelijkbare toestellen die we recent konden testen. We wijzen er wel nog eens op dat het toestel hardware van een jongere generatie aan boord heeft.

Opnieuw opladen gaat redelijk snel, al breekt Dynabook hier geen records. Toch heb je sneller 50 procent batterij bijgetankt dan bij alternatieve toestellen die minder lang meegaan.

Mooi scherm

Ook het scherm is niet aan de aandacht van Dynabook ontsnapt. We noteren een best klassieke resolutie met 1.920 x 1.200 en daarvoor danken we de fabrikant. 4K-displays met deze schermdiagonaal bieden maar weinig meerwaarde, terwijl ze een grote last zijn voor de batterij.

De kleuren zijn bovendien verbluffend correct voor een toestel dat zich niet specifiek op grafische professionals richt. DeltaE komt niet onder de magische twee, maar zit er wel aardig in de buurt. Wie zich occasioneel of zelfs semiprofessioneel met foto’s, video’s of grafische creaties bezig houdt, zal hier mee overweg kunnen.

Je kan bovendien voor een helder raam of zelfs buiten gaan zitten, zo lang de zon niet rechtstreeks op het scherm schijnt. We meten een maximale helderheid van 430 cd/m² voor deze Dynabook en dat is goed, al doen andere laptops in deze topklasse het vaak iets beter.

Toetsenbord en touchpad

De laptop zelf is een plezier om op te werken, met dank aan de aangename toetsen van het toetsenbord. Die hebben heel wat beweging in zich en geven een aangename hoeveelheid feedback tijdens het typen. Persoonlijk zijn we geen fan van Dynabooks keuze om de functietoetsen prioriteit te geven boven hun alternatief nut. We denken dat de meeste mensen vaker het volume willen bedienen dan dat ze F2 of F3 nodig hebben, maar dat is een detail. Asus kiest met zijn Expertbook voor media en helderheid als prioriteit, maar begrijpt dat de combinatie met Alt-toets wel om functietoetsen vraagt: het ideale compromis volgens ons.

Ook het touchpad scoort overwegend goede punten. Het is ruim en accuraat en geeft duidelijke feedback tijdens het klikken. De onderste helft voelt echter een beetje losjes aan, waardoor we het touchpad kunnen induwen voor een klein en voorzichtig klikje dat geen functie heeft. Dat voelt toch een beetje slordig aan voor een toestel van dit kaliber.

Wel zijn we blij dat Dynabook de vingerafdruksensor heeft weggehaald uit het touchpad. Die vreselijke designkeuze hopen we nooit meet terug te zien. De sensor zit nu slim onder de aan-uitknop.

Luid geluid

Over de audio- en videokwaliteit zijn we volmondig enthousiast. De camera brengt ons in een videocall goed en helder in beeld en we zijn verstaanbaar voor de tegenpartij. De samenwerking met Dolby zorgt er vooral voor dat de luidsprekers heerlijk luid kunnen. De klank is ook beter dan bij menig concurrent, al moet je ook geen wonderen verwachten van een laptopspeaker.

Dynabook-X40L-K side

De analyse van de hardware sluiten we af met een eervolle vermelding voor de poortselectie. Aan aansluitingen geen gebrek en dat is altijd al een sterkte geweest van Dynabook. Links vinden we twee USB Type-C-aansluitingen (Thunderbolt 4.0), een volwaardige HDMI-poort en een USB A-poort. Rechts zit een tweede klassieke USB-poort, naast een ethernet-aansluiting. Gezien het dunne profiel van de Dynabook Portégé X40L-K is de aanwezigheid hiervan uitzonderlijk. Tot slot is er aansluiting voor een 3,5 mm jack (audio en microfoon) en een microSD-kaartsleuf.

Dynabook-tools

Tijd om naar de software te kijken. Voor we woest worden op Dynabook, verdienen de positieve zaken vermelding. We zien een diagnostische tool die beheerders kan helpen om problemen te vinden op het toestel. Dat is fijn maar de meerwaarde is beperkt. Dagelijks nuttige toepassingen ontbreken wat. Zo mist Dynabook hier de kans om gebruikers het gedrag van de batterij te laten configureren. Wie doorgaans achter het bureau zit, kan de levensduur van een laptopbatterij bijvoorbeeld verlengen door ze maar tot 60 of 80 procent op te laden, maar daartoe vinden we hier geen mogelijkheid.

Om te presenteren laat Dynabook je verder toe om het scherm 180 graden te spiegelen. Dat kan handig zijn wanneer je het display plat op tafel legt en iets aan een tegenpartij aan de andere kant van de tafel wil laten zien. Je kan natuurlijk ook je laptop omdraaien.

Schaamtelijke reclame

Het zijn echter niet de tooltjes van Dynabook zelf die ons ziedend maken. De fabrikant bezoedelt een uitstekend toestel door het ondankbaar in te zetten als reclamebord. Aan bloatware geen gebrek: op de taakbalk zien we de app van Amazon voorgeïnstalleerd, net als Express VPN en McAfee antivirus.

Die laatste is de walgelijkste van de drie. Om te beginnen heeft McAfee geen meerwaarde bovenop de ingebouwde beveiliging van Windows zelf. Dat houdt Dynabook niet tegen om de antivirusoplossing actief aan te prijzen via verschillende notificaties die je komen storen wanneer je aan het werk bent. Dit is voor ons ongezien voor een zakelijke laptop in deze prijsklasse. Wie dit toestel koopt en toch een bom geld uitgeeft, mag het eerst nog gaan opschonen. Schraal.

lees ook

Microsoft Defender: veilig genoeg of heb je extra antivirus nodig?

Goed ondanks de bloatware

De Dynabook Portégé X40L-K is een toptoestel ondanks de respectloze behandeling ervan door Dynabook zelf. De hardware is zonder meer knap. De minpuntjes mogen we in deze review niet negeren, maar zullen de dagelijkse gebruiker niet echt storen. De prestaties zijn subliem, onder andere met dank aan de Intel Alder Lake-processor en het chassis dat alles koel houdt. Ook het scherm en de klank vinden we bovengemiddeld, net als de batterij.

Waarom dan toch die bloatware Dynabook? De Portégé-reeks is op en top zakelijk en premium, hoe kan je dat rijmen met opdringerige en misleidende reclame? Koop je dit toestel, verwijder dan eerst de rommel die Dynabook er heeft opgezet. Doe je dat, dan raden we deze laptop aan. Met tegenzin weliswaar, want zo zal Dynabook zijn les niet snel leren.

Geteste configuratie: Dynabook Portégé X40L-K-101, Intel Core i7-1260P, 32 GB RAM, 1 TB SSD, 14 inch IPS-scherm (16:10), 1.920 x 1.200 pixels, Win 10 Pro – 1.742 (excl. btw.)

.pro’s

  • Topprestaties
  • Uitstekende batterij
  • Mooi en kleurvast scherm
  • Knap en licht design
  • Aansluitingen

.contra’s

  • Bloatware
  • Bloatware-notificaties
  • Afwerking touchpad kan nog iets beter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.