Dell UltraSharp U3224KBA review: 6K-pixelfeest voor je ogen

Je kan nooit genoeg pixels hebben op een monitor, zoveel bewijst de Dell UltraSharp 6K-monitor (U3224KBA) met zijn indrukwekkende beeldscherpte en oerdegelijke geïntegreerde webcam.

Meer pixels is altijd beter wanneer je een monitor gebruikt die op een meter van jouw ogen staat. 4K is prettig, maar 6K is beter. Het beeld oogt duidelijk scherper én je krijgt meer werkruimte. Daar tegenover staat vaak wel een flink hoger prijskaartje. Zeker als je de monitor voorziet van een degelijke speakerbar en een indrukwekkende 8 MP webcam.

We zijn onder de indruk van de Dell UltraSharp U3224 (2.400 euro excl. btw). Een prijs die de monitor reserveert voor de lucky few. Wij zijn alvast bijzonder jaloers op wie dit pixelfeest in huis haalt.

Heel veel pixels

4K-monitoren vind je vandaag in overvloed, maar hoger is behoorlijk exotisch. Er zijn zogenaamde 5K2K ultrawide-monitoren zoals de LG 34WK95U, waar we tot op vandaag nog erg fan van zijn, maar hoger is er amper. De Apple Pro Display (vanaf 4.545 euro excl. btw zonder voet) heeft een 32 inch 6K-beeld, voor de rest was het opvallend stil. Tot Dell op CES 2023 zijn 6K-monitor wereldkundig maakte.

6K op een 31,5 inchscherm komt bij Dell overeen met 6.144 bij 3.456 pixels, goed voor een PPI (Pixel Per Inch) van 223. Het resultaat is een papierachtig gevoel wanneer je naar tekst kijkt. Je moet het zien om te geloven. Dankzij de coating op het scherm zit je net perfect middenin een matte/glossy afwerking. Te mat doet afbreuk aan de hoge resolutie, te blinkend is vervelend voor reflecties.

De meegeleverde kwalitatieve aluminium voet (geen 1.000 euro-optie zoals bij Apple) draait (30 graden), kantelt (-5 tot +21 graden) en is in hoogte verstelbaar (16 cm). Je kan het scherm ook 90 graden roteren om in portretmodus te werken. Wie dat wenst, kan een VESA-compatibele monitorarm bevestigen achteraan de Dell U3224KBA.

Wie heeft 6K nodig?

Waarom 6K? Omdat het kan. Wie veel multitaskt, wil graag zoveel mogelijk werkruimte op zijn of haar scherm, wat synoniem staat met meer pixels. Foto- en videoprofessionals willen beelden in een zo hoog mogelijke resolutie zien, naast hun bedieningspanelen binnen de softwaresuite. Ontwikkelaars kunnen extra regels code tonen op het scherm, wat de kans op fouten verkleint. CAD-tekenaars zien meer in één beeld, wat minder zoomwerk vereist. 

Denk je puur aan mediaconsumptie, dan haalt een 6K-monitor weinig uit. Bijna alle videocontent is vandaag maximaal 4K. Hetzelfde geldt voor tekstverwerking, mails of het maken van PowerPoint-presentaties. Wie veel in Excel werkt, zal dan weer blij zijn met de hoge resolutie om meer cellen zichtbaar te maken.

Het is aan jou persoonlijk om te kijken of je de 6K-schermresolutie optimaal gebruikt. In onze situatie bleek dat beperkt te zijn: wat surfen, teksten schrijven in Word en werken in WordPress en Outlook vereisen geen 6K-scherm. Dat neemt niet weg dat we wel hebben genoten van het haarscherpe beeld.

Beeldkwaliteit

Een haarscherp beeld is fijn, maar trekt het beeld op iets? Er zit enorm veel potentieel in dit scherm, maar je moet er wel iets voor doen. In de doos zit een kalibratierapport dat veel goeds doet vermoeden. De realiteit is dat de standaardinstellingen degelijk zijn, maar niet goed genoeg voor creatieve professionals met een kleur-DeltaE van 3,7.

Een wandeling door een uiterst lelijk instellingenmenu via de joystick achteraan toont geen profielen. Pas wanneer we de ondersteuningspagina verkennen van de Dell UltraSharp U3224KBA en de juiste software en profielen installeren op Windows 11, zien we de ware kracht. Het DCI P3-profiel meet een DeltaE van 1,5 voor kleur en 1,3 voor grijswaarden, wat perfect is voor professionals.

De paneelkwaliteit is uitstekend met een DCI P3-kleurbereik van 100,4 procent. Enkel op vlak van contrast struikelt de monitor met een eerder lage ratio van 1412:1. De monitor is HDR-compatibel (DisplayHDR 600) en heeft een maximale schermhelderheid van 493 nits. Dat is voldoende om in zowat elke situatie comfortabel te werken.

Haarscherpe webcam

Het 6K-beeld is de logische blikvanger van deze monitor, maar eigenlijk verdient de webcam ook zijn moment in de spotlight. De 8 megapixelcamera (maximale output: 4K 30fps) heeft een uitstekend dynamisch bereik om je in zowat elke situatie ideaal in beeld te brengen. De autofocus doet goed zijn werk en dankzij de automatische sluiter geniet je van privacy van zodra de videocall erop zit.

De camera heeft een IR-sensor naast de lens om via gezichtsherkenning met Windows Hello in te loggen. Je kan de camera kantelen om optimaal in beeld te verschijnen, onafhankelijk van hoe het scherm is gekanteld. Draaien moet je met de monitor zelf doen.

Links en rechts van de webcam is er plaats voor twee krachtige en goed klinkende stereospeakers (2x 14 watt). Het oogt vreemd dat die bovenaan staan en niet onderaan, gelukkig went het snel. De geïntegreerde microfoons werken ook bovengemiddeld goed.

Extra tof: links onderaan wanneer je je hand onder de monitor houdt, verschijnen touchknoppen voor videocalls met onder andere een muteknop, opstarten, ophangen en volumebediening.

Tjokvol aansluitingen

Aan connectiviteit geen gebrek bij de Dell U3224KBA, met heel wat aansluitingen onderaan het scherm: 1x HDMI (2.1), 1x Mini DisplayPort (2.1), 3x USB-C, 4x USB-A (USB 3.2 Gen 2), LAN (2,5 GBE). Achter een klepje zitten nog twee USB-C-poorten (downstream) en 1x USB-A (BC1.2). Je kan de monitor handig als KVM-switch gebruiken door er twee systemen aan te koppelen. Zo kan je beide systemen met dezelfde randapparatuur gebruiken die aan de monitor is gekoppeld.

De USB-C-aansluiting levert tot 140 watt aan laadvermogen voor je laptop, het meeste dat we tot nu toe hebben gezien op een monitor.

In de doos zit een ruime USB-C-kabel van 1,5 meter, een verademing wanneer de meest fabrikanten daarop besparen en maar één meter leveren. Om het maximale uit deze monitor te halen, heb je een Thunderbolt-compatibele laptop nodig of eentje die USB 3.2 Gen 2 ondersteunt via USB-C.

Meer pixels, meer pk’s

Tot slot houd je best rekening met een zwaardere belasting op je pc. 6K komt overeen met 21,2 miljoen pixels, bijna drie keer meer dan de 8,3 miljoen pixels bij een 4K-scherm. Zoveel pixels vraagt meer rekenkracht van je systeem, zelfs bij basistoepassingen zoals Word of Outlook. Zit je laptop nu al op zijn limiet, dan kan je beter eerst je pc upgraden.

Wie grafische toepassingen gebruikt zoals CAD of Blender voor 3D-beelden, moet rekening houden met een fors hogere belasting op de GPU. Opnieuw kijk je hier best naar de hardware die je vandaag hebt en hoeveel ‘overschot’ die heeft op een 4K-scherm. Systemen met een geïntegreerde grafische kaart vallen sowieso uit de boot.

Conclusie

Mooi, mooier, mooist: de Dell UltraSharp U3224KBA (2.400 euro excl. btw) is een lust voor het oog. We geraken niet uitgepraat over deze monitor, maar op het einde van de rit is er nog altijd het forse prijskaartje. ‘Zijn geld waard zijn’ is een loos begrip dat iedereen zelf bepaalt, maar wij vinden dat Dell het pakket heel aantrekkelijk maakt inclusief webcam en luidsprekerbalk.

Er is niets anders dat in de buurt komt qua schermresolutie en de prijs ligt de helft lager dan het 6K-scherm van Apple. Val jij binnen de doelgroep en is je systeem krachtig genoeg om de 6K-resolutie te verwerken? Dan loont het de moeite om extra budget te spenderen aan deze monitor. Je ogen gaan niet weten wat ze zien.

.pro’s

  • 6K-resolutie moet je zien om te geloven
  • Uitgebreide KVM-switch
  • Laptops tot 140 watt opladen via USB-C
  • Haarscherpe webcam

.contra’s

  • Laag contrast
  • Rommelig instellingenmenu

Garantie: drie jaar garantie waarbij Dell zich engageert om de volgende werkdag na de melding een vervangende monitor te leveren als het probleem niet direct is opgelost. Bij één of meer heldere pixels of vanaf zes of meer donkere pixels kan je beroep doen op een garantiebehandeling.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home