Brother MFC-J5945DW review: A3-printer met A4-scanner

Brother MFC-J5945DW

Wie vandaag een nieuwe printer koopt voor op de werkvloer, moet twee keuzes kunnen maken: inkjet of laser en A3 of A4. De Brother MFC-J5945DW combineert inkjet en A3, maar scannen beperkt zich tot A4.  

Vorig jaar namen we al eens de Brother MFC-J6945DW onder handen. Het is een klein cijfer verschil met de MFC-J5945DW, maar op vlak van specificaties zijn beide toestellen identiek aan elkaar. Het grootste verschil merk je direct in zijn voetafdruk: de MFC-J5945DW is iets kleiner. De belangrijkste reden daarvoor is het gebrek aan A3-scanner.

Brother MFC-J5945DW

Je moet echter beide toestellen naast elkaar zetten om visueel het verschil te zien. De uitstulping vooraan waar de inktcartridges in passen, heeft nog wel de originele diepte van de grotere MFC-J6945DW. Qua functionaliteit delen beide toestellen dezelfde mogelijkheden. Enkel de prijs verschilt: 412,40 euro excl. btw vergeleken met 495,04 euro excl. btw voor de MFC-J6945DW. Wat betreft de prestaties, app-functionaliteit en printkost kan je terecht bij onze review van de Brother MFC-J6945DW.

Beperkte voetafdruk

Het spreekt voor zich dat een A3-printer meer plaats inneemt dan een A4-variant, maar Brother heeft de voetafdruk nog relatief compact gehouden. Door het papier in de breedte erin te stoppen, is het compacter dan de gemiddelde A3-printer op de markt. De Brother MFC-J5945DW kan recto-verso printen en kopiëren en er is een dubbele papierlade van elk 250 vellen. Wie A3-vellen in de lade stopt, vergroot wel de voetafdruk van de printer door de schuif verder open te trekken.

De afdrukkwaliteit is degelijk met een leesbaar resultaat tot fontgrootte zes. Zwart-wit-afdrukken zijn uitstekend en enkel bij heel kleine tekens oogt het wat wazig. Wanneer we zwarte lijnen in Excel-cellen combineren met een gekleurde inhoud, valt op dat de lijnen soms zaagtanden vertonen. Een minimale fout die heel weinig mensen zullen zien.

Brother MFC-J5945DW

Wat betreft kleurafdrukken presteert de Brother MFC-J5945DW iets minder dan verwacht. Je ziet duidelijk pixels die niet voorkomen op laserprinters of specifieke inkjet fotoprinters. De bandvorming die dikwijls bij inkjetprinters aanwezig is, vinden we hier gelukkig niet. Het resultaat is effen, maar het mist kleur en scherpte. Voor PowerPoint hand-outs is de kwaliteit nipt voldoende.

Reactietijd en printkosten

De printer reageert snel en is na amper acht seconden klaar uit stand-by. Een eerste pagina rolt er vijf seconden later uit. Een pagina kopiëren (scannen en afdrukken) duurt maar negen seconden waarmee het sneller presteert dan de concurrentie. Een 17 paginatellend PDF-document met tekst en enkele kleurbeelden duurt 49 seconden. In die laatste test moet het wel de OKI C301dn (laser) en HP PageWide Pro MFP 477dw (inkjet) voorlaten met respectievelijk 34 en 39 seconden.

De printkost bedraagt voor standaardinkt gemiddeld 0,81 eurocent per zwart-witafdruk en 3,22 eurocent per kleurvel. Wanneer je de XL-cartridges neemt, dalen de prijzen naar respectievelijk 0,75 eurocent en 2,51 eurocent. Scherpe prijzen voor een printer binnen dit prijssegment. Alle bovenstaande prijzen zijn exclusief btw.

Brother MFC-J5945DW
De paginateller toont je hoeveel papiervellen je nog kan afdrukken voordat nieuwe inkt nodig is.

Daarnaast heeft de Brother MFC-J5945DW een papierteller aan boord waarop je exact kan zien hoeveel papieren nog kunnen worden afgedrukt. Het gaat uiteraard om een geschatte waarde, maar het zegt alleszins meer dan de klassieke visuele staafjes waar je maar moet gokken hoeveel je kan afdrukken. De standaardinkt laat je toe om 3.000 vellen zwart-wit of 1.500 vellen kleur af te drukken. De XL-variant verhoogt die aantallen naar respectievelijk 6.000 en 5.000 vellen.

Kleiner en beter

De conclusie van de Brother MFC-J5945DW is in feite gelijk aan die van zijn grotere broer. Wie vandaag hoofdzakelijk A4 print maar in de toekomst meer in A3 wil afdrukken, moet niet lang twijfelen. De MFC-J5945DW is bijna 100 euro goedkoper dan zijn grotere broer en levert enkel de mogelijkheid om A3 te scannen in. Door het grote prijsverschil en identieke printkost per pagina neigen we daarom naar het compactere formaat.

De Brother MFC-J6945DW kan dankzij zijn groot scanoppervlak twee A4-vellen tegelijk afdrukken op de scanplaat. Een fijne extra, maar niet de grote meerprijs waard indien je verder nooit in A3 plant te scannen. De Brother MFC-J5945DW (412,40 euro excl. btw) brengt een degelijke A3-printer naar een interessant prijspunt voor kmo’s. De goedkope printkost per pagina maakt van dit toestel een absolute aanrader.

.pro’s

  • Lage printkost
  • Paginateller
  • Printsnelheid
  • Handige app

.contra’s

  • Ondermaatse fotokwaliteit
  • Klep papierhouder

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home