Brother DCP-J1100DW review: 3 jaar printen in een doos

Voor wie maar af en toe iets moet printen, kan een printer een last zijn. Brother wil dat oplossen met een All in Box-aanbieding van de Brother DCP-J1100DW waarmee je drie jaar kan printen zonder extra kosten. Het totaalpakket wordt afgewerkt met 3 jaar garantie. Is dit een goed idee?

Printers zijn saai, hoe je het ook draait of keert. Niemand koopt er graag eentje voor zijn bedrijf en hoe minder je maandelijks afdrukt, hoe lastiger de keuze. Ga je voor een spotgoedkoop toestel maar betaal jij jezelf blauw aan inkt? Of investeer je in een duurder toestel hoewel je niet veel gaat printen? Brother wil jou die keuzestress besparen met een All in Box-aanbieding: 3 jaar garantie, 3 jaar inkt en een multifunctionele kleuren inkjetprinter.

Allereerst de kleine letters: Brother levert geen papier bij deze printer en rekent op een maandelijks printvolume van 200 pagina’s met 60 procent dekking zwart en 40 procent dekking wit. Wie meer print, zal dus sneller naar de winkel moeten voor nieuwe inktcartridges.

Mobiel printen

De Brother DCP-J1100DW (375 eur0 incl. BTW) heeft een relatief kleine voetafdruk en oogt neutraal voor een printer. Het kleine aanraakscherm (6,8 cm) vooraan kan je kantelen voor optimale bediening. Ondanks het kleine scherm hadden we nooit echt de indruk dat het te klein was. De icoontjes zijn groot genoeg en de drie fysieke knoppen ernaast (terug, home, annuleren) helpen bij de navigatie. Enkel wanneer we het wifi-wachtwoord moesten ingeven, merk je dat het iets meer mikken is.

 

 

Deze multifunctionele printer kan binnen een netwerk worden geïnstalleerd, maar enkel via wifi. Achteraan is er alleen een USB 2.0-aansluiting beschikbaar. Je kan ook verbinding maken met de Brother DCP-J1100DW via Wi-Fi Direct wanneer je vanaf een smartphone of tablet wil printen.

Printen via iOS of Android gaat bijzonder vlot. Nadat je de Brother-app hebt geïnstalleerd, zoekt de applicatie automatisch naar printers in het netwerk. Daarna kan je documenten, foto’s, webpagina’s, e-mails en clouddiensten afdrukken. In de app kan je ook een aantal instellingen wijzigen zoals papierformaat, aantal kopieën, duplex, kleur en kwaliteit. Scans kan je rechtstreeks naar je telefoon doorsturen via de app. Tot slot kan je het inktvolume raadplegen in de app. Eenvoudig, duidelijk, meer moet zo’n printerapp niet zijn.

Printkwaliteit

De Brother DCP-J1100DW is een multifunctionele printer met een papierlade van 150 vellen en een automatische documentinvoer van 20 vellen. Met die laatste kan je handig meerdere documenten tegelijk scannen en verwerken met de meegeleverde ScanSoft Paperport 12 SE-oplossing met ingebouwde OCR-functionaliteit.

Qua snelheid ligt de Brother DCP-J1100DW in lijn met andere compacte zakelijke inkjetprinters. De tijd tot de eerste pagina eruit rolt duurt 6 seconden wanneer de printer actief is en 12 seconden wanneer die uit stand-by komt. Een gedetailleerde vier pagina’s (PDF) uit het staatsblad duurt 29 seconden. Een handleiding van 17 pagina’s met tekst en enkele kleurfoto’s duurt net geen 2 minuten. Een pagina duplexprinten kost in totaal 25 seconden. Een A4-pagina kopiëren (scannen + afdrukken) duurt net geen 14 seconden. Op de duplexprint merken we een fout van 1,5 centimeter op vlak van positionering tussen beide kanten, wat binnen de norm is voor dit type printer.

De zwart-wit printkwaliteit is zuiver tot een tekengrootte van 8, daaronder wordt de aflijning van de tekens onduidelijk is er een hogere printresolutie nodig. Wie regelmatig kleine karakters moet afdrukken, houdt daar best rekening mee. Voor administratieve documenten zoals facturen, e-mails of andere teksten is de printkwaliteit ruim goed genoeg.

Onze testpagina’s waar we zwarte vakken afrasteren met gekleurde lijnen, zien we nergens een spatie waar het papierwit door komt. De Brother DCP-J1100DW zorgt voor een degelijk resultaat dat ruim goed genoeg is voor Powerpoint hand-outs. Af en toe zien we een foute lijn halfweg een grote kleurafdruk wat storend kan werken. Voor foto-afdrukken koop je beter een gespecialiseerde fotoprinter.

Printkosten

De kostprijs van de Brother DCP-J1100DW ligt hoger dan modellen van de concurrentie. Daar tegenover staat wel dat je heel wat inkt krijgt dankzij het All in Box-pakket. Je kan de printer niet krijgen zonder het 3-jaarpakket. Brother rekent voor deze printer 200 vellen per maand, wat overeen komt met de meegeleverde XL-inktcartridges.

Ben je drie jaar verder of print je meer per maand? Dan kan je kiezen tussen een klassieke inktcartridge (3.000 vellen zwart-wit, 1.500 vellen kleur) of de XL-versie (6.000 vellen zwart-wit, 5.000 vellen kleur). De klassieke verpakking kost je gemiddeld 0,68 eurocent voor een zwart-witpagina en 2,7 eurocent voor een kleurafdruk. Met de XL-versies doe je het meeste voordeel: 0,51 eurocent per zwart-witafdruk en 1,65 eurocent voor een kleurpagina. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief BTW.

De Brother DCP-J1100DW is een ideale kantoorprinter voor wie maar een beperkt volume print per maand print. Het All in Box-concept is briljant en kunnen we alleen maar aanmoedigen bij andere fabrikanten. De bijzonder lage printkosten zijn een grote troef voor wie toch stelselmatig meer begint te printen dan de initiële 200 pagina’s per maand die Brother begroot met dit pakket. Een waardevolle aanvulling voor bedrijven met een beperkt printvolume.

.pro’s

  • Lage printkost
  • Slim concept All in Box
  • Goede mobiele app
  • Wifi, NFC en USB

.contra’s

  • Afdrukkwaliteit kleur
  • Geen ethernet-aansluiting

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home