Review: Acer Switch 5 (SW512-52P) 2-in-1 laptop – overtuigende hybride

Van Acer ontvingen we de stijlvol vormgegeven Switch 5 ter review. Dit is een hybride 2-in-1 pc voorzien van een 7e generatie Intel Core i5 processor, een watervlugge Intel PCie SSD uit de 600p serie en… ondersteuning voor Windows Hello.

De Acer Switch 5 is het nieuwe topmodel in de Switch-lijn en is de opvolger van de Switch Alpha 12. Hij lijkt uiterlijk niet verrassend behoorlijk wat op de Switch 3, die we ook getest hebben en waarvan je de review binnenkort mag verwachten. Al met al heeft de Switch 5 een premium look, goede functionaliteit en bovenal de interessante prijsstelling. Vergeleken met de Switch 3 biedt dit grotere broertje daarnaast bovendien uitstekende prestaties, een kwalitatief goed beeldscherm en de uitstekende samenwerking met het Windows 10 platform. Denk hierbij aan het gemak van de in de powerswitch geïntegreerde vingerafdrukscanner als onderdeel van Windows Hello.

De Acer Switch 5 is voorzien van een Intel Core i5 7200U processor met een kloksnelheid van 2,5 GHz. Het werkgeheugen bedraagt 8GB en de opslagcapaciteit van de Intel PCie SSD is 256GB. Is dit niet genoeg, dan is de Switch 5 optioneel ook met een 512GB SSD leverbaar. Het 12,2-inch multitouch beeldscherm heeft een resolutie van 2160 bij 1440 beeldpunten en wordt aangestuurd door een Intel HD Graphics 620 beeldschermadapter. Onder de streep een uitstekende configuratie voor een hybride 2-in-1 pc.

Acer heeft het minimalisme bij deze Switch 5 een streepje verder doorgevoerd dan bij de instapper uit deze serie. De Switch 5 is slechts voorzien van een USB3.1 poort, een USB2.0 poort, een 3,5-mm jack aansluiting voor een headset en een MicroSD-cardslot. Ook het aantal bedieningstoetsen is beperkt; we tellen slechts een powerswitch met een visueel onzichtbaar geïntegreerde vingerafdrukscanner en een balkje voor de volumeregeling. Draadloos communiceert de Switch 5 via Bluetooth en 802.11ac Wi-Fi. Ondanks het minimalistische voorkomen is er overigens niet zo heel veel wat we aan extra connectiviteit zouden wensen.

Af-fabriek wordt de Acer Switch 5 uitgeleverd met een actieve pen, een afneembaar toetsenbord en het op de zakelijke markt gerichte Windows 10 Professional.

Bouwwijze

De behuizing van de Acer Switch 5 is deels uitgevoerd in kunststof en in een metaallegering. Zo is het chassis geheel uitgevoerd in kunststof, wat een flink aantal bewerkingen in het productieproces uitsluit.

Hierdoor is de fabrikant in staat om de productiekosten te drukken, maar op de plekken waar de behuizing extra steun of bescherming nodig heeft, zoals het achterpaneel en de uitklapbare standaard, wordt een stijve metaallegering toegepast. Bij onze genadeloze torsietest geeft de Acer dan ook geen krimp. Ook de bescherming bij een puntbelasting op de achterzijde is uitstekend. Het stijve materiaal vangt de druk zonder problemen op. Ondanks de gedeeltelijke toepassing van kunststof is het gewicht van de Switch 5 is het geen enorm lichte 2-in-1 overigens. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je voor vederlicht wilt gaan.

Lekkere standjes

De uitklapbare standaard is stevig en vooral flexibel om tijdens dagelijks gebruik niet te breken. In ingeklapte stand valt deze mooi in de behuizing weg en geeft door de lichte uitstulping een betere grip tijdens tabletgebruik. Uitgeklapt klikt deze automatisch in een geheugenstand.

De standaard heeft voldoende veervoorspanning dat deze in de gekozen positie blijft staan. Weer terug naar een ‘laptop’ positie? Het optillen van het scherm is voldoende om de beugel weer in zijn geheugenstand te laten terugkeren. Prachtig.

Bediening en ergonomie

De Switch 5 wordt geleverd met een opklapbaar keyboard dat tevens dienst doet als beschermende cover voor het kwetsbare beeldscherm. Ondanks het bescheiden schermformaat is het keyboard van normaal formaat. De toetsen hebben een fijne hoogte en het drukpunt is duidelijk voelbaar waardoor er tijdens het typen een uitstekende feedback is naar de gebruiker.

Het keyboard van de Switch 5 is voorzien van achtergrondverlichting. Deze kan desgewenst met een toetscombinatie worden uitgeschakeld. Het toetsenbord is ter hoogte van de ‘pennengeul’ opklapbaar en magnetisch tegen de behuizing te klikken waardoor er een meer ontspannen houding wordt verkregen. Het oppervlak van de randen en polssteunen is voorzien van een gematteerde laag waardoor er minder snel glimmende plekken zichtbaar worden. De randen zijn bovendien afgerond zodat ook langdurig typen geen pijnlijke striemen op de handpalmen of polsen oplevert.

Het touchpad is optisch netjes onder de spatiebalk gesitueerd. Dit werkt in de praktijk lekker omdat de linker- of rechterduim, zonder het optillen van de rechterpols het gehele touchpad kan bedienen. Nadeel is wel dat het touchpad iets kleiner is dan dat we vandaag de dag zijn gewend. Desondanks kunnen we met alle touch en swipe mogelijkheden uitstekend uit de voeten. Het selecteren via de hoekpunten van de touchpad gaat niet zwaar, maar vooral ook niet te licht. Het drukpunt ligt hierbij ook niet te diep; alles voelt precies goed aan.

Natuurlijk is de 2-in-1 pc tevens met het multitouch beeldscherm en met de meegeleverde actieve pen te besturen. Hierbij kunnen we de fabrikant enkel prijzen met de uitstekende gevoeligheid en snelheid van het toegepaste panel. Ook de gevoeligheid van de actieve pen is hoog. Zelfs tot een halve centimeter van het scherm volgt de cursor de pen zonder noemenswaardige vertraging.

Prestaties

Het door Acer toegepaste beeldscherm is, zeker in dit segment en deze prijsklasse, van een uitstekende kwaliteit. Nergens toont de display kleurvlekken of backlight bleeding langs de randen. De kleuren zijn levendig en ook de helderheid is zodanig dat het display ook bij zonnig weer prima afleesbaar blijft. De resolutie van 2160 bij 1440 beeldpunten is voor een dergelijke pc relatief hoog. In combinatie met het 12,2 inch schermformaat levert dit een haarscherp beeld op.

Aan de voor- en achterzijde is de Switch 5 voorzien van een camera. De webcam aan de voorzijde heeft een prima resolutie, toont levendige kleuren en is vrij lichtgevoelig. Ook in donkere omgevingen wordt de belichting zodanig aangepast dat er een goed zichtbaar plaatje ontstaat. Hierbij neemt het ruisniveau wel flink toe. De webcam van de Switch 5 is helaas niet geschikt voor Windows Hello.

De camera aan de achterzijde heeft een hoge resolutie en ook de lichtgevoeligheid is goed. Zelfs onder donkere omstandigheden blijft de camera scherp en past deze de belichting optimaal aan de omgeving aan. De automatische witbalans van beide camera’s werkt in de praktijk erg goed. Waar sommige webcams onder verschillende lichtcondities nog wel eens last van een kleurzweem hebben, bemerken we hier met de Switch 5 weinig van. We ondervinden bovendien geen hinder van schokken of een vertraging tijdens opnames van snelle bewegingen. Alle opnames verlopen heerlijk vloeiend.

Geluidsopnames via de ingebouwde microfoons zijn goed verstaanbaar en er zijn geen storende bijgeluiden waarneembaar. De microfoons hebben echter wel enige last van compressie en deze is goed hoorbaar. De geïntegreerde speakers creëren bij muziekweergave een breed stereo-effect. De dynamiek is door de bouwwijze van deze minuscule speakertjes logischerwijze niet heel erg groot, maar muziek en stemmen zijn derhalve prima verstaanbaar.

Lekker genieten van Soundcloud tijdens het tikken van dat belangrijke maar tijdsintensieve rapport? Via headphones klinkt alles ineens een stuk beter. Bij gebruik van headphones wel even opletten dat er niet op de gelijke hoogte aan de linkerzijde tegendruk wordt gegeven bij het insteken van de 3,5mm plug, gezien hier de powerswitch is gesitueerd. Hierbij zou het systeem onbedoeld in hybernation-stand springen en de argeloze gebruiker vervolgens in paniekstand.

Performance en accuduur

De Acer Switch 5 is voorzien van een vlotte Intel Core i5 processor, een ruim werkgeheugen en heeft een snelle solid state harddisk. Een prima configuratie. Hiermee levert de Switch 5 vergelijkbare scores als de eerder gereviewde Lenovo Miix 510.

Grafisch is deze Acer geen echte sprinter. Voor de meeste kantoorapplicaties en minder zware grafische toepassingen is alles dik in orde, maar zware grafische toepassingen zoals Photoshop of AutoCAD zijn niet aan de Switch 5 besteed. Hiervoor is de geïntegreerde Intel beeldschermadapter gewoon niet krachtig genoeg. Misschien zal een en ander wel draaien, maar bij grotere bestanden of complexe bewerkingen zal de Acer snel tegen zijn limieten aanlopen. De benchmarkscores tonen een bevestigend beeld.

Ondanks de hoogwaardige configuratie en knappe prestaties gaat dit niet ten koste van de accuduur van het systeem. In de praktijk betekent dit dat deze bij normaal gebruik ongeveer een werkdag zonder de lader kan.

Samenvattend kunnen we niet anders concluderen dan dat de fabrikant een prachtige machine met prima prestaties heeft samengesteld die uitstekend in staat is te wedijveren met de concurrentie in dit hybride segment.

Tijdens het draaien van de benchmarks valt het ons overigens ook op dat de Switch 5 zijn taken stil uitvoert. De ‘5’ is net als de ‘3’ uitgevoerd met een passieve koeling. Echt een verademing.

Eindoordeel

De Acer Switch 5 heeft zich tijdens de reviewperiode van zijn beste kant laten zien. Wanneer we de Acer Switch 5 vergelijken met de Switch 3 (waarvan we binnenkort de review publiceren) dan kunnen we concluderen dat de ‘5’ beslist een betere performer is. Deels komt dit door de Intel Core i5 processor, maar het overgrote deel van de winst wordt toch echt behaald door de toepassing van een SSD.

We zien voor de Switch 5 door zijn bouwwijze een goede rol weggelegd in commerciële buitendienstfuncties. De accuduur is voldoende om een hele dag mee in de weer te kunnen zijn en de performance is ruim voldoende om sales presentaties mee te kunnen geven. Terug op kantoor laat de Switch 5 zich in luttele seconden laat omtoveren tot een conventionele laptop waarna er ontspannen contracten, gespreksverslagen of offertes kunnen worden uitgewerkt. Helaas is het niet mogelijk om in portretweergave met het meegeleverde keyboard te werken. Deze mogelijkheid had het product in onze beleving helemaal afgemaakt.

Ondanks de wat hoekige vormgeving ligt de Acer als tablet prima in de hand. Zowel tijdens links- als rechtshandig gebruik ervaren we een prima grip. Rechtshandigen kunnen bij portretweergave onbedoeld met de linkerduim de webcam afdekken; 180 graden roteren lost dit eenvoudig op. Ondanks dat de powerswitch zich nu aan de onderzijde bevindt, is deze in hoogte gelijk met de behuizing gehouden. Zodoende vormt deze ook geen hinder wanneer de tablet in deze positie kortstondig op de locatie van de powerswitch rust.

De Acer Switch 5 zou theoretisch zwaardere grafische applicaties kunnen draaien als het belangrijk is om de klant een impressie te geven van het beoogde resultaat, of in de voortgang van een project. De performance is alleen niet zodanig dat het maken van complexe bewerkingen of cruciale aanpassingen op locatie echt lekker en vlotjes zal verlopen. Voor dit doel is de Switch 5 ook niet ontworpen. Voor alle overige kantoordoeleinden heeft de flexibele Acer meer dan voldoende performance in huis om gedurende de gehele afschrijfperiode vlot en ontspannen mee te werken.

Conclusie

Indien je in de markt bent voor een nieuwe multifunctionele pc en je geen concessies wilt doen aan de performance, dan biedt Acer met de Switch 5 een zeer interessante propositie. De look en feel is van hoog niveau en de basisconfiguratie is zeer compleet.

De performance is uitstekend voor een dergelijke hybride 2-in-1 pc en de toegepaste componenten zijn van hoog niveau. De Acer wordt bovendien geleverd met een toetsenbord voorzien van achtergrondverlichting en een actieve pen, zaken waarvoor bij de concurrent nog een paar euro extra dient te worden afgerekend. Wij vinden de investering van 1199 euro dan ook prima te rechtvaardigen.

De door Acer gekozen configuratie is ons zo goed bevallen dat deze een verdiende Gold award krijgt toebedeeld.

.pro’s

  • Complete levering
  • Solide bouwwijze
  • Stille werking
  • Performance
  • Accuduur

.contra’s

  • Gewicht

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home