AMD versterkt AI-positie met overname Silo AI voor 665 miljoen dollar

AMD koopt het Finse Silo AI voor 665 miljoen dollar. Voor dat geld lijft AMD het grootste private AI-lab van Europa in.

AMD wil een grotere stempel drukken op de ontwikkeling van AI en koopt daarom het Finse Silo AI. De Amerikaanse chipreus telt 665 miljoen dollar neer voor Silo AI. Het bedrijf heeft meer dan 300 experts op de loonlijst en werkt met meer dan 125 AI-wetenschappers met een doctoraatsachtergrond. Daarmee is Silo AI de grootste organisatie van zijn soort in Europa.

Integratie met AMD

Het bedrijf komt nu in Amerikaanse handen. AMD wil Silo AI inlijven in zijn eigen AI-departement en zo de ontwikkeling van opensource AI ondersteunen. Opensource in deze context betekent vooral ‘niet Nvidia’ en dus met ondersteuning voor AMD’s AI-platform en -hardware.

CEO en mete-oprichter Peter Sarlin zal aan het hoofd blijven van het Silo AI-team, dat in de toekomst zal functioneren als onderdeel van de AMD Artificial Intelligence Group onder senior VP Vamsi Boppana.

Silo AI is gespecialiseerd on de ontwikkeling van end-to-end AI-oplossingen die klanten kunnen integreren in hun producten. Het bedrijf richt zich op diverse markten, waaronder verzekeringen, de autosector en de voedingsindustrie. Silo AI ontwikkelde al eigen opensource-LLM’s, zoals Poro en Viking.

LUMI

Voor de training maakt Silo AI gebruik van de LUMI-supercomputer. Dat is op dit moment het snelste systeem van Europa. LUMI is gebouwd op basis van meer dan 12.000 AMD Instinct MI250X-accelerators, en werd in elkaar gevezen met onder andere Belgisch geld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home