Groot, krachtig, prima in balans én een knap OLED-scherm: wie prestaties wil in een knap jasje, moet niet verder kijken dan de Samsung Galaxy Book 3 Ultra.
Wie een 16 inchlaptop zoekt met lichte workstation-specificaties en een bloedmooi scherm, is hier aan het juiste adres.
Sinds begin 2022 is Samsung opnieuw aanwezig op de laptopmarkt in België en Nederland. Onder dezelfde Galaxy-noemer als de bekende smartphonetoestellen, introduceerde het een Galaxy Book 2 line-up met op elk model een OLED-scherm als blikvanger. Prijzen startten vanaf 1.449 euro (incl btw) voor het basismodel. We hebben deze laptops nooit kunnen testen, maar op papier zagen ze er heel competitief uit vergeleken met de concurrentie.
In 2023 is het de beurt aan de Galaxy Book 3-modellen. Als een van de eerste hebben die een 13de generatie Intel-chip aan boord en een Nvidia 4000-serie grafische kaart. De 14 inch Samsung Galaxy Book 3 Pro hebben we eerder al uitgebreid getest. Je kan alle resultaten in detail hier terugvinden.
We raden aan om die review eerst te lezen. Voor de test van de Samsung Galaxy Book 3 Ultra (2.478 euro excl. btw) herhalen we maar beperkt dezelfde eigenschappen en focussen we meer op de unieke onderdelen.
Internationaal kan je de Ultra-variant in verschillende configuraties krijgen. In België heb je maar één keuze: 16 GB RAM, 1 TB opslag, 16 inchscherm en Nvidia RTX 4050.
Compleet pakket
Een blik op de nieuwe Galaxy Book-modellen maakt onmiddellijk duidelijk dat Samsung zijn mosterd bij Apple heeft gehaald. Zeker Het 16-inchmodel met het enorm grote touchpad is haast een kopie van de MacBook Pro. Wat gelukkig niet is gekopieerd, is de beperkte poortkeuze. Je vindt op de Samsung Galaxy Book 3 Ultra terug: microSD-kaartslot, USB-A (USB 3.2), 2x USB-C (Thunderbolt 4), HDMI (v2.1) en een jackaansluiting.
Die poortselectie vinden we perfect op een zakelijke laptop. Enige ieniemienie opmerking is dat beide USB-C-poorten aan één kant zitten. Dat beperkt je ietwat in flexibiliteit wanneer je met een USB-C-monitor of met een docking station werkt.
Of het design ook heel stevig is, weten we niet. Naar ons gevoel lijkt het een fragielere laptop dan een doorsnee zakelijke laptop. Traditioneel laten fabrikanten van professionele laptops hun toestellen een aantal MIL-STD-testen doorlopen om zeker te zijn dat ze tegen een stootje kunnen. Bij zijn voorganger kunnen we nog cijfers terugvinden van zo’n testen, bij de Samsung Galaxy Book 3 Pro niet. Wie veel onderweg is en zijn laptop overal meeneemt, raden we aan om hiermee rekening te houden.
Prachtig OLED-scherm
Laptops en OLED-schermen: het lijkt een perfecte match, maar we hebben er lang op moeten wachten. Vorig jaar zagen we de eerste toestellen op de markt verschijnen, 2023 wordt het jaar van de doorbraak. We hebben ondertussen al de HP Spectre x360 getest met een OLED-scherm, maar de Samsung Galaxy Book 3 Ultra is van een volledig ander kaliber.
Net als bij de 14 inch Pro-variant die we eerder al testten, presteert ook dit scherm uitstekend. Hoewel het een iets groter formaat is, zien we nagenoeg dezelfde waarden. Samsung levert drie schermprofielen mee: DCI-P3, RGB en AdobeRGB. Een deltaE-waarde onder de twee is uitstekend voor professioneel werk. Daar zitten we erg dichtbij.
Dankzij het grote kleurbereik (103% DCI-P3, 154% RGB, 70% BT.2020) kunnen creatieve professionals dit scherm naar wens verder finetunen. Let wel op de extreem glossy afwerking die ons in sommige scenario’s wat parten speelde. De maximale gemeten schermhelderheid van 396 nits is bij een positie aan het raam tijdens zonnig weer met enkele weerkaatsingen soms aan de krappe kant.
Het scherm heeft een 16:10-schermverhouding, 2.880 x 1.800 pixels. Mochten we zelf kiezen, dan gaat onze voorkeur naar een 3:2-verhouding om productiever te werken. Wel een pluspunt is de hoge refresh rate: 120 Hz. Je kan in Windows 11 kiezen of de laptop dynamisch wisselt, of altijd voor 120 Hz kiest. Dat dynamisch wisselen werkt nooit echt vlot, kies hier bij voorkeur altijd voor 120 Hz. De batterijimpact is daarvan eerder beperkt.
High-end hardware
Het grootste pijnpunt van de 14 inch Pro-variant was de ventilator die bij de minste belasting onmiddellijk aansprong. Nu we enkele weken met een 16 inchmodel hebben gewerkt, kunnen we concluderen dat Samsung de Galaxy Book 3-reeks vooral heeft ontworpen voor grotere modellen. De Samsung Galaxy Book 3 Ultra is veel stiller. De ventilator schiet pas in actie wanneer de workload echt veel zwaarder wordt, in lijn met wat we verwachten.
Samsung duwt met de Ultra-variant ook door met een volwaardige Intel Core i7-13700H. Door het dunne chassis verliest de processor wat van zijn pluimen, maar wie veel CPU-kernen nodig heeft bij dagelijkse workloads haalt er nog wel voordeel uit. Kijken we naar de MSI Stealth 16 Studio, die heeft dezelfde CPU maar een veel betere koeling (in een dikker chassis). Hierdoor kan MSI de TDP-waarde (maximum wattage) hoger leggen.
Dat merk je bij workloads die de CPU zwaar belasten. De MSI Stealth 16 Studio rendert bijvoorbeeld snellere complexe scenes en kan vlotter bestanden comprimeren. Toch is het verschil over het algemeen niet immens. Vergeleken met de MSI Summit E16, die een Intel Core i7-1280P van de vorige generatie aan boord heeft, doet de Samsung Galaxy Book 3 Ultra het wel een stuk beter ondanks dezelfde hoeveelheid rekenkernen.
Grafisch scoort de Nvidia GeForce RTX 4050 uitstekend. Vergeleken met de geïntegreerde Intel grafische kaart in de Samsung Galaxy Book 3 Pro, is het verschil groot. De MSI Stealth 16 Studio heeft een RTX 4070 aan boord die iets beter presteert. In het buitenland (QWERTY) kan je de Samsung Galaxy Book 3 Ultra met zo’n chip configureren. In België moeten we het doen met de RTX 4050.
Een klein beetje workstation
Voor grafisch intensieve workloads is het verschil tussen een RTX 4050 en een RTX 4070 echter wel groot. Bij CAD-workloads die op de GPU vertrouwen, zien we dat de MSI-laptop soms 40 procent tot bijna 60 procent beter presteert. Dat zet zich weinig verwonderlijk door naar compute-workloads die de GPU benutten. Daar zien we dat de RTX 4050 toch al snel 30 procent minder krachtig is. De bescheiden 16 GB RAM pleit daar ook in het nadeel van de Galaxy Book 3 Ultra.
Zowel grafisch als op het vlak van de CPU is deze Samsung Galaxy Book 3 Ultra dus geen kneusje, maar merken we toch dat de echter power user wat op z’n honger zal blijven zitten. Uit onze benchmarkresultaten zien we dat niet alleen de koeling verantwoordelijk is, maar ook het vermogen van de Nvidia RTX 4050 en vooral de 16 GB RAM, die in deze configuratie best verdubbeld mag worden.
Degelijke webcam, te veel bloatware
De webcam, het gebrek aan gezichtsherkenning via Windows Hello en de vingerafdruksensor zijn identiek aan de Pro-variant van deze laptop. Je kan dat in detail in de review van de Samsung Galaxy Book 3 Pro terugvinden.
Hetzelfde geldt voor de massa’s bloatware die Samsung voorziet op elke Galaxy Book 3, inclusief de Ultra-variant. Niemand die bijna 2.500 euro exclusief btw betaalt voor een laptop wordt blij van de melding van McAfee dat de wereld vergaat als je iets aanklikt. Walgelijk.
Samsung installeert ook tal van eigen tools bovenop het al riant met bloatware voorziene Windows 11. In totaal tellen we er 30 (!). Waarom niet alles in een handvol applicaties bundelen? Lijkt ons efficiënter, zeker binnen Windows. Op hun Galaxy-smartphones snappen we de aanpak van aparte apps iets meer, maar hier is dat overbodig. Het marketingteam mag hier niet winnen van het logische verstand. En laat Bixby thuis.
Hoe goed is de batterij?
We hadden gehoopt met de eerder ‘gewone’ batterijduur van de Pro-variant door de kleine batterij in het 14 inchchassis dat de grote 16 inch Ultra-variant een batterijkoning zou zijn. Niets is minder waar. De waarden zijn opnieuw ‘gewoon’, maar niet uitstekend. Zeker voor een toestel binnen deze prijsklasse is dat spijtig.
Een MacBook Pro houdt het vier tot acht uur langer uit dankzij de zuinige M2-chip en ideale optimalisatie rond macOS. Vergeleken met andere workstations zijn de resultaten dan weer ‘degelijk’. Vergelijken we met een premium draagbare 13 inchlaptop zoals de HP Dragonfly G3, dan pas zie je het verschil. We vermoeden dat de Intel-chip in dit toestel iets te veel energie slurpt en dat ook het OLED-scherm mogelijk een impact heeft.
Samsung zegt trots dat het een 97 wattlader meelevert om de laptop snel op te laden, maar dat valt in de praktijk tegen. De batterij is fors groter dan de 14 inch Pro-variant (met 65 wattlader) waardoor de oplaadtijd niet veel korter is. Anderzijds is die handicap voor een draagbaar 14 inchmodel groter dan een fors 16 inchmodel dat je minder frequent mobiel zal gebruiken.
Conclusie
Op papier is dit onze droomlaptop: OLED, 120 Hz, dun, licht, sterke prestaties en veel poorten. We waren tijdens de introductie zo sterk onder de indruk dat we al bijna een bestelling wilden plaatsen. Zelden wist een laptop ons zo te charmeren als totaalplaatje.
Na de review van de 14 inch Pro-variant hadden we schrik dat Samsung zich opnieuw zou mispakken, maar de 16 inch Ultra-variant is uit ander hout gesneden. De complete configuratie is om duimen en vingers af te likken, om maar te zwijgen van het bloedmooi OLED-scherm. Wie een 16 inchlaptop zoekt met lichte workstation-specificaties, haalt met de Samsung Galaxy Book 3 Ultra een toptoestel in huis.
Geteste configuratie: Samsung Galaxy Book 3 Ultra NP960XFH (2.478 euro excl. btw): Intel Core i7-13700H, Nvidia GeForce RTX 4050, 1 TB NVMe SSD, 16 GB RAM, 16 inch glossy scherm (2.880 x 1.800 pixels), Windows 11 Home.
.pro’s
- Fenomenaal OLED-scherm
- Dun en licht, met toch veel connectiviteit
- Degelijke prestaties
- Gebalanceerde configuratie
.contra’s
- Te veel bloatware
- Geen gezichtsherkenning (Windows Hello)
- Stevige prijs
Standaardgarantie: twee jaar collect & return ondersteuning in de Benelux.