MSI Summit E16 Flip EVO review: goede invulling van beschikbare ruimte

De MSI Summit E16 Flip EVO is een 16 inch-laptop waarin de gebalanceerd gekozen componenten kunnen ademen en zelfs ruimte is voor een numeriek klavier. Toch zijn er ook enkele minpuntjes.

De MSI Summit E16 Flip EVO geeft een kwalitatieve eerste indruk met dank aan de zwarte metalen behuizing. Die geeft de laptop aanvankelijk een heel stijlvol uiterlijk en voelt robuust aan. Het MIL-STD-810H-label lijkt die stevigheid te bevestigen.

Ook het toetsenbord is mooi en strak. MSI vindt zelfs de ruimte om een klein numeriek klavier toe te voegen, wat we altijd toejuichen. Het ruime touchpad is nauwkeurig en werkt het gros van de tijd fijn, al merken we een beetje speling tijdens het klikken. Zachte tikjes registeren zo niet altijd zoals verwacht, al willen we aannemen dat dit een kwestie van gewoonte is.

Vingerafdrukmagneet

Werk je even op de laptop, dan verschijnt een probleem dat we ook al zagen in de vorige versie van dit toestel: de behuizing is gevoelig voor vingerafdrukken. Wat egaal zwart moet zijn, wordt zo snel een beetje vettig, zelfs met droge en schone handen. Na minder dan een uur werken heeft deze MSI Summit E16 Flip naar onze mening toch wat van zijn klassevolle uitstraling verloren.

MSI voorziet de laptop van twee USB C (Thunderbolt)-poorten aan de linkerkant, samen met een HDMI-poort en een knopje waarmee je de webcam uitschakelt. Je kan duidelijk zien of de camera actief is of niet bij het knopje, maar de lens zelf wordt niet afgedekt zodat je MSI moet vertrouwen dat alles werkt zoas geadverteerd. Rechts zitten twee USB A-poorten, een slot voor een microSD-kaart en een 3,5 mm-aansluiting.

Achteraan deze laptop prijkt een gestileerd MSI-logo. Van een draak is gelukkig geen spoor, zodat je in een zakelijke context serieus wordt genomen met deze Summit. In vergaderingen kan je handig presenteren. Het aanraakscherm van de Flip kan je immers helemaal omklappen voor een presentatiemodus, tentmodus of zelfs tabletmodus.

Zware tablet

Het scherm heeft een 16:10-beeldverhouding en ons testmodel is uitgerust met 1.920 x 1.200 pixels. Het scherm heeft een uitgebreide kleurdekking met 123 procent van het sRGB-spectrum. De kleurvastheid is treffelijk voor een zakelijke laptop, maar blijft onder het niveau van wat een grafische professional zou wensen. We zien vooral in het blauwe spectrum een verschil tussen de tint die het scherm weergeeft en wat het moet zijn. Over het algemeen is de DeltaE in lijn met gelijkaardige laptops, al doet de Samsung Galaxy Book 3 Pro beter.

De MSU Summit E16 Flip heeft zoals de naam suggereert een omklapbaar aanraakscherm. Als tablet zouden we dit toestel niet snel gebruiken wegens te groot en te zwaar, maar voor presentaties of mediaconsumptie is de functionaliteit wel handig. De helderheid van 248 cd/m² slaagt wat ons betreft wel een beetje tegen. Schijnt de zon achter je door de kantoorruimte, dan wordt het glossy scherm toch redelijk moeilijk leesbaar. Wie van vlotte muisbewegingen houdt, kan wel genieten van de 165 Hz-refreshrate. Zelf bekennen we dat ons niet veel verschil opvalt met 120 Hz-panelen, maar enkele van onze collega’s merken het wel.

De MSI Center-software heeft verschillende handige functies en geeft onder andere controle en inzicht over de prestaties, maar de installatie ervan is een zootje. De tool liep bij ons meerdere keren vast, wachtend op één of andere initialisatie die nooit zou komen. De aanhouder wint, en eens geïnstalleerd en geïnitialiseerd is de tool wel handig. Je houdt er de prestaties mee in de gaten en kan de laptop ermee optimaliseren voor je gebruik.

Prestaties en specificaties

Die prestaties worden in ons testmodel geleverd door een Intel Core i7-1360P met vier P(restatie)-kernen en acht E(fficiëntie)-kernen, goed voor in totaal twaalf rekenkernen en zestien threads. Verder kiest MSI voor 16 GB aan RAM en een SSD met een capaciteit van 1 TB. In dit model komen de grafische prestaties van de Xe-chiplet op de Intel-chip, maar wie wil kan ook een variant van deze Summit kopen met discrete GPU.

De Core i7-1360P is een iets stevigere chip met een minimaal TDP van 28 watt. Dat vertaalt zich naar een theoretische maximale kloksnelheid van 5 GHz. Die kaap haalt de chip niet in de behuizing van de MSI Summit E16 Flip EVO. We zien maximaal 4,4 GHz, met een daling naar 3,8 GHz na vijftien seconden. Uiteindelijk stabiliseert de chip op een klokfrequentie van 3,4 GHz.

Dat is best veel en dat zien we aan de benchmarkresultaten. Deze laptop scoort beduidend beter als ultrabooks zoals de HP Dragonfly G4. Ons testexemplaar daarvan heeft een lichtere 15 watt-processor met slechts twee P-kernen aan boord en die moet onderdoen voor het geweld van de MSI Summit. Een vergelijking met de Samsung Galaxy Book 3 Pro is ook erg interessant, aangezien die dezelfde CPU en evenveel RAM aan boord heeft. Hier zien we dat MSI dankzij een betere koeling en het ruimere chassis (16 inch versus 14 inch) veel meer rekenkracht uit de componenten kan persen.

Het verschil laat zich duidelijk zien in de benchmarks, maar is ook relevant in dagelijks gebruik. Voor iets zwaardere taken zal de extra marge van de CPU in de MSI voelbaar zijn. Ter referentie voegen we ook de MSI Creator Z17 HX Studio aan de vergelijking toe. Dat is een rasecht workstation met dubbel zoveel RAM en een veel zwaardere CPU. Het spreekt voor zich dat die componenten zich ook in dagelijkse taken laten gelden.

Batterij

Hoewel de Samsung Galaxy Book 3 Pro iets minder goed presteert met gelijkaardige specificaties, gaat de MSI Summit E16 Flip toch langer mee op één batterijlading. Een hele werkdag zou je in principe moeten halen zonder een passage langs het lokale stopcontact, zolang je geen overdreven intense workloads draait.

De cijfers zijn niet onverwacht: de Summit (2.105 gram) weegt bijna dubbel zo veel als de kleinere Galaxy Book (1.159 gram) en heeft schijnbaar marge voor iets meer batterij. Dat maakt de oplaadtijd wel impressionant: je tankt het toestel op minder dan vijftig minuten opnieuw halfvol. Daarmee komt de laptop in de buurt van de HP Elite Dragonfly G4.

Heel goed maar niet perfect

De benchmarks tonen dat MSI een doordacht en gebalanceerd toestel heeft samengesteld, dat bovendien een faire prijs meekrijgt. De 16 inch-laptop is zeker niet klein, maar voelt evenmin al te log aan. MSI gebruikt de ruimte om het binnenwerk genoeg ademruimte en koeling te geven en voorziet verder een uitstekende batterij. Denk daar het numeriek klavier nog bij, en je krijgt een fenomenale 16 inch-laptop.

Dit toestel is ideaal voor wie een klassevolle, kwalitatieve 16 inch-laptop zoekt zonder te veel toeters en bellen, maar met de capaciteiten om klassiek kantoorwerk zonder veel moeite tot een goed einde te brengen. Hou wel rekening met de beperkte helderheid van het scherm.

Geteste configuratie: MSI Summit E16 Flip Evo A13MT-261NL (1.486 euro excl. btw): Intel Core i7-1360P, 16 GB RAM, 1 TB SSD, glanzend 16 inch IPS-aanraakscherm (1.920 x 1.080 pixels), Windows 11 Pro.

.pro’s

  • Stijlvol design
  • Batterijduur
  • Goede en gebalanceerde prestaties
  • Numeriek klavier

.contra’s

  • Vingerafdrukmagneet
  • Scherm is niet zo helder

Standaardgarantie: Twee jaar collect & return ondersteuning in de Benelux.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home