Sony SRS-NB10 review: gettoblaster voor het thuiskantoor

Sony zet met de SRSN-B10 een eerder origineel product in de markt: een nekband met luidspreker- en microfooncapaciteit. Waarom zou je zo’n ding verkiezen boven een hoofdtelefoon of de luidsprekers van je laptop?

Uit de naam SRS-NB10 (150 euro incl. btw.) kan je één ding afleiden: De nietszeggende combinatie van cijfers en letters verklapt dat het om een Sony-product gaat. De SRS-NB10 is één van de uniekere producten waar we al mee aan de slag gingen. Sony gaat ervan uit dat er een markt is voor draadloze bluetooth-nekband-luidsprekers met microfoon. De SRS-NB10 moet comfortabel op je schouders rusten en tijdens digitale vergaderingen geluid in je oor projecteren. De ingebouwde speakers zorgen en in theorie voor dat je verstaanbaar overkomt voor je gesprekspartners.

Comfortabel

Wij gaan aan de slag met de lichtgrijze versie van de SRS-NB10. De nekband heeft een gebogen vorm waardoor het toestel erg aangenaam op de schouders rust. Het ding is licht, maar ligt stabiel in de nek. Je kan er zorgeloos mee rondwandelen, wat meteen ook de bedoeling is van Sony.

Op je sleutelbeen, ter hoogte van je oren, zitten twee speakers die Sony naar boven richt. Die sturen geluid zo rechtstreeks naar je oren. De nekband moet het midden houden tussen geluid van je laptop of een conferentiecall-luidspreker aan de ene kant en een hoofdtelefoon aan de andere kant. Omdat de luidsprekers zo dicht bij je oren staan, krijg je zelfs met een laag volume duidelijk geluid door. Stemmen zijn zoals geadverteerd helder en verstaanbaar, al blijft het net iets vermoeiender om met de SRS-NB10 te luisteren in vergelijking met een goede headset.

Dat compenseert de nekband ruimschoots door een stuk aangenamer te zijn bij uitvoerig gebruik. Er zit immers geen hoofdtelefoon rond je oren die na een tijd aardig warm kan worden. We voelen ons bovendien minder afgesloten van de omgeving.

Logisch: we zijn ook minder afgesloten. Toch stelt Sony dat geluid door de nekband de omgeving minder zal storen. Dat klopt wanneer je de draagbare luidspreker vergelijkt met de speaker van je laptop of een andere externe oplossing, maar verwacht geen mirakels. Andere aanwezigen in de kamer horen de luidsprekers van de SRS-NB10 wel degelijk. Andersom ben je als gebruiker ook afgeleid door rumoer.

Op zoek naar een duidelijk nut

In een zakelijke context zien we dan ook een beperkt nut. Zit je op kantoor, dan zullen jij en je omgeving elkaar nog steeds storen. Voor een drukke thuisomgeving biedt de headset eveneens geen soelaas. De SRS-NB10 is in onze ogen vooral relevant voor wie geregeld thuiswerkt in een eigen bureaukamer, of toch zeker zonder partner en kinderen in de ruimte. In dat geval geeft het toestel je de voordelen van een headset: het maakt je mobieler en het geluid wordt dichter bij je oren geprojecteerd. Dat is aangenamer dan wanneer het geluid uit een externe speaker komt die wat verder staat.

Voor audiocalls biedt de SRS-NB10 in bovenstaand scenario een kleine maar onmiskenbare meerwaarde tegenover alternatieven. Wat nu met videocalls?

Medisch apparaat

Onze versie van de SRS-NB10 heeft een lichtgrijze kleur en lijkt volgens gesprekspartners op een medisch apparaat. Het excentrieke toestel valt onmiddellijk op. Het is minder prominent dan een grote headset, maar een hoofdtelefoon verwachten mensen te zien in een call, de SRS-NB10 niet.

Bereid je dus voor om iedere videocall met een nieuwe partij te starten met een woordje uitleg. Voor de onzekere zelfbewuste mensen onder ons is dat een nadeel, langs de andere kant kan je het toestel ook als een conversatiestarter zien wat dan weer een voordeel is. Sony verkoopt ook een antraciet gekleurde SRS-NB10. Die zal nog steeds om een woordje uitleg vragen, maar niemand zal denken dat je een speciale aandoening ter hoogte van je nek hebt opgelopen.

Goed uitgewerkt

Praktisch kunnen we weinig aanmerken op de SRS-NB10. Verbinden met bluetooth is een peulenschil en de audiokwaliteit is voortreffelijk. De microfoons zorgen voor een ietwat holle klank, zeker vergeleken met een headset die de microfoon voor je mond plaatst. Een groot nadeel is dat niet: je bent nog steeds duidelijk verstaanbaar.

De batterijduur is voortreffelijk. Sony claimt 20 uur en wij kunnen in de praktijk veel calls doorkomen voor we het toestel moeten opladen via USB-C. Je kan twee toestellen tegelijk aansluiten en snel wisselen tussen beide via een duidelijk voelbare knop aan de linkerkant. Dat is interessant wanneer je de nekband ook gebruikt om naar muziek te luisteren, al vragen we ons af waarom je dat zou doen. Spraak vlakbij je oor is interessant, maar muziek klinkt veel beter uit een degelijke speakerinstallatie of een kwalitatieve hoofdtelefoon.

Verder heeft de nekband volumeknoppen, een aan-uitknop en een knop om de microfoon snel aan- of uit te schakelen. Iedere knop heeft een duidelijk reliëf zodat je blind juist kan klikken. De USB-C-laadpoort is tot slot afgesloten met een rubberen kapje: interessant voor de zweters.

Nicheproduct

Sony vraagt 150 euro voor de SRS-NB10 en dat vinden we niet te veel. De nekband werkt over de hele lijn zoals geadverteerd en voelt aan als een kwalitatief product. Zit je te wachten op een luidspreker/microfoon die je op je schouders kan leggen? Trek je portemonnee dan gerust open. Wij hebben weinig slechts te zeggen over de uitvoering van dit concept.

lees ook

Sony WH-1000XM4 review: zwijgen en luisteren

Het bestaan van het product doet ons wel in de haren krabben. De SRS-NB10 is in onze ogen een oplossing voor een probleem dat niet echt bestaat. Voor een niche van mensen die in een afgesloten ruimte werkt, veel moet bellen, niet graag de hele tijd een headset opheeft maar toch geluid dichter bij de oren wil dan wat een systeem met externe luidsprekers kan doen, is de SRS-NB10 een welkome uitvinding. Wie heimwee heeft naar de gettoblaster van de jaren ’90, maar geen boombox op de schouders wil dragen, vindt hier ook een oplossing. Voor al de rest raden we toch een gewone hoofdtelefoon aan.

.pro’s

  • Comfort
  • Geluidskwaliteit
  • Uniek product
  • Eyecatcher

.contra’s

  • Voor wie is dit precies?
  • Ietwat holle microfoonkwaliteit
  • Eyecatcher

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home