Philips DVT1600 VoiceTracer review: dat staat genoteerd

philips dvt1600 voicetracer audiorecorderpen

De Philips DVT1600 VoiceTracer lijkt zo uit een James Bond-film te komen. Een druk op de knop en deze pen verandert in een discrete audiorecorder.

Het is de nachtmerrie van elke journalist: je gaat op verplaatsing voor een interview maar je bent je recorder vergeten. Gelukkig heb je wel een pen en notitieboek bij de hand om alles te noteren. Speech Processing Solutions, dat spraak- en dicteeroplossingen onder de Philips-merknaam uitbrengt, komt met een creatieve oplossing waardoor we ons nooit meer in een kramp hoeven te schrijven: een pen waarmee je gesprekken kan opnemen.

De Philips DVT1600 VoiceTracer audiorecorderpen, zoals het ding voluit heet, ziet en voelt op het eerste zicht als een doodgewone pen, maar dat is het allesbehalve. Het is een audiorecorder die je overal mee naar toe kan nemen. Dat kan handig zijn om je gesprekspartner gerust te stellen als die ‘on the record’ moet: een pen oogt veel discreter dan een smartphone of opnameband die in het midden van de tafel ligt. Het gadget is ook een natte droom van iedereen die zich eens James Bond wil wanen. 

Opnemen met een druk op de knop

Een opname starten is alvast eenvoudig. Schuif de knop onder het Philips-logo naar beneden en je begint automatisch op te nemen. Een rood lampje licht op om dat te bevestigen. Vergeet na het afsluiten van het gesprek wel niet om de knop terug naar boven te duwen. Anders zal de pen elk omgevingsgeluid blijven registreren totdat de batterij na acht uur leeg is.

De microfoon zit in de pen zelf en heeft een bereik van 360 graden. Je kan dus gerust een rondje rond de tafel lopen en de pen zal je stem vanuit elke hoek blijven horen. De samplingfrequentie bedraagt 16 kHz met een bitsnelheid van 512 kbps. Wat die cijfertjes in de praktijk betekenen, testen we in verschillende situaties.

In deze drie opnames spreken we een korte tekst in. Eerst in een afgesloten ruimte, daarna in dezelfde ruimte maar met de ramen open en vervolgens vanop een metertje afstand van de microfoon.

Audiofragment 1 (raam toe)

Audiofragment 2 (raam open)

Audiofragment 3 (afstand van bureau)

De pen slaagt er goed in om onze stem op te vangen, al is het aan te raden om de recorder dichtbij te houden. Hou er ook rekening mee dat deze fragmenten zijn opgenomen bij gunstige omgevingscondities en met één spreker. Soms ontmoet je wel eens iemand op een locatie met meer omgevingsgeluiden en waar je door elkaar praat. Dan is er geen ruisfilter in de microfoon om dat te compenseren.

We maken ook de vergelijking met enkele andere apparaten die je kan gebruiken voor opnames. Eerst met de Philips Smartmeeting PSE0540, een ander professioneel audiotoestel uit de stal van Speech Processing Solutions. Dit apparaat is drie keer duurder dan de pen en zal je wellicht ook in een andere setting gebruiken. Als journalist nemen we veel vaker op met de recorders van onze laptop of smartphone, dus vergelijken we ook met de microfoon van een Microsoft Surface Go en Samsung Galaxy Z Flip 5.

Audiofragment 4 (Philips Smartmeeting PSE0540)

Audiofragment 5 (Microsoft Surface Go)

Audiofragment 6 (Samsung Galaxy Z Flip 5)

Verborgen USB

De pen heeft een intern geheugen van 32 GB. Daarop kan je volgens de fabrikant voor 129 uur aan opnames kwijt. Die moet je wel nadien op je laptop krijgen om ze te kunnen beluisteren. Ook hier heeft de pen een geheime truc voor: schuif de dop omhoog en een usb-c-aansluiting komt tevoorschijn.

De pen aansluiten op je laptop kan wel wat geduw en getrek vergen. Elke opname staat als een apart bestand bewaard zodat je deze eenvoudig kan labelen en kopiëren naar je apparaat. Mislukte opnames kan je zo ook eenvoudig verwijderen om geheugen vrij te maken. Dit werk ook in de omgekeerde richting om bestanden naar de pen te verslepen en deze te gebruiken als usb-stick. Hoe meer bestanden op je pen, hoe minder uren je zal kunnen opnemen uiteraard.

De usb-c-aansluiting dient ook als oplader. Na twee uurtjes bijladen kan je er weer voor acht uur tegen. Ben je de tijd uit het oog verloren? Geen nood, er wordt automatisch een back-up van je opnames gemaakt als de batterij bijna leeg is. Zo kan een lege batterij je opnames alvast niet verstoren.

philips voicetracer pen
Onder de dop zit een usb-c-aansluiting verstopt.

Met de hulp van AI

De trukendoos is nog niet helemaal leeg. Als extraatje bij dit product gooit de fabrikant er nog een proefabonnement voor SemblyAI bij. Met deze software kan je opnames laten omzetten tot een samenvatting of een volledig uitgeschreven transcript. Sembly luistert vanop de achtergrond mee tijdens het gesprek of je uploadt het audiobestand nadien.

De kwaliteit van de output is nog eerder wisselvallig. De samenvatting is doorgaans wel accuraat, maar bij het uitschrijven van het transcript durft Sembly nog wel eens wartaal te spreken. Dit is hoe Sembly het eerste audiofragment uit deze review omzette:

Dit is een test van de Philips DVT1600 om de opnamekwaliteit van de microfoon te testen. Ik zit in een gesloten ruimte met de ramen toe. Ik zou de ideale omstandigheden moeten creëren voor de microfoon om mijn stem goed op te vangen.

Bijna feilloos, op één woordje na. De laatste zin zou namelijk met Dit moeten beginnen in plaats van Ik. Je manier van spreken en de microfoon die je gebruikt, hebben een invloed de output van Sembly. Dat merkten we tijdens een experiment waarbij we Sembly een langere audio-opname lieten uitschrijven. Het resultaat daarvan lees je in dit artikel.

lees ook

De kunstmatige reporter op pad: wat kan AI bijdragen aan journalistiek?

James Bond

De Philips DVT1600 VoiceTracer audiorecorderpen zo zou uit het atelier van Q kunnen komen. Met een klik op de knop neem je gesprekken op. De microfoonkwaliteit zal niet die van een professionele spraakinstallatie evenaren, maar je stem klinkt helder als je de opnames herbeluistert. Bovendien kan de pen ook de gedaante van een usb-stick aannemen, wat het apparaatje flexibel maakt in gebruik.

Echter moeten we ook wel concluderen dat de pen niet veel meer is dan een leuk gadget. Het klopt zeker dat deze pen handig is om opnames te maken wanneer je op verplaatsing gaat en niet veel materiaal kan meenemen. Maar meestal heb je je smartphone (die exact hetzelfde doet) ook op zak. Een balpen om te schrijven halen we dan wel voor een euro per stuk in de winkel.

De Philips DVT1600 VoiceTracer is verkrijgbaar met 32 GB opslag voor 84,99 euro (incl. btw).

.pro’s

  • Eenvoudig in gebruik
  • 360°-microfoon
  • USB-stick (32 GB opslag)
  • 8 uur opnemen met één batterijlading
  • Inbegrepen proefabonnement voor SemblyAI

.contra’s

  • Geen ruisfilter in microfoon
  • Onhandige usb-aansluiting
  • Leuk, maar geen noodzakelijk product

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home