Logitech Sight review: extra ogen op de vergadertafel

Thuiswerken is handig, maar wanneer je een gevulde vergaderruimte moet analyseren wordt het moeilijk. Logitech Sight zet extra camera’s op de vergadertafel om de thuiswerkers meer te engageren.

Hybride werken is op de meeste plaatsen een vaste manier van werken geworden sinds de pandemie. Waarom ook niet: thuis krijg je meer werk gedaan, terwijl je de dagen op het werk kan gebruiken om persoonlijk met je team te brainstormen of wat aan de koffiemachine te keuvelen.

In een ideaal scenario is iedereen fysiek aanwezig op een meeting op kantoor, maar in de praktijk is dat zelden zo. Voor de aanwezigen op kantoor is er geen probleem: zij zien alle deelnemers fysiek rond de tafel en moeten maar beperkt met een paar deelnemers virtueel op het scherm rekening houden.

Diegenen die thuiswerken, voelen zich al snel minder geëngageerd in de vergadering omdat ze vanaf één camera vooraan in een soort van tunnelvisie de aanwezige mensen moeten aanvoelen en begrijpen. Dat kan beter volgens Logitech.

Enkel compatibel met Rally Bar (Mini)

Het principe van de Logitech Sight (2.399 euro incl. btw) is eenvoudig: plaats extra camera’s midden op de vergadertafel om zo letterlijk tussen de aanwezige mensen te zitten. Wie thuiswerkt, moet niet langer in de verte mensen herkennen, maar ziet ze recht voor hem.

In tandem met een camera vooraan die de hele ruimte weergeeft, is er alweer een belangrijke barrière gesloopt voor thuiswerkers om meer engagement te tonen tegenover de aanwezigen in de ruimte.

Enige vereiste voor de Logitech Sight is de aanwezigheid van een Logitech Rally Bar of Rally Bar Mini. Wie andere hardware op kantoor gebruikt, kan de intelligente camera op de vergadertafel niet gebruiken. Waarom specifiek de twee camera’s van Logitech? Omdat beide het besturingssysteem Android draaien en extra hardware aan boord hebben om te communiceren met de Logitech Sight.

Wie wel de juiste camera heeft, kan de Sight probleemloos en snel installeren om de vergaderervaring te verbeteren (voor de mensen thuis).

Plug-and-play installatie

De installatie is behoorlijk eenvoudig, zolang je weet welke hardware de vergaderruimte gebruikt. Een overzicht van alle kabeldiagrammen vind je hier. Concreet heeft de camera een RJ45-poort voor PoE om de Sight van stroom te voorzien, en een andere RJ45-aansluiting om naar een dongle te gaan die mee in de doos zit.

Die dongle kan je op twee manieren aansluiten: rechtstreeks in de Rally Bar of Rally Bar Mini, of je sluit het aan op de Table Hub. Die laatste is dan weer verbonden met de Rally Bar-oplossing.

De Logitech Sight bevat zeven microfoons en doet bijgevolg automatisch dienst als Mic Pod. Heb je een langere vergadertafel? Dan kan je een extra Mic Pod op de Sight aansluiten.

Uitbreidingen binnen het Logitech ecosysteem zoals de Logitech Tap, een aanraakscherm voor extra bedieningsgemak, zijn allemaal compatibel. Alles is plug-and-play en wordt automatisch in het systeem herkend. Er zijn weinig systemen die zo gebruiksvriendelijk zijn als de producten van Logitech. Alles zit in de doos om de Sight netjes weg te werken. De heel beschikbare kabelroutering maakt het fijn werken voor het IT-team.

Getest in Microsoft Teams

Wij testten de camera binnen onze Microsoft Teams-omgeving binnen de redactie. Het enige wat we op de Logitech Tap moeten aanvinken, is de Speaker View-functie. Hiermee weet Teams dat het dynamisch mag schakelen tussen de aanwezige sprekers en kan de oplossing er tot maximaal vier tegelijk weergeven. Dat zijn de vier meest recent actieve sprekers.

Tijdens onze installatie hebben we een uur zitten configureren, maar kregen we de functie niet aan de praat. Het probleem? Ondergetekende zat alleen in de ruimte, waardoor de Logitech Sight niet in actie schiet. Omdat je alleen bent, kijk je automatisch naar het scherm en kan de Rally Bar inzoomen op jou om je zo optimaal in beeld te brengen. Logisch achter afgezien, maar daarom niet minder frustrerend op het moment zelf.

Eens dat probleem van de baan was, werkt de Logitech Sight vlekkeloos bij elke videovergadering. Er zit geen vertraging op het beeld vergeleken met de hoofdcamera van de Rally Bar. Extra tof: de mensen thuis krijgen naast vier beelden van deelnemers ook de hoofdcamera te zien om de hele ruimte te begrijpen.

Actievere belevenis

De ervaring voor de thuiswerker of iemand op verplaatsing is bijzonder prettig. Omdat de camera centraal tussen de deelnemers staat, lijkt het alsof ze tegen jou praten ook al praten ze tegen elkaar. Zitten er twee in de vergaderruimte? Dan toont de Logitech Sight twee grote helften. Zodra er een derde of vierde bij komt zitten, wordt het beeld verder opgesplitst.

Dat opsplitsen gebeurt wel enkel wanneer de aanwezige actief deelneemt. Wie er gewoon bijzit of al even niets meer heeft gezegd, wordt uit het beeld gehaald om zo ruimte te maken. Het duurt ongeveer een handvol minuten voor iemand plaatsmaakt, of er moest in tussentijd een vijfde persoon actief meedoen.

De twee 4K-cameras in de Logitech Sight brengen elke persoon rond de oplossing helder in beeld. Opvallend is dat Logitech niet voor vier camera’s heeft gekozen. Ons leek het ambitieus om iedereen netjes in beeld te krijgen, maar tijdens de verschillende opstellingen kunnen we de Sight op geen fout betrappen. De groothoeklens op elke camera doet prima zijn werk om 315 graden af te vangen.

Led’s en knoppen

Bovenaan de Logitech Sight tussen de camera’s zit een LED aan beide kanten die extra informatie geeft. Zo is de rode kleur handig om te laten weten dat de microfoons zijn gedempt. Andere kleuren wijzen op de video die is uitgeschakeld, of de Sight stroom krijgt en of er een connectieprobleem is.

Op de Sight onderaan is er een fysieke knop waarmee je de microfoon handig kan dempen. Logitech levert een magnetische cover mee die je over de Sight kan schuiven bovenaan om de camera’s te bedekken voor meer privacy.

Logitech Sync

Logitech Sync heeft weinig met de Logitech Sight te maken, maar tegelijk kan het niet ontbreken in deze test omdat IT-teams voornamelijk met deze tool zullen werken. Vanaf dit cloudplatform kan je handig alle vergaderruimtes met Logitech hardware monitoren vanop afstand.

Je kan per locatie of afdeling handig zien welke camera’s goed functioneren, waar er verbeteringen mogelijk zijn of waar er iets niet werkt. Zo kan je handig zien wanneer een camera niet naar behoren werkt of wanneer één van de microfoons niet werkt. De belangrijkste functie van allemaal is de updatefunctionaliteit, waarmee je met een druk op de knop eenvoudig al je apparaten update.

De tool biedt je ook inzichten in het gebruik van de vergaderruimte. Hier is vooral de tweede camera van de Logitech Rally Bar naast de hoofdcamera heel nuttig. Die camera kan handig analytische gegevens doorsturen zoals de gemiddelde bezettingsgraad van elke vergaderruimte, welke te veel of te weinig worden geboekt en waar er optimalisaties mogelijk zijn. Multi-tenant helpt Managed Service Providers ook om de infrastructuur voor de organisatie te beheren. 

Conclusie

Met compatibiliteit voor Microsoft Teams, Zoom en Google Workspace vangt Logitech de belangrijkste spelers af. In onze test met Teams werkt de Sight bijzonder prettig, met een mooi overzicht van de ruimte uit de camera van de Rally Bar vooraan de ruimte.

Echte nadelen heeft deze camera niet. Alles werkt zoals het hoort, zonder echte opmerkingen. Het enige waar we flink van schrikken, is de prijs. 2.399 euro inclusief btw is veel geld voor een uitbreiding. Anderzijds is het voor de personen die niet in de vergaderruimte zitten een absolute meerwaarde. Videovergaderingen verlopen veel prettiger op deze manier.

Wie de investering doet, zal het zich niet beklagen. Op voorwaarde dat meetings vaak met genoeg mensen doorgaan. Zijn videovergaderingen meestal bezet met één of twee mensen op kantoor? Dan doet de Logitech Rally Bar of Rally Bar Mini prima dienst zonder de dure Sight.

.pro’s

  • Eenvoudige installatie
  • Gebruiksgemak
  • Beeldkwaliteit
  • Wisselt naadloos en vlot genoeg

.contra’s

  • Prijs
  • Pas meerwaarde vanaf drie mensen in de ruimte

Garantie: Logitech biedt standaard 2 jaar carry-in garantie. Je kan bij aankoop optioneel één of drie jaar extra garantie aankopen.

lees ook

Logitech Rally Bar review: de alleskunner van de vergaderruimte

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home