Microsoft Teams is vandaag de virtuele werkvloer van veel bedrijven. In een poging de samenwerkingstool interessanter te maken, verzamelt Microsoft echter heel veel data van gebruikers waarmee werkgevers aan de slag kunnen.
Microsoft ziet Teams als de hoeksteen voor de digitale werkplek. Door het programma te bundelen met Office heeft het een voordelige positie tegenover de grootste concurrent Slack. Dat bedrijven wereldwijd Teams omarmden als antwoord op het thuiswerk tijdens de pandemie, is dan ook niet verwonderlijk. Microsoft blijft Teams intussen verbeteren en uitrusten met nieuwe functies. Data staat daarin centraal. Microsoft claimt dat het gebruikers waardevolle inzichten wil geven aan de hand van data, maar in de praktijk gaat het bedrijf best ver.
Data
We schreven pas nog over WhatsApp en al de data die de berichtendienst over gebruikers verzamelt. Kijk je naar de gegevens die Microsoft Teams vergaart, dan is er een duidelijke parallel te trekken. Teams leest niet mee met privéberichten tussen werknemers, maar houdt wel zowat alle andere data bij.
lees ook
WhatsApp en privacy: houdt de GDPR Facebook in toom?
Denk daarbij aan de hoeveelheid berichten die iemand stuurt zowel in kanalen als naar individuele collega’s, de snelheid waarmee je antwoord, de hoeveelheid antwoorden die je stuurt, hoe vaak je een dringend bericht verstuurt, hoeveel meetings je organiseert, hoe vaak je aan vergaderingen deelneemt en hoe lang ze duren en meer.
Zichtbaar voor de werkgever
De data gaan bovendien niet geanonimiseerd naar Microsoft, maar zijn gekoppeld aan de gebruikersnaam beschikbaar voor de administrator van je bedrijf. Dat betekent dat je werkgever indien gewenst een heel concreet beeld kan krijgen van de manier waarop je digitaal werkt. Het is mogelijk om iemands manier van digitaal samenwerken te kwantificeren aan de hand van data, en evaluaties bijvoorbeeld deels te baseren op vermeende responsiviteit op Teams.
Microsoft laat aan ZDnet weten dat enkel de global administrator toegang heeft tot de hele analytics-ervaring, maar dat verandert weinig aan het feit dat de data worden opgeslagen en verwerkt. De dataverzameling is standaard in Teams en heeft volgens Microsoft enkel als doel om het gebruik van Teams binnen een organisatie in de gaten te houden.
Privacy
In de praktijk bouwt Microsoft de tools in voor verregaande surveillance van de digitale werkplek. Microsoft wil dat Teams voor een stuk het fysieke kantoor vervangt. In een fysiek kantoor lijkt het echter ondenkbaar dat je baas kan nakijken hoeveel je met een bepaalde collega hebt gepraat of hoe snel je gemiddeld het antwoord roept wanneer iemand je een vraag stelt.
Microsoft benadrukt wel dat de inhoud van gesprekken niet wordt meegenomen in de analyse. Ook dat is analoog met WhatsApp, waar Facebook benadrukt dat het enkel over metagegevens gaat. Als we intussen één ding geleerd hebben, dan is het wel dat metagegevens heel veel prijsgeven over wie je bent en wat je doet.
lees ook