Hij is er eindelijk, de nieuwe versie van Microsoft Teams. Professionele accounts kunnen er vandaag al mee aan de slag.
Microsoft liet in 2021 al weten dat Teams een nieuwe architectuur zou krijgen, maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gebruikers moeten immers dezelfde app met alle vertrouwde functies krijgen, zonder dat ze iets merken van de drastische aanpassingen. In essentie heeft Microsoft Teams gewoon opnieuw gemaakt.
De oude versie draaide op Electron, de nieuwe op Edge WebView 2 als fundering met een interface gebaseerd op React. Het resultaat is een forse snelheidsverbetering op alle vlakken:
- Installeert tot 3x sneller
- Start tot 2x sneller op
- Meetings bijwonen gaat dubbel zo snel
- Wisselen tussen chats of kanalen gebeurt tot 1,7x sneller
- Verbruikt vijftig procent minder geheugen
- Heeft zeventig procent minder opslagcapaciteit nodig
De volledig nieuwe versie mag je gerust Microsoft Teams 2.0 noemen met dergelijke prestatiewinst. Wij voelen het verschil onmiddellijk wanneer we de wissel maken. Belangrijk om te weten: je kan tijdens de publieke testperiode à volonté wisselen tussen oud en nieuw door middel van een specifieke knop linksboven in Teams.
Dat is mogelijk ook nodig, want nog niet alle bestaande functies zitten er al in. Eerst overlopen we wat er nieuw is.
Eindelijk vlot met meerdere accounts werken
Wie vaak met één of meerdere accounts in een Teams-omgeving moet werken, kent de frustraties van bereikbaar te blijven in alle omgevingen. De nieuwste Teams-update maakt komaf met het continu in- en uitloggen van accounts.
Nu ben je actief ingelogd in elk van je accounts, zodat je overal bereikbaar bent. Je kan naadloos tussen accounts wisselen. Krijg je een chatbericht of een videocall op een ander account dan waarin je nu werkt? Met één druk op de knop wissel je sneller dan ooit.
Voor tal van mensen die met meerdere accounts worstelen, is dit met voorsprong de belangrijkste reden om snel over te schakelen naar de nieuwe testversie van Microsoft Teams.
Intune en security
IT-teams die Microsoft Intune gebruiken om applicaties (en bijhorende updates) uit te rollen naar laptops van werknemers, zullen blij zijn met de nieuwe Microsoft Teams. Intune ondersteunt de uitrol van MSIX-applicaties. Je kan die op de achtergrond verwijderen en installeren wanneer dat nodig is. Doordat de nieuwe versie lichter is, verlaagt het netwerkverbruik en de opslagruimte op de toestellen van werknemers.
Dankzij de MSIX-verpakking wordt Teams automatisch beschermd door veiligheidsfuncties in Windows en ontvangt het automatisch de nieuwste app-versie met bijhorende veiligheidsupdates en bugfixes.
Vele kleine optimalisaties
Naast grondige vernieuwingen optimaliseert Microsoft kleine onderdelen binnen de interface om vlotter te werken. Zo kan je meldingen verfijnder afstellen en kanalen beter organiseren.
Op termijn wil het ook Microsoft 365 Copilot integreren in Teams, de slimme AI gebaseerd op GPT-4. In zijn presentatie zegt de softwaregigant dat het AI wil inschakelen om meetings of chats beter en overzichtelijker te maken met rapporten en automatische antwoorden. Hoe het bedrijf dit concreet wil invullen, valt nog af te wachten.
Wat zit er vandaag al wel in?
Alles van chatten tot de activiteitsfeed en (video)bellen zit in de upgrade van Microsoft Teams. PowerPoint Live is functioneel om te presenteren, net als de virtuele achtergronden wanneer je de webcam inschakelt. Teams en kanalen zijn operationeel, net als het dynamisch wisselen tussen meerdere Teams-accounts.
Bestanden kan je vlotter dan voordien bekijken, downloaden en uploaden. Alle first party-applicaties zijn operationeel. Denk daarbij aan tools zoals Approvals of Tasks, maar ook Microsoft 365-toepassingen zoals Microsoft Viva.
Wat zit er nog niet in?
De nieuwste versie van Teams is een publieke preview die voorlopig enkel voor Windows-pc’s beschikbaar is én je moet een professioneel account hebben. Overheidsaccounts of gebruikers binnen het onderwijs moeten nog even geduld oefenen. Hetzelfde geldt voor VDI en de webversie van Teams.
De testversie bevat nog geen geavanceerde belfuncties zoals wachtrijen en het opzoeken van nummers, breakout-ruimtes in meetings en een 7×7-videogrid. Scrollen door je chathistoriek gaat vlotter dan voordien, maar zoeken in chats en kanalen werkt nog niet. Ook applicaties van externe partijen (niet-Microsoft) en Line of Business (LOB) werken niet, net als de Bestanden-app.
Wanneer staat de publieke uitrol gepland?
Windows-gebruikers kunnen sinds eind maart aan de slag met de publieke preview van de nieuwe Microsoft Teams-versie aan de slag. De officiële roadmap meldt dat de nieuwe versie vanaf oktober zal beginnen uitrollen. Een previewversie voor Mac komt nog voor het einde van 2023. Wanneer de webversie op de schop gaat, is nog niet duidelijk.
Wil je graag zelf met Microsoft Teams 2.0 aan de slag om alle verbeteringen zelf aan de tand te voelen? Volg dan onze uitgebreide how-to waar we je stap voor stap doorheen het installatieproces leiden.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 28 maart 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.