Laptops van Acer en Asus het eenvoudigst te repareren, Apple net niet gebuisd  

laptop repareren

Wie een laptop zoekt die eenvoudig zelf te repareren valt, is het best af met een Acer of Asus. Dat kan minder gezegd worden over Apple’s MacBooks.

De Amerikaanse consumentenorganisatie PIRG deed een vergelijkende studie naar de repareerbaarheid van laptops. Zeven bekende merken werden onder de loep genomen: HP, Dell, Lenovo, Apple, Asus, Acer en Microsoft. De test was voor een deel gebaseerd op criteria die de Franse reparatiewetgeving hanteert om de repareerbaarheidsscore van consumentenlaptops te tonen. Criteria die daarin doorwegen zijn onder meer de beschikbaarheid en kostprijs van reserveonderdelen.

PIRG koos er echter voor om de eenvoud waarmee je de laptop uit elkaar kan halen als doorslaggevende factor te nemen. Om een laptop te herstellen, moet je natuurlijk eerst onder de motorkap geraken. Ook onvoldoende informatie aanbieden over zelfreparaties of het steunen van lobbycampagnes tegen het reparatierecht werden streng bestraft.

Onderscheiding voor Acer en Asus

Asus komt als winnaar uit de bus. De veertien modellen die onder de loep werden genomen, hadden een gemiddelde reparatiescore van 7,7 op tien. Asus-laptops blijken over het algemeen eenvoudig open te krijgen. Nummer twee Acer heeft met een 7,3 op tien ook een mooie onderscheiding. De studie geeft de fabrikant een pluim omdat het als enige fabrikant niet op of één andere manier campagne voert tegen het reparatierecht.

In de buik van het klassement vinden we Dell, HP, Lenovo en Microsoft, met scores tussen de 5,5 en 6,5. Dell was vorig jaar nog de primus van de klas, maar scoort dit jaar dus slechter, al zijn er met 48 geteste laptops met afstand de meeste modellen van het merk op de reparatiebank gelegd. HP doet het vooral slecht met zijn Chromebooks, die over het algemeen veel lager scoren dan Windows-laptops op repareerbaarheid.

Deliberatie voor Apple

Het merk dat het slechtst uit de test komt, is Apple. Met een rapport van 4,3 op tien zou het misschien nog net gedelibereerd worden in een klassenraad. Het grote pijnpunt van Apple is dat Macbooks bijna niet open te krijgen zijn.

In dezelfde test voor smartphones deed Apple het net iets beter met zijn iPhones, al dient ook hier een kanttekening bij geplaatst te worden. De iPhone 15 mag dan wel net iets eenvoudiger uit elkaar te halen zijn dan zijn voorganger, maar Apple kan onderdelen die je zelf vervangt softwarematig blokkeren, waar deze test geen rekening mee hield.

lees ook

iPhone 15 Pro Max blijkt niet zo eenvoudig om zelf te repareren

In maart 2023 zette de Europese Commissie het recht op reparatie op papier, dat nadien in een wetsvoorstel gegoten werd. De EU wil het voor consumenten eenvoudiger maken om de levensduur van hun elektronica te verlengen. Een verbod op belemmeringen en een verlening van de aansprakelijkheid van de verkoper met minstens één jaar liggen aan de grondslag van deze nieuwe wetgeving.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.