Android-opvolger Fuchsia OS blijft compatibel met apps

Google Fuchsia

De bewijzen die aantonen dat Fuchsia OS Android moet opvolgen, stapelen zich op. Die drastische ambitie van Google betekent gelukkig niet dat het bestaande applicatie-ecosysteem naar de vuilbak wordt verwezen.

Terwijl Google naarstig aan Fuchsia OS werkt, raken er steeds meer details bekend over het nieuwe besturingssysteem. Een nieuwe update aan het Android Open Source Project toont aan dat Fuchsia een versie van de Android Runtime zal gebruiken om Android-apps te draaien. 9to5google ontdekte twee nieuwe repositories in het project die betrekking hadden op Fuchsia. In die repositories zat een readme-bestand dat in duidelijke bewoordingen aangeeft dat Fuchsia compatibel zal zijn met de Android-runtime, al is het door middel van een eigen versie. Die Fuchsia-editie van de Android Runtime vereist .far-bestanden, wat in essentie opnieuw gecompileerde versies van Android APK’s zijn.

Nieuw mainstream OS

De ontdekking ondersteunt de theorie die suggereert dat Fuchsia op een dag zowel Android als Chrome OS moet vervangen. Google experimenteert al geruime tijd met besturingssystemen die zowel op telefoon als op tablet en laptop moeten draaien. Het benaderde dat opzet al langs twee kanten. Een insteek waarbij Android ook op grotere schermen moest functioneren, werd al snel afgevoerd. Andersom probeert Google nu om van Chrome OS een hybride variant te maken die zowel op Chromebooks als tablets perfecte functionaliteit biedt en overweg kan met Android-apps, maar ook dat project voldoet niet helemaal aan de verwachtingen.

Het gat dat daar bestaat, wil Google vullen met Fuchsia. Een jaar geleden meldden we al dat Fuchsia voor ontwikkelaars beschikbaar was op Pixelbook-toestellen, wat de theorie alleen maar verder ondersteunt.

Assistant en apps

Wat we al weten van Fuchsia suggereert dat het OS erg zal vertrouwen op de Google Assistant. Die krijgt vermoedelijk vrijwel onbeperkte toegang tot je doen en laten, om zo te allen tijde meerwaarde te kunnen bieden. Het besturingssysteem zou naar verluidt erg modulair zijn, en zo kunnen draaien op alles van een IoT-toestel tot een volwaardige laptop of PC. In een eerste fase zou Fuchsia smart devices moeten besturen, daarop moet dan een grote push volgen richting mobiele toestellen.

Fuchsia is gebouwd op een volledig nieuwe kernel: Zircon. Die microkernel is splinternieuw, en is in tegenstelling tot Chrome OS en Android dus niet gebaseerd op Linux.

Een schaalbaar OS ontwikkeld voor de flexibele hybride toestellen die vandaag zo belangrijk zijn, klinkt als een goed idee. Google beseft gelukkig goed genoeg dat een goed besturingssysteem niet voldoende is om marktaandeel te verwerven. Wie gebruikers voor zich wil winnen, moet apps kunnen aanbieden. Dat Fuchsia compatibiliteit met Android-applicaties mee krijgt, is in dat opzicht niet verwonderlijk.

Mogelijkheden

Fuchsia kan wel eens de ontbrekende schakel zijn waar fabrikanten en softwareontwikkelaars al zo lang naar opzoek zijn. Microsoft, Samsung, Huawei… : allemaal probeerden ze al de brug te bouwen tussen mobiele toestellen en desktopwerk. Denk maar aan Microsofts Windows Continuum, dat flopte omwille van de slechte optimalisatie en niet ingeloste beloftes, of Samsung Dex dat best goed werkt maar moeite heeft een mailstream-publiek te veroveren. De droom van een toestel dat smartphone is onderweg, en desktop aan een bureau, blijft wel bestaan. Het ziet er naar uit dat Google verwacht dat dergelijke toestellen in de toekomst Fuchsia zullen draaien.

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home