Google lanceert betaalde formule voor NotebookLM

Google Brussel
Het Google-kantoor in Brussel. Bron: ITdaily

Google breidt NotebookLM uit met een Plus-formule en lanceert nieuwe functies voor betalende en gratis gebruikers.

Google geeft NotebookLM een grote update. Het AI-notitieblok wordt voorzien van een nieuwe interface die duidelijker onderscheidt maakt tussen de drie vensters Bronnen, Chat en Studio. Onder de motorkap zit nu Gemini 2.0, de gloednieuwe versie van Gemini.

notebooklm google workspace
De vernieuwde interface van NotebookLM. Bron: Google

NotebookLM Plus

NotebookLM is sinds de lancering een gratis tool, maar daar komt nu verandering in. De basisversie blijft gratis, maar Google voegt een betaalde NotebookLM Plus-formule toe. De Plus-functie kan tot 300 bronnen tegelijk verwerken (in plaats van 50) en bevat meer opties om het notitieblok naar je hand te zetten. Je kan je notitieblok delen met je collega’s.

Het NotebookLM-abonnement is onderdeel van het Gemini Business- (19,20 euro per maand) en Gemini Enterprise-pakket (28,86 euro per maand), maar zal ook als losstaand product te verkrijgen zijn via Google Cloud. Begin volgend jaar stelt Google het beschikbaar via het betaalde Google One-abonnement voor 21,99 euro per maand. Google garandeert dat data binnen de organisatie blijft en niet gebruikt wordt om AI-modellen te trainen.

Talkshow

De meest opvallende functie van NotebookLM is dat je een ‘audio-overzicht’ kan genereren op basis van de content die je deelt. Twee artificiële hosts voeren dan een gesprek over de bronnen in podcaststijl. Google maakt die feature interactiever zodat je de hosts kan ‘onderbreken’ tijdens het gesprek.

Zo kan je het gesprek sturen zodat de hosts niet afwijken van het onderwerp of specifieke vragen stellen. Tijdens het beluisteren zal er een Deelnemen-knop verschijnen. Klik je daarop, zal de host je ‘inbellen’ in het gesprek en kan je vragen stellen. Deze functie rolt uit in bèta uit naar alle gebruikers.

Google lanceerde NotebookLM vorige zomer. De tool is bedoeld als een onderzoeksassistent die je helpt met het doorploegen van verschillende type bronnen, van pdf-bestanden tot audio. Anders dan ChatGPT beperkt NotebookLM zich tot de bronnen die je deelt om de kans op hallucinaties te beperken. Je stelt de tool dus geen algemene kennisvragen, maar specifieke vragen over een document.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.