OpenAI bevestigt dat het nog niet bezig is met de ontwikkeling van GPT-5. Training van een nieuw AI-model staat bovendien niet op de planning voor de nabije toekomst. Intussen sleutelen onderzoekers wel aan de capaciteiten van GPT-4 en ChatGPT.
Voorlopig moeten we geen opvolger van het GPT-4 Large Language Model verwachten. OpenAI lanceerde GPT-4 in maart van dit jaar en integreerde de capaciteiten van het LLM meteen in de (betaalde) versie van ChatGPT. Ook Microsoft is al druk in de weer met GPT-4. De AI-capaciteiten die de softwarereus aankondigde, zijn er vrijwel allemaal op gebaseerd.
De ontwikkeling van AI zit in een stroomversnelling. Moeten we dan uitkijken naar de opvolger van GPT-4? CEO Sam Altman claimt van niet. GPT-5 wordt op dit moment niet getraind. Bovendien is OpenAI ook niet van plan om daar in de nabije toekomst mee te beginnen.
Voortdurend onderzoek
Dat betekent niet dat onderzoek naar generatieve AI plots op een laag pitje staat. OpenAI werkt immers naarstig verder aan de capaciteiten van GPT-4 en kijkt ook naar betere beveiliging van het model. Het is onduidelijk wat het bedrijf nog kan verwezenlijken met dat model. OpenAI kan in theorie nog heel wat verbeteringen introduceren zonder een nieuw versienummer achter zijn GPT-model te plakken.
Voorganger GPT-3 kreeg bovendien ook een upgrade met GPT 3.5. Het is perfect mogelijk dat we nog verbeterde varianten van GPT-4 zullen zien. Bovendien is GPT-4 nog erg nieuw. Het is bijlange nog niet duidelijk waar de limieten van dat model liggen. Ook zonder GPT-5 zal OpenAI nog wel even aan het voorfront van AI-onderzoek staan.
Veilig en legaal?
GPT-4 zelf werpt al genoeg vragen op. De Europese databeschermingsautoriteit heeft intussen een onderzoek gestart naar ChatGPT omwille van mogelijke problemen met de privacy ervan. Dat onderzoek komt na een ultimatum voor een ban van ChatGPT in Italië.
Het lijkt er immers op dat OpenAI voor de training van zijn modellen gevoelige data gebruikt waaronder persoonsgegevens van EU-burgers, zonder de nodige toestemmingen. Met dat in het achterhoofd is het misschien slim van OpenAI om niet meteen al een volgende versie van ChatGPT op de wereld los te laten.