Met Liberty Linux beweert SUSE een goed alternatief klaar te hebben staan voor gebruikers die nog geen afscheid wilden nemen van CentOS Linux 8. De komst van Liberty Linux is ideaal nu gratis ondersteuning voor CentOS Linux 8 bijna ophoudt.
Na deze maand zal CentOS Linux 8 geen ondersteuning meer ontvangen. Red Hat stopte namelijk met CentOS Linux. Het einde van de ondersteuning werd eerder vastgelegd op de laatste dag van 2021, maar door de feestdagen verschoof Red Hat de deadline naar 31 januari 2022. Na deze datum is het enkel nog mogelijk om te betalen aan CloudLinux om CentOS 8 veilig te blijven gebruiken.
Nu werpt zich al een waardige vervanger op voor CentOS Linux 8. De nieuwe distro wordt op de markt gebracht door SUSE. Het goede nieuws is dat SUSE het alternatief vormgaf door af te kijken bij CentOS 8 en het dus gericht is op bijna perfecte RHEL 8-compatibiliteit.
Details
Momenteel zijn nog niet alle details over Liberty Linux vrijgegeven. Het is bekend dat Liberty Linux een equivalent is van het huidige RHEL 8.5, eens deze op de markt verschijnt. Eveneens is compatibiliteit gegarandeerd met de extra pakketten voor Enterprise-Linux, EPEL, van Red Hat.
De opbouw van Liberty Linux gebeurt met de officiële Source RPM’s van Red Hat. Alleen de kernel vormt een uitzondering op deze regel. Dit onderdeel komt namelijk van SUSE zelf, maar wordt overgezet met behulp van een Red Hat-compatibele configuratie.
De nieuwe distro zal ondersteund worden door SUSE Manager en Ubuntu. Het updatebeleid zal niet aangepast worden.
Andere voorkeuren
Liberty Linux is echter geen volledige kopie van CentOS 8, aangezien SUSE eigen accenten legt in de nieuwe distro. RHEL-stuurprogramma’s en -kernels zullen waarschijnlijk niet werken met Liberty Linux. Dat komt doordat Liberty Linux vermoedelijk komt met de kernel 5.3.18. Dezelfde versie zit namelijk in openSUSE Leap, de gratis versie van SUSE Linux. De kernel is daarmee veel nieuwer dan die van RHEL 8.5 die nog op 4.18 draait. Er zijn wel vermoeden dat SLE-stuurprogramma’s nog werken.
Verder wordt enkel de x86-64-instructieset ondersteunt. Dat levert problemen op bij POWER- en Arm-chips.
lees ook