Waarom Red Hat stopte met CentOS

Afgelopen december stopte Red Hat plots met CentOS. Die plotse stop blijkt het resultaat van de verhouding tussen de opensource-gemeenschap en Red Hat zelf, dat andere prioriteiten vond voor zijn investeringen.

Afgelopen december besloot Red hat te stoppen met CentOS Linux. Het project werd per direct afgeschreven. Beveiligingsupdates voor CentOS gaan nog door tot later in 2021 en niet tot 2029 wat CentOS gebruikers verwachtten.

“CentOS is een project dat werd gesponsord door Red Hat”, vertelt Exelbierd aan The Register. “Wij zijn het financieringsinstrument en tegelijkertijd ook een grote bijdrager. we hebben geleerd dat opensource communities veel belang hechten aan onafhankelijkheid. We laten de bestuursorganen besturen.”

Dat betekent dat het bestuur van CentOS onafhankelijk is maar ook dat de CentOS board geen inspraak heeft in wat de engineering teams van Red Hat doen. Red Hat besloot een aantal fundamentele veranderingen door te voeren in de manier van investeren. Die verandering heeft te maken met CentOS Stream, de vervanger van CentOS Linux. Volgens Exelbierd is CentOS Stream essentieel voor Red Hat. Concreet verschoof Red Hat de prioriteiten van zijn teams naar Stream ten koste van CentOS. De investeringen stopten, met het uiteindelijke einde van het project tot gevolg.

Geen snelle verkooptactiek

Er gingen geruchten dat Red Hat stopt met CentOS om gratis gebruikers van CentOS Linux aan te sporen een Red Hat Enterprise Linux (RHEL)-lidmaatschap af te sluiten. Volgens Exelbierd was dat niet de motivatie achter de beslissing. Bestaande CentOS gebruikers kregen een e-mailadres aangeboden voor hulp om over te stappen naar RHEL. Volgens Exelbierd leidde dit e-mailadres niet naar de salesafdeling, maar naar zijn collega’s in de business unit.

“Er zullen ongetwijfeld wel een aantal mensen zijn die van CentOS Linux overstappen naar het betaalde RHEL. Maar ons doel was niet om van elke CentOS Linux gebruiker een betalende RHEL klant te maken”, zegt Exelbierd. Dat staaft Red Hat door RHEL in meer scenario’s gratis te maken.

Naast de geruchten over de intenties van Red Hat, maakten sommige gebruikers zich ook zorgen om de kwaliteit van de code van CentOS Stream, de vervanger van CentOS. Exelbierd bevestigt dat CentOS Stream uitgebreid getest is. Het is geen work in progress.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home