Canonical brengt Ubuntu 21.10 uit met cloud-native functies en verbeteringen voor AI

Ubuntu 21

Canonical kondigt een grote update aan voor zijn Ubuntu Linux-besturingssysteem. De update bevat verbeteringen op het gebied van beveiliging, maakt cloud-native applicatieontwikkeling mogelijk en verbetert innovatie met artificiële intelligentie en machine learning. 

Ubuntu is één van de populairste besturingssystemen voor Linux. Het wordt massaal gebruikt voor het draaien van virtuele machines, servers en cloud computing-diensten. Ook persoonlijke toestellen en robots maken geregeld gebruik van het besturingssysteem. 

Het besturingssysteem krijgt nu een update. Deze versie van Ubuntu is de laatste kleinere update voor de volgende Ubuntu Long Term Support-uitgave: Ubuntu 22.04. De volgende versie wordt in april 2022 verwacht en krijgt 10 jaar ondersteuning. 

Verbeteringen voor ontwikkelaars

Veel van de nieuwe functies binnen Ubuntu 21.10 zijn bedoeld om het leven van applicatieontwikkelaars een stuk makkelijker te maken. Zo voegt de uitgave ondersteuning toe voor de PHP 8 programmeertaal en de GNU Compiler Collection 11, wat front-ends bevat voor C, C++, Objective-C, Fortran, Ada, Go en D. Ook ondersteunt de nieuwe uitgave statische analyses. 

Een andere toevoeging in Ubuntu 21.10 is Gnome 40. Gnome is een gratis opensource-desktopomgeving. De nieuwste versie voegt dynamische werkomgevingen en enkele touchpad-gebaren toe om de productiviteit van drukbezette ontwikkelaars te verbeteren. 

Verder bevat de uitgave de nieuwste Firefox-browser snap, waardoor gebruikers zeker weten dat ze de nieuwste ondersteunde versie van de browser gebruiken. 

Tot slot ondersteunt het Windows Subsystem for Linux, een laag die Linux-programma’s op Windows draait, nu kant-en-klare grafische applicaties. Hierdoor kunnen ontwikkelaars Ubuntu desktop-apps draaien zonder die eerst te moeten aanpassen. 

Gemakkelijker te installeren en gebruiken

Met de nieuwe uitgave wil Canonical de installatie van het besturingssysteem vereenvoudigen. Het bedrijf is van plan om Ubuntu om te toveren naar een volledig cloud-native platform dat in elke omgeving, elke cloud en op elk apparaat kan draaien. Om dit doel te ondersteunen, maakt Canonical de Ubuntu 21.10 OCI-image beschikbaar op zowel Docker Hub als de Amazon ECR Public Registry. 

Een verdere toevoeging is MicroK8s, een lichtere en gemakkelijker te gebruiken versie van Kubernetes. MicroK8s kan Kubernetes installeren met één enkel commando en Kubernetes edge-clusters creëren met twee commando’s. Als aanvulling hierop krijgt Ubuntu 21.10 ondersteuning voor Kata Containers, een veilige containerruntime met lichte virtuele machines. 

AI en machine learning

Op het gebied van AI-ontwikkeling voegt Canonical verbeteringen door in het Ubuntu KVM-virtualisatieplatform. Zo ondersteunt het platform voortaan GPU’s van Nvidia voor computer-aided design en 3D-applicaties. Daarnaast voegt MicroK8s ondersteuning toe voor de Nvidia GPU-operator 1.7.0, wat het makkelijker maakt om artificiële intelligentie en machine learning te draaien in Kubernetes.

lees ook

Ubuntu 14.04 en 16.04 twee jaar langer ondersteund

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home