CentOS Linux 8 is EOL vanaf 2022, wat is je volgende stap?

centos

Na 31 januari 2021 stopt de ondersteuning van CentOS Linux 8. Kan je overstappen naar het nieuwe CentOS Stream? Kijk je beter naar een andere RHEL-compatibele Linux-server?

Eind vorig jaar kondigde Red Hat het einde van CentOS Linux aan. Die plotse stop was het resultaat van de verhouding tussen de opensource-gemeenschap en Red Hat zelf, dat andere prioriteiten vond voor zijn investeringen. CentOS 8 Linux zou initieel vanaf 31 december 2021 geen ondersteuning meer genieten, maar Red Hat heeft omwille van de feestdagen die deadline verlegd naar 31 januari 2022. Tot dan geniet je nog gegarandeerd van zero day-ondersteuning.

Er is vandaag het nieuwe CentOS Stream, maar dat is niet per se hetzelfde. De klassieke CentOS was een Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kloon, waar CentOS Stream net voor elke RHEL-release loopt. Resultaat: het is niet langer een stabiele versie maar meer een bèta Linux distro.

Wat zijn je alternatieven?

Het einde van CentOS is belangrijker dan je denkt, omdat heel wat ervaren Linux-gebruikers al jaren op de distro rekenen voor hun eigen servers. Tal van webhosters bieden het aan, maar ook grote partijen als Disney, Facebook of Toyota vertrouwen erop. Het werd volgens ZDNet zelfs jarenlang actief gepromoot door IBM-consultants, althans tot de overname van Red Hat twee jaar geleden.  

Gelukkig wordt CentOS 7 Linux nog ondersteund tot 30 juni 2024, maar wie de meest recente versie van RHEL wil, kijkt beter uit naar een alternatief. Zo kan je gewoon extra ondersteuning betalen bij CloudLinux om CentOS 8 veilig te blijven gebruiken. Je kan ook AlmaLinux of Oracle Linux als RHEL-gebaseerde alternatieven. Tot slot is er ook Rocky Linux, de spirituele tweelingbroer van CentOS. Het startte als vork binnen RHEL/CentOS na de overname van CentOS door Red Hat en volgt heel kort met updates na elke officiële RHEL-update.

Welke moet jij kiezen? Dat hangt van jouw situatie af. Sommige partijen als AWS en HPE hebben ook hun eigen Linux-versie die met een link naar Fedora of CentOS. Je kan ook altijd de officiële RHEL-weg gaan en naadloos overstappen naar Red Hat zelf. Het spreekt voor zich dat Red Hat niets liever wil, maar hou zeker de talrijke alternatieven in het achterhoofd.

lees ook

Waarom Red Hat stopte met CentOS

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home