Google plant een nieuwe begrafenis op zijn intussen enorme kerkhof van gestopte toepassingen en diensten. Deze keer moet Grasshopper er aan geloven. Deze zomer nog houdt de app op met bestaan.
In 2018 introduceerde de Area 120-divisie van Google de app Grasshopper op Android en iOS. De toepassing laat mensen toe om op een ietwat speelse manier JavaScript te leren. Via gamificatie lokt Grasshoppers gebruikers dag na dag terug zodat ze blijven bijleren. Qua opzet doet Grasshopper een beetje denken aan Duolingo, met als voornaamste verschil dat de taal die je leert een programmeertaal is. Na de lancering voor mobiele toestellen werd Grasshopper ook als webtoepassing beschikbaar.
Klein succes
Aan dat alles komt nu een einde. Google laat weten dat het stopt met Grasshopper. De genadeslag komt op 15 juni 2023. Vanaf dan wordt het onmogelijk om de app te downloaden of in te loggen. Wie ingelogd is, kan Grasshopper nog wel even verder gebruiken.
Grasshopper was nochtans een bescheiden succes. De dienst had in 2019 voor de lancering van de webversie al meer dan twee miljoen mensen bereikt. In een context waarin er een tekort is aan mensen met programmeerskills, leverde Google via Grasshopper dus een waardevolle bijdrage.
Onverbiddelijke beul
Populariteit bij een minderheid heeft nooit volstaan bij Google om diensten in leven te houden. Als het beleid van het bedrijf één rode draad kent, dan is het wel dat oplossingen begraven worden zodra iemand bij Google ook maar even twijfelt over het succes ervan op lange termijn. En twijfelen, dat doen ze bij Google klaarblijkelijk vaak.
Het recentste voorbeeld is de Google Stadia-dienst, waar Google zogezegd helemaal achterstond maar die er toch moest aan geloven toen groot succes na enkele jaren uitbleef. Eén van de grootste punten van kritiek bij lancering: het risico om in te kopen omwille van de vrees dat Google de dienst vroegtijdig zou stopzetten.
Ontslagen
Deze zomer komt Grasshopper dus op het befaamde Google-kerkhof te liggen. Dat de sprinkhaan de doodstraf krijgt, heeft vermoedelijk te maken met de decimering van de Aria 120-divisie. Die houdt zich bezig met meer experimentele ideeën maar deelde zwaar in de klappen bij recente ontslagrondes. De helft van de projecten van Area 120 moest er al aan geloven.