Google experimenteert met AI-model dat muziek kan creëren

Robot,Is,Playing,A,Piano,,Closeup,Shot,From,A,Robotic

MusicLM kan zelf muziek maken via een simpele tekstopdracht en is volgens Google veel beter dan alle soortgelijke AI-modellen. Toch is een release voorlopig niet aan de orde.

Pakt Google binnenkort uit met een AI-model dat je in staat stelt om muziek te maken, zelfs zonder enige muzikale achtergrond of opleiding? Volgens Google is haar AI-model MusicLM in staat om muziek te genereren via eenvoudige tekstinput. De technologiereus publiceerde een paper waarin het beschrijft hoe het model werkt en leert. Ondanks de druk van concurrenten zoals OpenAI lijkt het er op dat de release nog niet voor meteen is.

Getraind op 280.000 uur muziek

Eén van de grootste obstakels, zo niet het grootste, in de muziekwereld is de productiekost. Zelfs voor getalenteerde muzikanten kan het een grote uitdaging zijn om een producer en studio te vinden die aan de wensen voldoet. Wat als je gewoon aan de computer kan zeggen wat je in je hoofd hebt? Met MusicLM van Google zou muziek genereren via tekstopdrachten simpelweg kunnen. Volgens de recente publicatie kan het model audioclips maken van tien seconden tot volledige songs.

Hoe meer detail in de omschrijving staat, hoe verfijnder de muziek. Bovendien kan het model bestaande nummers produceren met een verschillende sound. Google geeft via het onderzoeksplatform enkele voorbeelden van AI-gegenereerde muziek met MusicLM. Om muziek te maken is het model getraind op 280.000 uur aan niet-gelabelde muziek en genereert het lange en coherente audio op 25kHz.

Niet de eerste wel de ‘beste’ poging

Google heeft verre van een primeur op zak wat betreft AI-gegenereerde muziek. Het razend populaire OpenAI (ChatGPT, DALL-E 2) heeft met JukeBox al een model dat nog niet is losgelaten op het publiek. Riffusion, een systeem dat muziek maakt op basis van beeld of geluid, is wel al beschikbaar. Maar volgens Google komt geen enkel model ook maar in de buurt van MusicML. “Onze experimenten laten door  kwantitatieve statistieken en menselijke evaluaties zien dat MusicML beter presteert”, klinkt het bij Google.

Toch moeten fans van AI muziek niet rekenen op een snelle release. Google heeft de gewoonte om terughoudend te zijn wat die technologie betreft. In de paper haalt het bedrijf verschillende risico’s aan die ervoor zorgen dat het publiek nog niet kan genieten van MusicLM. “Er bestaat een kans dat vooroordelen aanwezig zijn in de training waardoor bepaalde culturen ondervertegenwoordigd kunnen zijn”, geeft Google als voorbeeld.

Die houding is niet vreemd want plagiaat en auteursrechten zijn hevig bediscuteerde topics wat betreft AI-gegenereerde content. Zo klaagden kunstenaars aan dat AImodel Lensa hun kunst stal, zonder credits of compensatie. Toch staat Google zwaar onder druk door de successen van OpenAI. Een eigen AI-succesverhaal zou welkom zijn en dus zou de uitrol van MusicLM misschien wel vroeger kunnen plaatsvinden dan Google zelf aangeeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.