Zwicht Google toch voor de druk van ChatGPT?

chatbot google openai

Het lijkt erop dat Google binnenkort een eigen AI-taalmodel demonstreert. De technologie moet de zoekmachine verbeteren.

Google lijkt toch te zwichten voor de druk van ChatGPT. Het AI-taalmodel van OpenAI wist het publiek voor zich te winnen en van dat succes wil Microsoft meeprofiteren door een mogelijke integratie in onder andere Bing.

lees ook

Microsoft wil OpenAI’s GPT-model integreren in Office

Heroriëntering

Hoewel Google in gebruikersaantallen momenteel nog lang niet te vrezen heeft voor de zoekmachine Bing, krijgt het bedrijf het warm onder de voeten door de bekendmaking van dergelijke plannen. De voordien voorzichtige benadering van de technologie maakt daarom plaats voor plannen om een eigen AI-taalmodel te demonstreren, dat meldt The New York Times.

CEO Sundar Pichai zou zelf mee de kar trekken om van AI-ontwikkeling een prioriteit te maken. Het bedrijf zou de eerste ontwikkelingen moeten demonsteren op zijn I/O-conferentie in mei, om tegen het einde van het jaar minstens twintig AI-producten in huis te hebben en een chatbot voor zijn zoekmachine.

Verder investeren

Het bedrijf zoekt naarstig naar technologieën die de omzetcijfers opnieuw de hoogte in duwen. De populariteit van ChatGPT laat de CEO geloven dat AI dit zal verwezenlijken. Zijn geloof wordt versterkt door de oprichters van Google die vorige maand op bezoek kwamen om samen met de huidige top van het bedrijf de focus voor de toekomst te bepalen en de AI-plannen te herbekijken.

“Ik heb vertrouwen in de enorme kans die voor ons ligt dankzij de kracht van onze missie, de waarde van onze producten en diensten en onze vroege investeringen in AI”, stuurde Pichai eerder al naar zijn werknemers. “Om het volledig te benutten, moeten we moeilijke keuzes maken.”

Dat het bedrijf eerder nog niets publiekelijk liet zien van deze vroege investeringen, ligt aan de bezorgdheid over reputatieschade. De zoekgigant heeft een aanzienlijk aantal gebruikers die vertrouwen op de correctheid van de aangeboden informatie. De publieke demonstratie van ChatGPT leverde genoeg bewijs op dat het AI-taalmodel lang niet altijd correcte informatie verschaft en eenvoudig te manipuleren is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home