65 procent van de Belgische werknemers heeft een job met een hoge blootstelling aan AI, wat in de toekomst een invloed zal hebben op hun manier van werken.
ING voerde een Consumer Research enquête uit bij Belgen over de invloed van AI op de arbeidsmarkt. Hieruit bleek dat 42 procent van de Belgen verwacht dat AI meer banen zal kosten dan creëren. Daarnaast is een groot deel van de respondenten ervan overtuigd dat AI een invloed zal hebben op de manier van werken, met name op repetitieve taken. Desondanks verwacht 31 procent van de Belgen een positieve impact op de Belgische groei in de komende vijf jaar.
Verdeeldheid onder de Belgen
De meningen over AI zijn verdeeld, zo bleek uit de enquête van ING. De stellingen “AI is een gevaar voor de samenleving” en “AI is een kans voor de samenleving” kregen beiden nagenoeg evenveel steun. Wanneer gepeild werd naar de invloed van AI op de arbeidsmarkt, neigt een groot deel van de respondenten naar een eerder pessimistische blik.
42 procent van de Belgen verwacht dat het gebruik van AI de komende vijf jaar meer banen zal kosten dan creëren. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen, geslachten en beroepen. Op de vraag of AI een invloed zal hebben op hun eigen job, antwoordt de grote meerderheid van de respondenten dat zij hier geen invloed van zullen ondervinden. Slechts 3 procent van de respondenten vreest voor zijn eigen job.
Manier van werken
De meeste Belgen maken zich dus geen al te grote zorgen over hun eigen job, maar zijn er wel grotendeels van overtuigd dat AI in de toekomst een impact zal hebben op hun manier van werken. 41 procent van de respondenten gelooft dat AI voornamelijk repetitieve en vervelende taken zal overnemen, slechts 18 procent verwacht dat AI de rol van beslissingsnemers zal overnemen.
lees ook
AI-experts: ‘AI is geen bedreiging voor jobs’
Blootstelling AI
Hoewel 65 procent van de jobs een hoge blootstelling hebben aan AI, betekent dit nog niet dat dit percentage werknemers hun job zullen verliezen. Uit de enquête blijkt dat voornamelijk administratieve taken een hoge blootstelling kennen met een lagere complementariteit.
“Implementatieprocessen gebeuren zelden van de ene dag op de andere, dus de transformatie van banen zal geleidelijk gaan. Tegelijkertijd zal de vraag zich blijven ontwikkelen en zullen er waarschijnlijk nieuwe behoeften en nieuwe beroepen ontstaan. We moeten ook rekening houden met veranderingen in het arbeidsaanbod. Met een vergrijzende bevolking zal AI niet leiden tot een significante stijging van de werkloosheid in België”, aldus Charlotte de Montpellier, senior econoom bij ING België.
Meer over AI weten? Bekijk onze AI-themapagina met video en drie uitgebreide stukken waarin we ons verdiepen in de uitdagingen om met AI te werken.