Windows 11 23H2 introduceert passkeys: maak komaf met wachtwoorden

windows loginscherm passkeys

Met de nakende grote Windows-update komt een wereld zonder wachtwoorden weer wat dichterbij. Windows 11 23H2 ondersteunt passkeys zodat je je Windows-wachtwoord voorgoed mag verwijderen.

Microsoft onthulde vorige week de volgende grote Windows 11-update, Windows 11 23H2. Die zal heel wat nieuwe functionaliteiten uitrollen naar het besturingssysteem. De toevoeging van Windows Copilot en andere AI-functies ging met veel aandacht lopen, maar ook beveiliging is steevast een belangrijk onderdeel van grote Windows-updates. Vanaf Windows 11 23H2 biedt Windows ondersteuning voor passkeys, een nieuwe inlogmethode die zonder wachtwoorden werkt en steeds meer aan tractie wint.

Wat is dat?

Inloggen zonder wachtwoord is al sinds Windows 10 mogelijk, ontdek in onze handleiding hoe je dat instelt. De ondersteuning van passkeys biedt nog een extra voordeel, namelijk dat je de Windows-passkeys ook kan gebruiken om in te loggen bij webdiensten die de technologie al ondersteunen. Die lijst is nu nog eerder beperkt, maar met onder andere GitHub, DocuSign, PayPal en binnenkort ook WhatsApp beginnen passkeys stilaan door te breken.

lees ook

Hoe installeer je Windows Hello for Business om Windows wachtwoordloos te gebruiken?

Je zal de passkeys kunnen aanmaken via Windows Hello for Business. Dat kan met gezichtsherkenning, een vingerafdrukscan of een pincode. Eens iedereen in de organisatie een passkeys aangemaakt heeft, kan de admin de optie om met wachtwoorden in te loggen in Windows zelfs helemaal verwijderen.

Veiliger en praktischer

Passkeys moeten niet alleen een praktischer, maar vooral ook veiliger alternatief bieden voor wachtwoorden. Er vinden volgens Microsoft iedere seconde (!) vierduizend wachtwoordaanvallen plaats. In tegenstelling tot wachtwoorden staan passkeys niet opgeslagen op een remote server, maar lokaal op je device. Dat maakt ze moeilijker te hacken, los van het feit dat biometrische authenticatie per definitie moeilijker te kraken is dan een wachtwoord. Ook Google en Apple willen spoedig passkeys uitrollen voor hun webplatformen.

Windows 11 23H2 bevat nog veel meer nieuwigheden op vlak van beveiliging. Microsoft lijst alles netjes op in een blog. De Windows 11-update is vanaf morgen beschikbaar voor alle gebruikers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home