VOKA: ‘Slechts de helft van onze bedrijven heeft een digitale beveiligingsstrategie’

Cybersecurity

Een digitale beveiligingsstrategie is er niet bij de helft van de Vlaamse ondernemingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA).

Uit een bevraging bij ongeveer 2.000 Vlaamse ondernemingen blijkt dat maar één op de twee van onze bedrijven een digitale beveiligingsstrategie heeft. Het onderzoek werd geleid door het Vlaamse netwerk van ondernemingen (VOKA).

“Het gaat om een lichte verbetering ten opzichte van 2020 toen slechts veertig procent van de bedrijven zo’n strategie had”, schrijft de organisatie. Optimistische woorden voor een rampzalige situatie. Als we er nog bijtellen bij welke bedrijven de strategie niet op papier staat, komen we namelijk al op zestig procent uit.

Profiteren van wendbaarheid

De digitale veiligheid van ons land krijgt de laatste jaren namelijk veel meer aandacht. Zo heeft de premier alvast de ambitie vooropgesteld om de cyberweerbaarheid van ons land tegen 2025 te verbeteren. Hij duidde zelf al aan dat hiervoor de mentaliteit bij de kmo’s nog moet veranderen en dat blijkt ook keer op keer uit de cijfers.  

lees ook

België cyberweerbaar tegen 2025: alle componenten zijn er, maar de mentaliteit bij kmo’s moet nog veranderen

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, wil de kmo’s in ieder geval een hart onder de riem steken: “Onze kmo’s lopen achterop, maar dat kan snel keren. Kmo’s hebben weliswaar minder middelen en mankracht dan grotere ondernemingen, maar door hun kleinere schaal zijn kmo’s wendbaarder om veranderingsprocessen op gang te brengen en uit te voeren. Kmo’s hebben een sterke band met de klant wat hen een enorm strategisch voordeel kan opleveren in de concurrentieslag met puur online pelers.”

In nieuwe technologieën tonen onze bedrijven ook maar weinig interesse, zo blijkt verder uit de cijfers. 44% volgt digitale trends zoals AI niet actief op.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home