Staatsveiligheid waarschuwt voor spionage door Chinese smartphones

spionage scherm

De Belgische Staatsveiligheid waarschuwt voor spionage via smartphones van Chinese bedrijven zoals Xiaomi, Oppo en OnePlus. Er is mogelijks een diepgaande vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

Sinds Huawei op de Amerikaanse zwarte lijst prijkt en niet meer met het Android-besturingssysteem mag werken, kopen steeds meer Belgen smartphones van het Chinese Oppo, OnePlus of Xiaomi. Even geleden nog stootte Xiaomi Apple van de tweede plek als smartphone-ontwikkelaar. Toch waarschuwt de Belgische Staatsveiligheid voor deze nieuwe generatie smartphones, volgens persagentschap Belga.

Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, adviseert om waakzaam te blijven. Er is potentieel sprake van spionage voor wie deze toestellen gebruikt. Andere landen zoals de VS en Nederland hebben ook reeds hun bezorgdheid geuit over Chinese telecombedrijven en de veiligheidsrisico’s die hiermee verbonden zijn. Toch zijn er op dit moment nog geen concrete spionagegevallen vastgesteld.

Juridische verplichting

Chinese fabrikanten worden zelfs bij wet verplicht om met de Chinese overheid en de inlichtingendiensten samen te werken. Dankzij de Chinese nationale inlichtingenwet moeten Chinese bedrijven arbeidsposities reserveren voor inlichtingenpersoneel. Chinese smartphonebedrijven hebben namelijk ook een comité van de Chinese Communistische Partij (CCP) zetelen in het bedrijf. Op die manier volgt het beleid de krijtlijnen van de CCP en heeft de overheid invloed op de beslissingen van de fabrikanten. Daarnaast hebben de inlichtingendiensten onbeperkt toegang tot de IT-systemen van Chinese bedrijven dankzij de Chinese cybersecuritywet.

De Staatsveiligheid geeft ook aan dat Xiaomi reeds buitenlandse gebruikersgegevens heeft doorgestuurd naar Chinese servers. Het smartphonebedrijf verzamelde zowel informatie over het surfgedrag als de universally unique identifier (UUID) van gebruikers. Deze data stuurden ze geëncrypteerd op naar China, wat problematisch is voor de privacy van gebruikers en de nationale veiligheid in België.

Xiaomi en OnePlus wensen echter niet te reageren op deze veronderstellingen. Dries Cludts, Belgisch woordvoerder van Oppo, geeft aan dat Oppo positieve relaties onderhoudt met alle overheden van de landen waarin het actief is. Oppo opereert namelijk in meer dan 40 landen én altijd in overeenstemming met de plaatselijke wetten en regulering.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home