Oppo wil Samsung en Huawei doen zweten met lancering Oppo Find X3 Pro

Oppo introduceert een nieuwe vlaggenschiptelefoon: de Oppo Find X3 Pro. Het toestel combineert een uniek uiterlijk met een grote focus op kleuren. Dat vertaalt zich knappe schermspecificaties maar vooral een boeiende batterij aan camera’s.

Oppo laat de Find X3 Pro los op ons land. Dat toestel volgt de vorig jaar gelanceerde Find X2 op. In de Find-reeks vind je de meest geavanceerde toestellen van de Chinese smartphonefabrikant. Het merk geniet bij ons nog niet dezelfde bekendheid als pakweg Samsung of Huawei, maar hoopt daar snel verandering in te brengen door mee te concurreren in het bovenste segment van de markt. Voor wie het in Keulen hoort donderen: Oppo is geen kleine start-up, maar een technologiereus met een enorm marktaandeel in Azië. Sinds vorig jaar werkt het zusterbedrijf van OnePlus aan een grote push in onze contreien.

Kleuren en glas

Terug naar de aankondiging dan. De Oppo Find X3 Pro is een premium uitziend geval met een 6,7 inch-scherm in een 20:9-schermverhouding. Het display telt 3.216 x 1.440 pixels en kan 1 miljard kleuren weergeven via een 10-bitpaneel. Oppo kiest voor Amoled-technologie en voorziet het toestel van een 120 Hz-paneel. De refresh rate wordt wel dynamisch aangepast tussen 10 Hz en 120 Hz, zodat animaties in theorie erg vloeiend zijn maar het scherm niet nodeloos batterij verbruikt. We zien die aanpak steeds vaker in premiumtoestellen zoals de Samsung Galaxy S21 Ultra. Het display ondersteunt HDR10+.

lees ook

Oppo landt in België met 5G-telefoon en grote ambities

De achterkant van de Oppo Find X3 bestaat volledig uit glas. De glasplaat maakt een zachte maar indrukwekkende curve voor de camerabump, zodat die netjes in het geheel geïntegreerd zit. Dergelijke kleine details illustreren dat Oppo wil meespelen in het bovenste segment.

Twee hoofdcamera’s

De camera’s zelf zijn veelbelovend. Zowel de klassieke hoofdcamera als de breedhoeklens maken gebruik van een identieke 50 MP-sensor van Sony. Dat moet voor een identieke beeldkwaliteit zorgen, onafhankelijk van de lens die je voorkeur geniet voor een gegeven kiekje.

Verder stopt Oppo een 13 MP-zoomlens in het toestel met wat het ‘5x Hybrid Zoom’ noemt. Daar hoort dus een optisch component bij, samen met digitale trucs. Je kan digitaal tot 20X inzoomen. Vervolgens springt de 3 MP Microlens in het oog. Dat is een macrolens met een lichtring rond zodat je de camera op een object kan leggen om een microscoop-foto te maken. Tot slot stopt Oppo een 32 MP selfiecamera in een uitsparing in het scherm links bovenaan.

Kleuren zijn erg belangrijk voor Oppo bij deze lancering. Niet alleen heeft het toestel een 10 bit-display, via de cameramodule kan het ook foto’s maken die dergelijke kleuren optimaal ondersteunen. Daartoe laat Oppo je toe om optioneel voor het HEIF-formaat te kiezen dat ook Apple vandaag al gebruikt voor zijn kiekjes. Videografen kunnen uitkijken naar de 4K HDR-ondersteuning voor video, die je in Log-formaat kan opnemen. Wie de autostand ontoereikend vindt, kan naar believen prutsen met diafragma en witbalans.

Op papier is de Oppo Find X3 Pro zo een geschikte compagnon voor de (semi)-professionele foto- of videospecialist. Uiteraard vervangt de telefoon geen professionele hardware, maar dankzij de ondersteunde formaten heeft het toestel wel voldoende tools aan boord om als back-upcamera te dienen.

Oppo Find X3 binnenwerk

Voor het binnenwerk kiest Oppo voor de Qualcomm Snapdragon 888. Dat is de krachtigste mobiele chip in het arsenaal van Qualcomm vandaag. Die wordt bijgestaan door 12 GB RAM. De ingebouwde opslagcapaciteit bedraagt 256 GB UFS 3.1. Het geheugen is niet uitbreidbaar maar dat is volgens Oppo niet nodig. Onderzoek zou uitwijzen dat de meeste gebruikers maar 80 GB van de opslag benutten over de levensduur van hun toestel. Amper twee procent heeft meer dan 200 GB nodig. Het toestel ondersteunt 5G, al is dat in België nog niet zo relevant.

De Oppo Find X3 Pro heeft 4.500 mAh aan batterijcapaciteit aan boord, verdeeld over twee batterijmodules. Laden doe je via de SuperVOOC 2.0-standaard die de fabrikant zelf ontwikkelde. Die laat je toe om de batterij aan 65 watt bij te laden. Tien minuten aan het stopcontact is goed voor 40 procent batterijlading. De telefoon ondersteunt nu ook AirVOOC, wat Oppo’s marketingnaam is voor draadloze laadtechnologie. Draadloos kan je de batterij aan 30 watt bijladen, zodat de telefoon op 80 minuten helemaal vol is.

De telefoon draait Oppo’s eigen  ColorOS 11.2-schil bovenop Android 11. In een review van een eerdere versie van ColorOS op de Reno 4 Pro waren we aanvankelijk enthousiast over de stijl van het besturingssysteem, al bevatte het wel wat onduidelijkheden en slechte vertalingen. We zijn benieuwd naar de evolutie die Oppo op dat vlak heeft afgelegd. Alle Find-toestellen zijn Android Enterprise-gecertifieerd.

Broertjes, prijs en beschikbaarheid

De Oppo Find X3 Pro wordt tijdens de lancering geflankeerd door twee kleinere broertjes: de Oppo Find X3 Neo en de Oppo Find X3 Lite. De Neo heeft dezelfde hoofdcamera maar de andere camera’s zijn minder geavanceerd. Ook het binnenwerk presteert net een trapje lager, al blijven de specificaties high-end. De Lite situeert zich in het middensegment en deelt enkel de SuperVOOC-capaciteit met zijn grotere broer.

De Oppo Find X3 Pro ligt vanaf 15 maart in de winkel aan een adviesprijs van 1.149 euro. Het toestel is beschikbaar in glanzend zwart en mat blauw. Oppo wil twijfelaars in de eerste maand overhalen met een combopakket waarin onder andere de Oppo Watch, een hoesje en een draadloze lader zitten. Ook de Find X3 Neo en Lite verschijnen op 15 maart. De Neo kost 799 euro en de Lite 449 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw.

lees ook

Oppo Reno 4 Pro 5G review: strak design met een Chinese hoek af

Wij zijn alvast benieuwd naar het nieuwe vlaggenschip van Oppo. Nu Huawei kreunt onder de Amerikaanse handelssancties waardoor er ruimte is voor een nieuwe speler. Oppo geeft aan dat het als merk een breed publiek wil aanspreken over de hele markt. Als de fabrikant de schoonheidsfoutjes in de software heeft opgeschoond en het toestel verder presteert als geadverteerd, ligt er binnenkort een heel interessante telefoon in de winkel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home