VS zetten vendetta tegen Chinese techbedrijven voort onder Biden

China

De Verenigde Staten zetten zeven nieuwe Chinese technologiebedrijven op de zwarte lijst. President Biden zet zo het beleid van zijn voorganger Trump verder.

Wie hoopte dat de Amerikaanse president Biden een einde zou maken aan de handelsoorlog met China, is er aan voor de moeite. Voormalig president Trump startte een vendetta tegen Chinese technologiebedrijven zonder al te veel feitelijke basis. Vooral Huawei was kop van jut. Trump plaatste dat bedrijf op een zwarte lijst zodat Amerikaanse bedrijven en bedrijven die vertrouwen op Amerikaanse technologie er geen zaken meer mee konden doen. Dat fnuikte de smartphone-ambities van Huawei, zeker in Europa.

Ban van supercomputers

President Biden kiest er nu voor om de spanningen verder op te drijven. Hij zet zeven nieuwe Chinese organisaties op de zwarte Entity-lijst. De organisaties houden zich bezig met de bouw van supercomputers. Het gaat om volgende instanties:

  • Tianjin Phytium Information Technology
  • Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center
  • Sunway Microelectronics
  • National Supercomputing Center Jinan
  • National Supercomputing Center Shenzhen
  • National Supercomputing Center Wuxi
  • National Supercomputing Center Zhengzhou

Dat zijn bij ons misschien geen klinkende namen, al doet Sunway Microelectronics vermoedelijk wel een belletje rinkelen. De Sunway TaihuLight-computer was een tijd lang de krachtigste supercomputer ter wereld en staat vandaag nog steeds op plaats vier.

Dankzij de ban moeten Amerikaanse bedrijven een speciale licentie hebben om zaken te doen met bovengenoemde bedrijven. Zo wordt het erg complex voor de Chinezen om aan processors van Intel en AMD of grafische kaarten van Nvidia te raken.

Militaire doeleinden

De VS vinden dat China supercomputers gebruikt voor militaire doeleinden en wil die plannen fnuiken. In tegenstelling tot de eerdere Huawei-ban lijkt die redenering wel een feitelijke basis te hebben. Langs de andere kant doen de VS net hetzelfde met hun supercomputers. De zet zal de relaties met China in ieder geval niet verbeteren en fnuikt de hoop dat Huawei in de nabije toekomst opnieuw vrij zaken kan doen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home