Halfgeleiderfabrikant Semikron slachtoffer van cyberaanval

Cybersecurity ransomware

Het Duitse Semikron, fabrikant van halfgeleiders voor onder andere elektrische voertuigen, is deze week slachtoffer geworden van een cyberaanval. Wellicht gaat het om een LV ransomware-aanval waarbij gegevens zijn versleuteld.

Semikron kondigde het nieuws over de aanval zelf aan op de website. “We zijn het slachtoffer geworden van een professionele hackersgroep”, staat er te lezen. “Met dank aan onze sterke veiligheidsmaatregelen en preventieve acties boeken we grote vorderingen om het incident in te sluiten. Alle nodige maatregelen zijn aangewend om mogelijke schade zoveel mogelijk te beperken.”

Het lijkt te gaan om een ransomware-aanval, in het statement staat namelijk te lezen dat de hackers gegevens uit het systeem hebben gefilterd, wat dan weer leidde tot een gedeeltelijke encryptie van hun IT-systeem en documenten. Dit zou erop kunnen wijzen dat de hackers de dubbele afpersingsmethode gebruiken.

lees ook

Datalekken kosten bedrijven gemiddeld 4,35 miljoen dollar

LV ransomware

Semikron, met basis in Nürnberg, produceert halfgeleiders voor elektrische auto’s en industriële automatisatiesystemen. De fabrikant zegt niet wie er achter de aanval zit. Toch meent Bleeping Computer te weten dat het bedrijf slachtoffer werd van LV ransomware en 2 TB aan documenten werd gestolen. LV ransomware is een variant van REvil ransomware. De hackersgroep richt zich naar eigen zeggen op bedrijven die niet voldoen aan databeveiliging. Op hun lijst met gehackte bedrijven staat Semikron nog niet.

Het is niet duidelijk welke gegevens er zijn gestolen uit het systeem. Semikron zegt ook niet hoeveel klanten en werknemers door de aanval zijn geraakt. Het bedrijf heeft meer dan 3.000 werknemers in acht productiesites wereldwijd. “We zijn in de eindfase om een herstelplan uit te rollen. Met dit plan zullen we er alles aan doen om de storing voor onze klanten, werknemers en partners te beperken”, besluit het statement.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home