Telecomoperatoren krijgen hulp van overheid in strijd tegen valse sms-berichten

smishing sms fraude

Federaal minister van Telecom Petra De Sutter trekt 2 miljoen euro steun uit voor telecomoperatoren om betere detectiesoftware te ontwikkelen tegen frauduleuze sms-berichten.

Phishing blijft één van de grootste cyberbedreigingen. Criminelen bestoken ons met frauduleuze e-mails en sms-berichten om inloggegevens van online accounts of mobiele bankingplatformen te bekomen. Om telecomoperatoren bij te staan in de strijd tegen sms-phishing, ofwel ‘smishing’, kondigt federaal minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) een steunpakket van 2 miljoen euro aan.

Die kunnen de telecomoperatoren gebruiken in het verder ontwikkelen van detectiesoftware die de verspreiding van valse sms-berichten een halt moet toeroepen. Voor minister De Sutter is het naast bewustzijn creëren rond het gevaar minstens even belangrijk om de kans dat mensen in contact komen met frauduleuze boodschappen te beperken. Sms is voor bedrijven een populair communicatiemedium en cybercriminelen weten maar al te goed hoe ze hier misbruik van kunnen maken.

Betere software moet ervoor zorgen dat minder valse sms-berichten door de mazen van het net glippen en telecomoperatoren sneller alarmeren wanneer een groot aantal verdachte berichten vanuit eenzelfde nummer worden verzonden. Die software zou binnen een jaar volledig operationeel moeten zijn. Proximus en Telenet ondertekenden het akkoord, andere operatoren volgen mogelijk nog.

Nood aan opleiding

Het automatisch kunnen detecteren van frauduleuze sms-berichten is zeker geen overbodige luxe. Uit recente studies rond het mediagebruik van Belgen blijkt dat een op twee smartphonegebruikers onvoldoende geïnformeerd is rond cybercriminaliteit.

lees ook

Vlaamse onderwijsinstellingen starten met phishingsimulaties via Leuvense Phished

Een op vier geeft dan weer toe soms onvoorzichtig te zijn bij het klikken op links in sms-berichten. Op de lange termijn ligt de sleutel in het bestrijden van phishing dus wel in het opleiden en trainen van mensen om fraudepogingen te herkennen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home