Kaspersky verhuist kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland

Kaspersky

Antivirusleverancier Kaspersky verhuist zijn kernactiviteiten van thuisland Rusland naar Zwitserland. Dat doet het om volledige transparantie en integriteit van zijn producten te garanderen.

“In deze snel veranderende sector moeten we ons voortdurend aanpassen aan de eisen die onze klanten, stakeholders en partners stellen. Transparantie is één van die eisen”, zegt oprichter en CEO Eugene Kaspersky. “Daarom hebben we besloten onze infrastructuur opnieuw in te richten en onze kernactiviteiten naar Zwitserland te verhuizen. We denken dat transparantiemaatregelen een wereldwijde trend in de cyberbeveiligingsbranche gaan worden en dat vertrouwensbeleid zal uitgroeien tot een essentiële factor.”

De maatregelen omvatten de verhuizing van gegevensopslag en -verwerking voor een aantal regio’s, de verplaatsing van software-assemblage en de opening van het eerste Transparency Center.

Zürich

Voor de opslag en verwerking van klantgegevens bouwt het bedrijf een nieuw datacenter in Zürich. Dat moet eind 2019 klaar zijn en zal onderdak bieden voor de gegevens van klanten uit Europa, Noord-Amerika, Singapore, Australië, Japan en Zuid-Korea.

Ook de ‘software conveyer’ verhuist naar Zürich. Dat is een set programmeertools om vanuit broncode kant-en-klare software te assembleren. Nog voor het einde van 2018 worden producten en databases met dreigingsdetectieregels in Zwitserland geassembleerd en van een digitale handtekening voorzien.

Een externe onafhankelijke partij zal de gegevensopslag en -verwerking, de software-assemblage en de broncode monitoren en technische softwarereviews uitvoeren. Zo kan onder meer worden gecontroleerd dat de software en updates die klanten ontvangen, overeenkomen met de broncode die voor audit is verstrekt.

Tot slot plant Kasperky dit jaar ook nog de opening van een Transparency Center in Zwitserland. Belanghebbenden kunnen daar de broncode van producten en software-updates zelf komen inkijken.

Afnemend vertrouwen

“De nieuwe maatregelen bevestigen dat Kaspersky wil samenwerken met anderen om de toenemende versplintering in de bedrijfstak tegen te gaan en het afnemende vertrouwen te herstellen”, klinkt het in een persbericht.

De Russische achtergrond van het antivirusbedrijf zorgde de voorbije maanden voor heel wat speculatie. Zo werd het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk beschuldigd van spionage, werd gebruik van zijn software door Amerikaanse overheidsinstellingen bij wet verboden , en werd de software in Litouwen van gevoelige computers verwijderd. Ook de Nederlandse overheid besloot deze week om het gebruik van Kaspersky-producten uit te faseren.

Zelf heeft Kaspersky de geruchten over banden met de Russische overheid altijd met klem ontkend. “Als de Russsische overheid van mij of mijn personeel vraagt iets verkeerds te doen, vertrekken we uit Rusland. We hebben inlichtingendiensten nooit geholpen; de Russen niet, maar ook anderen landen niet”, reageerde Eugene Kaspersky eind vorig jaar.

Desondanks zag de CEO de omzet van zijn bedrijf in de voorbije maanden gestaag afnemen. De beslissing om de kernactiviteiten naar Zwitserland te verhuizen, moet het vertrouwen in Kasperksy opnieuw opkrikken en de betrouwbaarheid van zijn IT-infrastructuur verbeteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home