Verkoopt Acer nog steeds monitors in Rusland? – update

acer

Ondanks handelsrestricties en een uitgesproken belofte, zou Acer monitors en pc-accessoires zijn blijven verkopen in Rusland, via een ommetje langs Zwitserland.

Vorig jaar beslisten heel wat technologiebedrijven om hun activiteiten stop te zetten in Rusland naar aanleiding van de invasie in Oekraïne. Ook Acer maakte die expliciete belofte op 8 april.  Reuters meent bewijs te hebben gevonden dat Acer toch nog producten zou verkopen in Rusland, waarvoor het een dochteronderneming in Zwitserland inschakelt.

Omweg langs Zwitserland

Uit douanegegevens die Reuters kon inkijken, blijkt dat Acer tussen 8 april 2022 en 31 maart 2023 zeker 744 leveringen naar Rusland heeft verzonden, goed voor 70 miljoen dollar. Het gaat daarbij om monitors en pc-accessoires, en niet om laptops en desktops. Omdat de leveringen via Zwitserland verliepen, heeft Acer de exportrestricties van moederland Taiwan tegen Rusland weten te omzeilen. Pc-accesoires vallen pas sinds december 2022 onder het Europese exportverbod, dat Zwitserland volgt.

Reuters stelt vast dat het bedrijf in principe geen producten heeft geleverd die onder exportverboden vallen. Al claimen bronnen dat ook laptops en desktops van de fabrikant nog steeds hun weg naar Rusland vinden. Die zouden dan via landen komen die zich niet tegen Rusland hebben gekeerd, zoals Wit-Rusland. Acer beweert dat dit onmogelijk is en dat het dit zeker niet ondersteunt. Het merk was voor de oorlog zeer populair in Rusland, met een marktaandeel dat bijna even groot was als HP en Dell tezamen.

Reputatie

“We houden ons strikt aan de internationale regelgeving en handelswetten met betrekking tot de export naar Rusland”, zegt een woordvoerder uit het hoofdkwartier in Taiwan aan Reuters. Het dochterbedrijf in Zwitserland was niet beschikbaar voor commentaar.

In een statement aan onze redactie herhaalt Acer dit statement en schets het wat meer context. “Door de pandemie en de oorlog zijn veel zendingen vertraagd en lang na verzending aangekomen. We benadrukken routinematig aan alle klanten via het kanaal hoe belangrijk het is om de geldende internationale sancties na te leven die tot doel hebben de levering van high-end computers voor militair gebruik te beperken. Niet alleen om onze zakelijke belangen te beschermen, maar ook om onze werknemers te beschermen tegen mogelijke juridische aansprakelijkheid.”

Hoe dan ook heeft het uitlekken van het rapport voor ophef rond Acer gezorgd. Het bedrijf zal de handen vol hebben om zijn reputatie niet te geschonden uit deze storm te laten komen.

Dit artikel verscheen origineel op 12/06 08u58. Bijgewerkt op 13/06 10u27 met een uitgebreide reactie van Acer.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home