Grote aanval op end-to-end encryptie gepland in VK

WhatsApp, encryptie

Het VK plant een grote PR-aanval op end-to-end encryptie die internationaal kan overwaaien. De geplande campagne wil mensen overtuigen privacy op te geven door angst te zaaien.

In het VK plant de overheid een PR-offensief gericht tegen end-to-end encryptie van berichten. Dergelijke versleuteling komt ook bij ons af en toe in opspraak. End-to-end versleuteling is een vorm van encryptie waarbij berichten het toestel van de verzender versleuteld verlaten en pas bij te ontvanger gedecrypteerd worden. Onder andere WhatsApp, Signal en Telegram gebruiken end-to-end encryptie en ook Facebook Messenger krijgt volgend jaar versleuteling.

De standaard impliceert dat berichten in transit onleesbaar zijn voor iedereen, inclusief de dienstverlener. Zelfs WhatsApp kan met andere woorden niet lezen wat er in berichtjes op zijn servers staat. De standaard is vanuit privacy-oogpunt vanzelfsprekend: een bericht zonder end-to-end encryptie verzenden is als een brief versturen in een transparante enveloppe: iedereen kan dan meelezen. Denk niet alleen aan de dienstverlener, maar ook hackers, de overheid of werknemers met slechte bedoelingen.

Van encryptie naar kindermisbruik

Beveiligings- en spionagediensten, en bij uitbreiding overheden, zijn niet altijd fan van end-to-end encryptie. Zonder de standaard kunnen ze immers netjes berichten inkijken, met wordt dat onmogelijk. Het VK wil nu de publieke opinie aan zijn kant krijgen in een campagne gericht tegen encryptie.

Daartoe zal het Verenigd Koninkrijk angst zaaien. Het VK gaat ervan uit dat de meeste mensen end-to-end encryptie niet kennen en dus eenvoudig overtuigd kunnen worden. Concreet wordt end-to-end encryptie afgeschilderd als een tool die kindermisbruik toestaat. Wanneer iedereen geniet van privacy, kunnen ook criminelen daarvan profiteren. Het VK wil argumenteren dat de hele bevolking het recht op privacy dan maar moet opgeven om misdaadbestrijding eenvoudiger te maken. Om emotionele redenen ligt de focus op kindermisbruik.

Debat preventief vergiftigen

Zo lijkt het VK een vals narratief te willen creëren. Ofwel ben je tegen end-to-end encryptie en tegen kindermisbruik, ofwel ben je voor versleuteling en voor misbruik. Het werkelijke debat gaat over privacy versus veiligheid. Rolling Stone weet op gezag van slides die het kon inkijken dat de overheid van het VK absoluut wil vermijden dat de discussie op die manier gevoerd wordt.

De plannen zijn interessant omdat ze inkijk geven op de manier waarop anti-privacy-instanties een eerlijk debat willen omvormen tot een discussie naast de kwestie, waarbij het pro-privacy-kamp plots het pro-kindermisbruik-kamp wordt.

End-to-end als standaard

End-to-end encryptie wordt door technologiereuzen wereldwijd wel als een essentiële component voor veilige communicatie gezien. Daarom maken de meeste kwalitatieve chatdiensten er gebruik van, en integreert ook Microsoft de versleuteling in Teams. De encryptie betreft trouwens enkel de inhoud van berichten. Metadata, zoals wie wanneer met wie communiceert, blijft wel toegankelijk (naar analogie met de adresgegevens op een enveloppe).  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.