Google lanceert passkeys op Android en Chrome om in te loggen zonder wachtwoord

Google lanceert passkey-ondersteuning voor Android- en Chrome-ontwikkelaars. Het gaat om een tool die een wachtwoord overbodig maakt voor gebruikers. Inloggen gebeurt dan door de wachtwoordsleutel in te geven in combinatie met gezichtsherkenning of de vingersensor.

Passkeys maken komaf met het wachtwoord. Het wachtwoord is namelijk een zwakke schakel in de cybersecurity. Een populaire manier om het wachtwoord te achterhalen is phishing, maar hackers vinden steeds creatievere manieren.  

Om je wachtwoord beter te beveiligen, kan je sleutelen met de lengte van je wachtwoord. Maar al combineer je nog letters en speciale tekens in dit lange wachtwoord, voor phishing zal het geen soelaas brengen. Daarbij kan Windows 11 helpen, maar dan moet je de beveiliging zelf activeren.

lees ook

Hoe bescherm je jezelf tegen phishing met Windows 11?

Standaard inlogmethode

Passkeys zijn geen unieke tool van Google. Apple zal de inlogmethode invoeren op iOS 16, iPadOS 16 en macOS 13 Ventura. Microsoft maakte samen met de andere twee techbedrijven de afspraak om de FIDO-standaard in de toekomst te installeren, waar passkeys een eindresultaat van is. Andere techbedrijven zullen deze keuze in de toekomst ongetwijfeld ook volgen.

Google geeft de belofte nu een praktische uitwerking. De introductie van passkeys, impliceert twee zaken. Gebruikers kunnen passkeys nu aanmaken en gebruiken op Android-toestellen en ontwikkelaars kunnen ondersteuning voor de inlogmethode geven op de Chrome-browser. De afbeelding bovenaan dit artikel, toont hoe een passkey op Chrome zal werken.

Ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in de inlogmethode kunnen zich inschrijven in de Google Play Services-bèta en Chrome Canary gebruiken. De officiële uitrol volgt later dit jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home