Google, Apple en Microsoft maken zich sterk voor een toekomst zonder wachtwoord

Inloggen zonder wachtwoord, dat willen techgiganten Google, Apple en Microsoft in de toekomst kunnen aanbieden. FIDO inlog-standaarden worden daartoe in de volgende drie jaar geïntegreerd op verschillende producten.

FIDO werkt door een legitimatiebewijs op het toestel dat wil inloggen te bewaren. Het toestel of een account ontgrendelt door dit versleutelde bewijs dat officieel een ‘passkey’ wordt genoemd.

Google, Apple en Microsoft beloven daar nu ondersteuning voor te zullen aanbieden. In de komende drie jaar kunnen we de inlogmethode verwachten op Android, Chrome, iOS, macOS, Safari, Windows en Edge. Iedere partij belooft de standaard dus te integreren op zijn besturingssysteem en webbrowser.

Veiligere optie

Achter de belofte schuilt een poging om de veiligheid van de betrokken producten en diensten te verhogen. Inloggen door middel van gebruikersnaam en wachtwoord heeft namelijk in het verleden maar al meermaals bewezen niet bestand te zijn tegen hackers.

Microsoft trekt al langer de kar van het afschaffen van het wachtwoord, maar een complete wachtwoordloze wereld is er nog niet van gekomen. De nieuwe beloftes moeten deze toekomst verder garanderen. Bovendien worden nu meerdere partijen betrokken bij deze missie, wat de kans op succes zou kunnen verhogen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home