CFO Huawei op borg vrijgelaten

huawei

Huawei’s financieel directeur, Meng Wanzhou, wordt op borg vrijgelaten onder strikte voorwaarden. De Verenigde Staten vraagt nog steeds om haar uitlevering.

Meng werd begin deze maand door de Canadese autoriteiten gearresteerd tijdens een doorreis van Hong Kong naar Mexico, via Vancouver. Dat gebeurde op vraag van de Verenigde Staten, dat de CFO beschuldigt van bankfraude en indirecte schending van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.

De CFO zou internationale banken hebben misleid over de relatie van Huawei met telecombedrijf SkyCom, dat opereert in Iran. Door die vermeende misleiding liepen de banken het risico Amerikaanse sancties tegen Iran te overtreden.

Geen flight risk

Op dinsdag besliste een Canadese rechtbank om Meng op borg vrij te laten, nadat de rechter oordeelde dat ze geen flight risk is, zo meldt The Star Vancouver. De CFO mag de Canadese provincie Brits-Columbia evenwel niet verlaten en staat onder huisarrest tussen 11 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. Ze moet haar paspoorten afstaan, wordt permanent gesuperviseerd en krijgt een enkelband.

Canada heeft gehandeld naar een arrestatiebevel dat op 22 augustus van dit jaar door de VS werd uitgeschreven. De VS heeft sinds het moment van arrestatie op 1 december 60 dagen de tijd om bewijs op tafel te leggen en de officiële uitlevering van Meng aan te vragen. Als dat niet op tijd gebeurt, wordt de financieel directeur van Huawei weer vrijgelaten.

Gespannen voet

De zaak tegen Meng wordt gevoerd tegen de achtergrond van een verhitte handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, en Amerikaanse verdenkingen dat Huawei banden heeft met de Chinese overheid en spionage via zijn netwerkapparatuur – die wereldwijd wordt gebruikt voor 4G- en toekomstige 5G-netwerken – faciliteert. Beide landen leven daardoor al enige tijd op gespannen voet met elkaar.

Amerikaans president Donald Trump zegt tegen Reuters dat hij mogelijk zal “ingrijpen” in de zaak van Meng, als dat de nationale belangen behartigt. China had eerder gewaarschuwd voor een gepaste reactie als Meng niet zou worden vrijgelaten. De Chinese buitenlandminister Le Yucheng noemde de arrestatie “buitengewoon smerig”.

De Verenigde Staten en Canada zouden naar verluidt overwegen om een reiswaarschuwing uit te brengen voor hun inwoners die naar China reizen. Gisteren raakte bekend dat een Canadese ex-diplomaat in China werd gearresteerd, waarvan sommigen vermoeden dat het om vergelding gaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home